Към съдържанието


- - - - -

Винг Чун / Мико Кунг Фу- прилики, разлики и тн.


 • Please log in to reply
В темата има 76 мнения

#61 IvanM_

IvanM_
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2012 - 10:54

А пък понеже Миленко е още жив (жив и здрав да е човека още дълги години), не е майсто във ВЧ и не голям учител и затова тази методика не може да бъде кръстена на него. Е избързал е с няколко деситилетия човека... :)

Благодаря, сега разбрах за какво аджеба иде реч...

#62 Teodor Totev_

Teodor Totev_
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2012 - 12:58

Стефане,

Никога не си виждал Вонг на живо, а го наричаш Сифу, кълнеш се в него и му се кланяш. Истината е, че съдиш за него само по разни полу-съчинени историйки и лафчета. Бил велик боец - сигурно за времето си е бил. Днес времената обаче са други и когато гледам клипчета с Вонг, не мога да видя нещо, което да ме впечатли.

http://www.youtube.com/watch?v=6BLxX95Mo_0

Човекът срещу Вонг е актьор, който не може нищо и само му партнира. И вероятно това е снимано няколко пъти, докато хванат най-силната сцена.

Човек не може да си зарови главата в пясъка и да не признае, че за последните 50 години бойните изкуства са се развили изключително много. Достатъчно е да се погледнат каратето и боксът. За фитнеса, спорта като цяло и медицината да не говорим. Ако искаш да тренираш според схващанията отпреди 100 години - тренирай. Кой те спира? Някои хора обаче не искат. Факт е, че тръгваме от Винг Чун; опитваме се обаче да вървим напред и да се развиваме.

А Винг Чун по метода на ВШЛ, който толкова силно браниш, си учил от Миленко Козлица и от Борил Караиванов. (Има доста силна ирония).

Допълнително, когато казваш:

10 години съм учил от Козлица

тук искам да ти напомня, че си учил в голяма степен от Борил. Най-малкото няма как да учиш от някого, ако не можеш да се разбереш с него. Миленко, доколкото съм го чувал, говори сръбски, немски и английски, а ти само български. Така че твоето учене в присъствието на Миленко винаги е било чрез Борил, а в България - от Борил.

А относно това колко си последователен - минал си през Люн Тинг, после Ник Смарт, после Джийт Кун До, после Миленко, сега си на вълна Дейвид Питърсън и Байер. Като всеки път яростно отричаш предишните. Въртиш се като фурнаджийска лопата и все някой ти бил виновен.

Може би причината сега така да хулиш е, че Миленко

и до момента не е пожелал да ми каже , каквото и да е, защо е променил възгледите си за ВЧ,както и причина аз да не съм част от неговото МКФ.


Което е лъжа - когато Миленко е решил да създаде организацията си и е искал да представи идеята на учениците си, ти си бил специално поканен в Сърбия. Когато си взел да чудиш и увърташ дали да ходиш, Миленко дори ти е предложил да ти заплати пътните разходи.

Можеш да заблудиш случаен читател, че си идеалист. Не си. Ти си циничен и несериозен човек - никога не съм те видял да идваш навреме за тренировка в парка. Винаги си закъснявал с половин час - ако не друго, поне за да скатаеш силовата. И винаги идваше със запалена цигара. И след тренировката - пак цигара. Спортист за пример! Аз и досега ставам в 5:45, за да отида навреме за тренировка. Не се изкарвай повече отколкото си.

Извинявай предварително, ако решиш да пишеш и не успея да ти отворя. Просто за разлика от теб, аз не се изхранвам от даването на тренировки, а съм се трудил здраво, за да получи образование и професия. (Btw - същото се отнася и за Борил, както и за всеки друг в нашата зала). Ти си този, който има пряк финансов интерес и ще те разбера, ако продължиш да раздухваш темата.

Със здраве! Качена снимка

#63 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2012 - 07:26

Тотев, пишеш така сякаш си ми бил сянка през цялото време.
Очевидно е откъде имаш инфо, но това не е кой знае какво. В крайна сметка точно така се раждат митовете и легендите.
Първо за сифу Вонг. Да , никога не съм го виждал, но същото се отнася за всички българи. Чак пък да му се кланям:) Смешен си!
За теб уважението към по-старите поколения явно не е нормално. Това също го разбирам, защото знам, какво е отношението на Козлица, към тези от които се е учил. Единия бил пияница, другия щял да му строши пищялките, и така в тоя дух. Що не обвиниш всички по света дето тренират Айкидо например(ако не знаеш във всяка зала има портрет на М.Уешиба и наистина му се кланят).

Това, какво виждаш ти в клиповете си е твоя работа. Ако си очаквал да намериш клип където някой изкормва друг за да задоволи низките ти страсти за кръв и зрелища-бая ще трябва да се поровиш. В това отношение със сигурност може да се учите и възхищавате от Козлица. Доста хора(но не и ти, щото тогава не си носех сянката) видяха как Козлица със злоба удари главата на Яков в цимента, само защото Яков успя да пласира един удар. Пак доста хора видяха(включително и ти) как след като Миро му спука коста на ръката, Козлица отново си показа характера и строши зъбите на Миро. За ченета и извадени стави просто не си водя статистика, но и БК и Иво1 са имали такива случаи.
Що не направите едно допитване в целия форум да видите колко хора ще кажат, че тези постъпки са пример за подражание, или пък, че това е истински учител!Ама най добре е да ЗАМЪЛЧИТЕ, така както правите , когато Ви питат конкретно за нещо.
ВШЛ ВЧ съм учил от всеки от когото съм могъл. Ако те слуша човек, ще излезе, че БК е голем капацитет, ама тук бъркаш много. При първото си появяване, което беше организирано от БК, Козлица даде да се разбере, че това е неговия човек. Две години по-късно вече имах личен избор, какво и как да го правя, така както и Кирил Стефанов. Това, че съм идвал в парка(ама теб пак те е нямало тогава) в продължение на 6 години всяка сутрин като Гюро Михайлов май са пропуснали да ти го кажат. За цигарите и спорта-всеки сам си решава, какво и как да прави. Това, че при Вас нетърпите различните ми е ясно. Това, че ми се правите на моралисти е смешно. Никога не съм бил спортист, а цигарите отдавна ги отказах. Иначе ставам всеки ден в 6.30 щом требва и това да се каже.
За разбирането ми с Козлица не си съвсем прав, защото сръбският не е много по-различен от българския. Даже на семинара на който и ти беше с Байер имаше три момчета от Сремска Митровица, с които не забелязах някой да е имал лингвистични проблеми. Апропо, на тоя семинар ясно се видя, какво мисли Байер лично за теб и твоите умения. Май ти беше единственият на когото непрекъснато му се налагаше да се повтаря, какво в момента трябва да се прави(и това при положение, че и двамата говорите немски). Пак на тоя семинар, ясно и право в очите ти казах, каквото мисля за теб и твоите изяви по форумите, а също и за твоя гуру. Тогава не беше толкова словоохотлив, ама сега е по-друго. Има кой да ти софлира и услужливо да ти подава репликите зад кулисите.
Относно ходенето ми до Сърбия, където Козлица е изложил своите намерения да създаде МКФ, много грешно са те информирали, ама много! Козлица не ми е предложил пари за път, а да заплатя таксата за семинара по-късно, когато имам възможност. В същото време на жена ми, която е болна от тежка форма на РАК и се налагаше трансплантация на стволови клетки. Всеки нормален човек ще остане да подкрепя морално своята половинка. Това беше дискутирано с БК на един обед, като той няколко пъти ме увери, че ще предаде точно за какво иде реч на Козлица. Впрочем БК ми предложи пари за семинарът.
Не ми се извинявай, знам, че след нужните косултации ще ми отговориш.
Само че, да изхранвам се от тренировки, но това май не е здраво трудене. Може би си мислиш, че си седя на некоя масичка с цигарка и чашка в ръка!? И аз съм се трудил и все още го правя здраво, за да се изуча и да придобия тази професия. 25 години учене не са ли достатъчен период, за да имам правото да преподавам!?
За финансов интерес не знам, но е факт, че при мен таксата не е променяна от 2007 година. При мен няма "изпити" и " нива на компетентност", а също и "тренировъчни лагери". Това са все неща от, които се изкарват допълнителни доходи и май са присъщи за Вашата организация.
Що не обвиниш и Козлица. Нали и той в момента се препитава единствено и само от тренировки. При мен има няколко човека, които дори такса не плащат, защото или са без работа, или са силно материално притеснени. Някои от тях даже са ти били приятели от детинство, и ако си имаш приказка все още с тях, може и да ги питаш.
Темата не я раздухвам аз. Непрекъснато някой, като теб, чул-недочул, какво съм казъл, правил, мислил, хваща и пише фермани, на които по стечение на обстоятелствата отговарям. Задам някой въпрос и аз-МЪЛЧАНИЕ, кажа нещо по адрес на някого-МЪЛЧАНИЕ, дам конкретен пример и доказателство за нещо-МЪЛЧАНИЕ.
И последно. Темата е за разлики и прилики в МКФ и ВЧ. Предложих да предоставя доказателства за разлики(ставаше въпрос за снимки, които са достъпни в нета, където се вижда, че ВЧ и МКФ изобщо не си приличат). Не ги помествам, само защото не желая аз да съм причина всички да Ви се смеят. Ако обаче кажете-веднага ще ги сложа. Но сегашното Ви поведение е правилното-МЪЛЧАНИЕ,МЪЛЧАНИЕ и пак МЪЛЧАНИЕ.

Това мнение е редактирано от Стефан: 03 юни 2012 - 07:36


#64 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2012 - 10:04

Стефко ,
жив и здрав . да преподаваш много години .

Ще коментирам малко по темата , другото не ми е интересно и ще помълча както казваш ./ а като се видим ще видим кои какво е постигнал и с какво се е преборил /

Много са нещата които Миленко иска да подобри и дигне в имиджа на ВЧ в средите на бойните изкуства . Да има в момента Байер които да пази тази система да кажем жива - но това е недостатъчно . А и системата се развива много еднопосочно и праволинейно и според мен и група от хора това е слабост .

Комплекса от практикуване на различни неща, поставяне на критерий и изисквания , интерпритаия на отделни принципи , са това което
различават МКФ и ВЧ и същевремнно искаме да правим най-добрата интерпретация от ВЧ които познаваме .

Спора е обиден и за двете групи от поддръжници , още повече че се и познаваме повечето и сме тренирали дълго време заедно . Правил съм опит да се сближи ВЧ обществото независимо от мирогледа си - и ще го правя с времето колкото мога .

Както писа горе Tittanium ,които има претенций за качеството на преподаване в частта ВИНГ ЧУН , има публични адреси на местата където тренираме .
 • адонис харесва това

#65 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2012 - 10:51

Жечко,

Съгласен съм, че спорът не е най-добрият начин да се популяризират ВЧ и МКФ.

Това, че Вие искате да експериментирате, да променяте, да въвеждате нови неща си е Ваше право.

Това, че ние не искаме да се променяме, че искаме да запазим и продължим традицията си е Наше право.

Филип Байер е само един от многото преподаватели по ВЧ. Лошото, когато вървиш плътно зад някого, е че не виждаш по-далеч от гърбът му. Няма как да знаете, къде и какво се преподава, защото просто не ходите по семинари за ВЧ( изключвам Тотев и Алекс, които посетиха един семинар на Байер при това само за ден, или два).

За твоите опити да се слижи ВЧ обществото, знам както от личен опит, така и от кореспонденцията си с Хр. Мойсев, който беше те посетил в Казанлък. В моя случай, един човек съвсем успешно провали опитите ти, а за другите не отговарям. Аз също съм достатъчно открит за диалог и обмяна на опит, но не се натискам непременно нещата да се случат.

#66 Teodor Totev_

Teodor Totev_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2012 - 12:31

За теб уважението към по-старите поколения явно не е нормално.

Уважение трябва да се изпитва към по-можещите и по-знаещите; към хората, които са се доказали. Възрастта е просто нещо, което на човек му се случва с времето.

Първо за сифу Вонг. Да , никога не съм го виждал, но същото се отнася за всички българи.

Това може да е и за добро. Като нищо и с него да се бяхте скарали.


Пак на тоя семинар, ясно и право в очите ти казах, каквото мисля за теб и твоите изяви по форумите, а също и за твоя гуру. Тогава не беше толкова словоохотлив, ама сега е по-друго. Има кой да ти софлира и услужливо да ти подава репликите зад кулисите.

Ако преди време не съм бил толкова "словоохотлив" - в онзи момент просто изпитах жал за теб. Ти тогава беше доста разстроен. Репликите са си мои, не се притеснявай за това.

Даже на семинара на който и ти беше с Байер имаше три момчета от Сремска Митровица, с които не забелязах някой да е имал лингвистични проблеми. Апропо, на тоя семинар ясно се видя, какво мисли Байер лично за теб и твоите умения. Май ти беше единственият на когото непрекъснато му се налагаше да се повтаря, какво в момента трябва да се прави(и това при положение, че и двамата говорите немски).

Относно езикови проблеми - Байер нито веднъж не дойде да ми каже, че съм правил техниката погрешно. Нямах проблеми с техниката. Неговите ученици го викаха при нас с питане, защо на тях не им се получава тяхната част от техниката. И аз го питах на два пъти, защо не се добавят стъпки или 1-2 допълнителни движения, за да може конкретният ми противник да получи превес над мен. Отговорът беше, че сега сме правили базовия вариант на техниката, който после имал развитие. Не виждам нищо лошо във въпросите - беше ми първи семинар с Байер, нормално е да питам, но питането ми изобщо не е било от неможене.

Козлица не ми е предложил пари за път, а да заплатя таксата за семинара по-късно, когато имам възможност. В същото време на жена ми, която е болна от тежка форма на РАК и се налагаше трансплантация на стволови клетки. Всеки нормален човек ще остане да подкрепя морално своята половинка. Това беше дискутирано с БК на един обед, като той няколко пъти ме увери, че ще предаде точно за какво иде реч на Козлица.

Не виждам защо по толкова сериозен и личен въпрос не си се свързал лично с Миленко, за да му обясниш. Казваш, че между вас е нямало езикова бариера.

Доколкото си спомням, тогава ти беше с друга дама. Единственото хубаво нещо на трудностите е, че, ако не друго, поне сплотяват хората.

Само че, да изхранвам се от тренировки, но това май не е здраво трудене. Може би си мислиш, че си седя на некоя масичка с цигарка и чашка в ръка!? И аз съм се трудил и все още го правя здраво, за да се изуча и да придобия тази професия. 25 години учене не са ли достатъчен период, за да имам правото да преподавам!?

Има големи разлики. Първата е, че навсякъде първо има приемни изпити, въобще за да получиш възможността да учиш нещо. Втората е, че навсякъде има и завършващи изпити, за да се оцени какво си научил. Третата е, че и по време на ученето също има изпити, за да се види какво, как и дали въобще учиш. Сайтът на НСА е публичен и всичко си е разписано.

Дали 25-години са достатъчни -това трябва да се прецени от хората, от които твърдиш, че се учиш. Дейвид Питърсън и Филип Байер следва да те изпитат, да ти дадат сертификат и да те включват сред своите представители.

Ама най добре е да ЗАМЪЛЧИТЕ, така както правите , когато Ви питат конкретно за нещо.

Странно искане за интернет форум - да искаш от участниците да мълчат...

Относно цигарите - поздравявам те, че си ги спрял! Малко хора успяват.

А и почнаха противоречията:

4. Моят учител и до момента не е пожелал да ми каже , каквото и да е, защо е променил възгледите си за ВЧ,както и причина аз да не съм част от неговото МКФ. В същото време резултати определено имаше в някои отношения, но това не значи , че съм харесвал всичко, което прави, или говори( пардом, което неговия "говорител" твърди, че е казъл). Също така, той не направи открит диалог с по-старите си ученици(към които спадам аз), относно замислените промени.


Но после се оказва, че си бил канен на запланувания открит диалог:

Относно ходенето ми до Сърбия, където Козлица е изложил своите намерения да създаде МКФ, много грешно са те информирали, ама много! Козлица не ми е предложил пари за път, а да заплатя таксата за семинара по-късно, когато имам възможност. В същото време на жена ми, която е болна от тежка форма на РАК и се налагаше трансплантация на стволови клетки. Всеки нормален човек ще остане да подкрепя морално своята половинка. Това беше дискутирано с БК на един обед, като той няколко пъти ме увери, че ще предаде точно за какво иде реч на Козлица. Впрочем БК ми предложи пари за семинарът.


Тук ми се наложи наистина да се консултирам, за да мога да ти отговоря. Рабрах, че когато сте обсъждали на един обяд (ти, съпругата ти, Борил и неговата съпруга) дали да ходите в Сърбия, жена ти е настоявала ти да отидеш, защото очевидно поводът е бил важен и че след като Миленко се опитва да те ангажира, вероятно много държи на теб. Ти си се перил, че не можело Миленко да ти поставя условия.

Наистина са ти предложили да не плащаш таксата за семинар, защото пътните на човек излизат много малко като сума - 100-тина лева. Като уговорката е била, че ако и за в бъдеще нямаш пари, въобще не трябвало да плащаш тази такса. Т.е. и Борил, и Миленко са били готови да ти поемат основния финансов разход, само и само да отидеш.

Отделно, не съм виждал никого другиго да обижда и излага Винг Чун така, както ти го правиш. Никой от нас никога не си е позволявал да каже неприлична дума, говорейки за ВЧ. Моля те, не ни приписвай твоята вулгарсност:

както пише на сайта Ви(сега ще направя собствена интерпретация), ВЧ е ебана и кекава система, хората преподавали я и в момента занимаващи се с това(в частност ВШЛ ВЧ) са нескопосани и неграмотни кретени.


После пък признаваш близостта на ВЧ и МКФ:

Съгласен съм, че спорът не е най-добрият начин да се популяризират ВЧ и МКФ.

Това, че Вие искате да експериментирате, да променяте, да въвеждате нови неща си е Ваше право.

Това, че ние не искаме да се променяме, че искаме да запазим и продължим традицията си е Наше право.


но тогава това не се връзва с предишното ти:

Имам против да се месите в темите за ВЧ

Да Ви оставя да си развявате коня в темите за ВЧ!?


Не си ти, човекът, който ще казва на другите какво да правят и как да се самоопределят. Обвиняваш ни, че не сме толерирали различните хора (което изобщо не е така)

Това, че при Вас нетърпите различните ми е ясно.

, а сам ти обвиняваш тези, които искат да се развият и усъвършенстват.

#67 адонис_

адонис_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2012 - 12:47

"Темата е за разлики и прилики в МКФ и ВЧ. Предложих да предоставя доказателства за разлики(ставаше въпрос за снимки, които са достъпни в нета, където се вижда, че ВЧ и МКФ изобщо не си приличат). Не ги помествам, само защото не желая аз да съм причина всички да Ви се смеят. Ако обаче кажете-веднага ще ги сложа. Но сегашното Ви поведение е правилното-МЪЛЧАНИЕ,МЪЛЧАНИЕ и пак МЪЛЧАНИЕ. "-... Стефан
............................
А как по едни снимки, може се разбере кое е по- Винг Чунски и по- правилно изпълнено чудя сеКачена снимка. Това ми напомни- Едно време, когато започвах тренировките си в една школа на една голяаама организация дето твърдяха, че при тях бил истинския Винг Чун и парадираха с Ип Ман, разни скрити и тайни негови ученици и т.н.- големи истории и майстори, та видиш ли техните снимки големи разлики с другите школи и направления и какво от това, като качеството им на тренировки, поне аз докато бях там- никакво. Кой на кого щял да се смее пък по снимки друг въпрос вече. По- добра представа според мен може да се придобие не от снимки а от клипове, каквито има много в нета и който има интерес да гледа и да си прави изводите. А най- реална и истинска представа за нещата се придобива разбира се при участие в тренировкитеКачена снимка . Семинари и открити тренировки има постоянно.
Поздрави!

#68 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2012 - 13:24

За твоите опити да се слижи ВЧ обществото, знам както от личен опит, така и от кореспонденцията си с Хр. Мойсев, който беше те посетил в Казанлък. В моя случай, един човек съвсем успешно провали опитите ти, а за другите не отговарям. Аз също съм достатъчно открит за диалог и обмяна на опит, но не се натискам непременно нещата да се случат.


Е , някой трябва да опитва :) ! Достатъчно близки са ми и двете направления - с едното израстнах , с другото се занимавам в момента и се опитвам да помогна на хората около мен и организацията .
Мойсев също иска да изгради нещо и макар,че там много се различава методиката на обучение от това което ние правим , пак му пожелавам успех .

#69 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 04 юни 2012 - 12:59

Стефане,
Никога не си виждал Вонг на живо, а го наричаш Сифу, кълнеш се в него и му се кланяш. Истината е, че съдиш за него само по разни полу-съчинени историйки и лафчета. Бил велик боец - сигурно за времето си е бил. Днес времената обаче са други и когато гледам клипчета с Вонг, не мога да видя нещо, което да ме впечатли.
Човекът срещу Вонг е актьор, който не може нищо и само му партнира. И вероятно това е снимано няколко пъти, докато хванат най-силната сцена.

Аз пък виждам неща точно в това видео!
Интересно ми е кое точно не прави както трябва Вонг в съответната ситуация, която е - шегички на тема "бойна сцена" по време на снимки (ясно се вижда на видеото, че Вонг се забавлява с ''мераклията'' актьор).
Какво виждам ли, на първо място спокойствието при смешните "посягания" на актьора и контрол на дистанцията.
Да "бъзикат" се, и затова изглежда така!

#70 Ckrivko

Ckrivko

  приятел

 • Дао
 • 260 мнения

Публикувано: 04 юни 2012 - 14:07

Моля ви, спрете се най-накрая! Темата си е за затваряне. Кой с кого и кога си се бил срещнал и какво си били казали. Вижте се и решете нещата, ама не с думи... И видео материал ще е добре дошъл.

Със здраве!

#71 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 04 юни 2012 - 14:55

Моля ви, спрете се най-накрая! Темата си е за затваряне. Кой с кого и кога си се бил срещнал и какво си били казали. Вижте се и решете нещата, ама не с думи... И видео материал ще е добре дошъл.

Със здраве!

Ckrivko, покрай плявата никне и друго! Който иска да чете темата, но да не дава съвети какво да става с нея. Това право и мнение могат да дават само модераторите! Мнението ти е смешен подтик за безплатно шоу, много елементарно. Иначе за личностните нападки си прав, забавляват се единици, другите се отегчаваме!

#72 Ckrivko

Ckrivko

  приятел

 • Дао
 • 260 мнения

Публикувано: 05 юни 2012 - 01:10

Мнението си ми е мнение. Лично,но това е форум и ВСЕКИ има право на мнение. А моето е ,че темата е съсипана. Ок, щом ви харесва да се хапете. За всеки който не се занимава тясно с тези направления на ВЧ е безумно смотана темата. В която пишат хора на които следя и уважавам мненията от доста години.
Живи и здрави!

#73 jimarata

jimarata

  jimarata

 • Дао
 • 79 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:БГ
 • БИ:винг чун

Публикувано: 06 юни 2012 - 14:17

Момчета, абе остава ли ви време за тренировки от толкова приказки? Вероятно нямате други начини и форуми за изяви и себедоказване, та го правите тук и по този начин.
When the power of love overcomes the love of power the world will know peace.

#74 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 06 юни 2012 - 14:41

Момчета, абе остава ли ви време за тренировки от толкова приказки? Вероятно нямате други начини и форуми за изяви и себедоказване, та го правите тук и по този начин.

Ами мерси за "момчето" ще черпя. :) Време за такива неща имам по1-2 минути на ден, тренировката ми по 2 часа и повече. Другите начини в тези случаи за невъзможни. Още?
А нека някой отрече, че идеята за кунг-фу не е дошла от змии, жерави, тигри, котки, богомолки и какво ли още не. В случая мечка -
 • К.Т. and адонис харесват това

#75 Dropout_

Dropout_
 • Гости

Публикувано: 06 юни 2012 - 17:01

Това е ученика, ето го и сифу-то

 • К.Т., Хиената and адонис харесват това

#76 адонис_

адонис_
 • Гости

Публикувано: 09 юни 2012 - 16:57

Момчета, абе остава ли ви време за тренировки от толкова приказки? Вероятно нямате други начини и форуми за изяви и себедоказване, та го правите тук и по този начин.


То за да го разбереш това най добре да посетиш някоя тренировка в една от посочените зали. Поздрави.

#77 Ppeppi_

Ppeppi_
 • Гости

Публикувано: 10 септември 2012 - 23:33

Бил велик боец - сигурно за времето си е бил. Днес времената обаче са други и когато гледам клипчета с Вонг, не мога да видя нещо, което да ме впечатли.

На първо място клиповете на мастър Вонг в интернет нямат нищо общо с тези в тренировъчната му зала в Хонг Конг. Специално за Винг Чун има доста некачествени видео материали и много малко добри такива. Причината майсторът Вонг Шун Люн и неговият метод да получат международен интерес и признание не се дължи единствено на факта, че е бил голям боец. По-същественото е, че е систематизирал обучението на грандмайстор Ип Ман и е внесъл някой полезни промени. На мен например много ми харесва как е подредил логично секциите на манекена. Идеята да се обогати Винг Чун отдавна е факт чрез създаването на Джийт Кун До, въпреки че има и други майстори(като Стивън Чан) които още преди години са решили да доразвият системата с добавянето на повече видове удари с крак. Моето лично мнение е, че арсеналът на Винг Чун е доста богат като техника и идеи ако се практикува в пълния му вариант за да се търсят непременно заместители от други бойни изкуства. Но в крайна сметка, щом някой харесва нещо нека си го тренира.