Към съдържанието


Религиозни щуротии


 • Заключена тема Темата е заключена
В темата има 289 мнения

#1 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 03 август 2012 - 12:03

Т.н. духовна страна на източните бойни искуства е много опасна за душата и психическото здраве на човека.
В случая става дума за бесовско обладаване.
Далекоизточните духовни практики са бесовски и човек не трябва да се занимава с подобни неща.

#2 Давид_

Давид_
 • Гости

Публикувано: 03 август 2012 - 13:10

мишок, по-голям бяс от парите и суетата няма, но всички се занимават и са обсебени от тях. те са в основата на западната култура. докато източния начин на мислене изключва алчността и самолюбието от своите добродетели. кажи тогава къде е бесът в тези учения, след като в това отношение напълно се припокриват с християнската религия? кажи също не е ли бесен човека, който пали свещ и се кръсти в името на бога, а в същото време събира стотинки за поредното смартфонче и лъскави обувчици, презрително подминавайки, болни и стари хора, гладни деца по улицата?
не е ли по-важно да проповядваме с делата си отколкото с думи, които дори не разбираме? не е ли казано в библията "по делата ще ги познаете"? къде тогава са бесовете в един начин на живот, който проповядва изключителна скромност, дисциплина и състрадание към всичко родено и сътворено от божията ръка, който проповядва общение с бога чрез смирение и мълчание? къде тогава са бесовете? източните учения не са заклинания и шаманизъм. те са начин на живот, който има за цел да ни направи щастливи с това което имаме и това което сме. къде тогава е разликата с това което се проповядва в нашата религия и къде тогава са твоите бесове?

Това мнение е редактирано от Давид: 03 август 2012 - 13:15

 • ISTORIK, Bersek and Sinat харесват това

#3 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 03 август 2012 - 18:47

Давид може би трябва да прочетеш някои книги по въпроса за източните духовни течения през призмата на православието.
Например индуистите имат много богове - идолопоклоници са, смятат кравите за свещени, а те са обикновени крави, не богове.
Освен това се покланят и на полови органи , които считат за богове.
Будистите : само като им видиш фигурата на Буда и идва съмнението относно тях.

#4 shadowseeker_

shadowseeker_
 • Гости

Публикувано: 03 август 2012 - 23:05

Давид може би трябва да прочетеш някои книги по въпроса за източните духовни течения през призмата на православието.
Например индуистите имат много богове - идолопоклоници са, смятат кравите за свещени, а те са обикновени крави, не богове.
Освен това се покланят и на полови органи , които считат за богове.
Будистите : само като им видиш фигурата на Буда и идва съмнението относно тях.


А Православните не са идолопоклонници?Нямат една стена с икони в тях и не празнуват празниците на N на брой Светии? Христос казваш е атлетичен ,като един мистър Олимпия преди времето си. Казвам това за да видиш ,че нещата могат да бъдат обърнати така ,че да бъдат удобни на която и да е страна.Всеки е свободен да вярва в каквото си иска ,а ако ще говорим за опорочени духовни практики колко известни източни секти има и колко такива християнски?
 • ISTORIK харесва това

#5 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 04 август 2012 - 09:23

shadowseeker Да прав си: всеки може да вярва в каквото си иска. Сам Бог е дал на хората право на свободен избор. Хората обаче трябва наистина да имат избор и трябва да чуят всички страни. В момента чуват само тази страна на далекоизточните духовни практики.
Православните не почитат самото дърво , а светеца на него, защото той е отдал живота си или се е потрудил за Бога. Има разлика, едно е да се покланяш на полов орган и да го мислиш за Бог, друго е да почиташ някого защото се е потрудил спрямо Бога.
Христос наистина изглежда добре, но той не е дошъл да показва телесни неща, а за спасение на душите ни.Между друготомр. олимпия е нещо ненормално, там се отдава почит на едно временно , тленно тяло, а не да Бога .
Ми той целият изток е пълен само със секти, и от сектите им пък са излезли други секти. Японското дзен будизъм е например секта от сектата.
Християнските секти тръгват от католицизма, а не от православието - има разлика. Бъркаш че нещата могат да бъдат обръщани - православната вяра е невероятно логична и нищо в нея не може да се извърта.

#6 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 04 август 2012 - 10:52

Нека не забравяме, че християнството възниква като секта (ерес?) спрямо юдеизма. А ислямът - като секта спрямо юдеизма и християнството. Корените на тези три религии - юдеизма, християнството и ислямът - се крият в Стария завет на Библията.

Аз не се сещам за секта, произлязла от католическия клон на християнството. Но ти сигурно ще запълниш тази празнота в знанията (или в паметта) ми?!...

Има секти (обявени за ЕРЕСИ) спрямо ранното християнство, но тогава все още няма нито католицизъм, нито - източно православие. Разколът в християнската Църква се случва през 870 г. (малка схизма) и през 1054 г. (голяма схизма). Тогава тя окончателно се разделя на римо-католическа и източно православна (ортодоксална).

Вместо секти, в католицизма има признати от Папството монашески и военно-монашески ордени.

Виж, всяка протестантска Църква е секта спрямо Лутеранската Църква. Това е първата протестантска Църква, Създадена е от Мартин Лутер. Неговата първоначална идея не е била да създава нов клон на християнството, а - само да реформира католицизма, но не успява. И това е причината да създаде нова Църква, която пък дава началото на протестантския клон на християнството.

В православието пък си имаме иконоборството. Имаме и исихазма. Това е медитативно православие, нещо като православен зен, образно казано, разбира се.

На Изток има множество религии и секти. Не е само будизмът (и той има три разклонения - като християнството и исляма, но ги предхожда с векове!). Имаме и конфуцианството, и даоизма, и индуизма и така - нататък. В Япония след 1945 г. също се създават религии, една от които е оомото.

Източните религии са доста по-древни от християнството. Не бива да бъдат наричани щуротии, простотии, бесовски неща, дела на Дявола...

Първото, което стои зад техниките в бойните изкуства, било то философско или религиозно учение - това е уважението. Уважение към дрехите за тренировка (карате ги, джудо ги...), към дожото (залата) за тренировки, към създателя на конкретното бойно изкуство, към учителя и помощниците му (сенсеят и семпаите), към партньора в тренировките, към противника по време на двубой до смърт и така - нататък.

Неуважението към Другия (трениращ друго бойно изкуство, друг стил на твоето изкуство или - в друга школа на твоя стил; изповядващ друга религия или философия) е неуважение и към себе си, и към собствените ценности (или псевдо ценности).

За теб Истината (с главно И) е една. За друг е друга. Колкото хора - толкова истини.

Истината ще ви направи свободни. Да, но... истината е това, в което всеки сам ИЗБИРА да вярва.

Изборът - това е човешко право. Както сам казваш - дадено ни е от Господ-Бог.

Хубаво е изборът да бъде направен, след като човек има пълната информация, която му е необходима, след като знае всички гледни точки. Понякога истината не е само една, понякога истините са много повече, или пък истината е "по средата". А може и хич да я няма.

Трябва да уважаваме чуждата истина. Уважението е част от възпитанието. Част от интелекта, ако щеш. Част от духовността.

Това мнение е редактирано от ISTORIK: 04 август 2012 - 11:20

 • ISTORIK, Bersek and Sinat харесват това
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#7 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 04 август 2012 - 11:05

Ами Лутер е еретик и сектант, идващ от католицизма. От неговата секта пък се пръкват останалите.
Протестантите са сектанти.
След отделянето им от католическата църква са искали съюз със православните, но започнало да им се струва много тежко и искали отмяна на куп неща. Православните отказали и протестантите продължили по своя път. Сектата на баптистите и анабаптистите например и била направо, като комунизъм . Така са били откачили че са ги изгонили чак в Америка.
Въпросът е обаче друг. В днешни дни през филми и телевизии и вестници ни се рекламират далекоизточните религии, които са направо сатанински. Много хора търсят там духовна мъдрос, но не намират нищо.

#8 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 04 август 2012 - 11:28

От друга страна, не е необходимо да си пълниш главата с религиозни, философски или духовни "щуротии" и "простотии". Те не са ти необходими, за да удариш някого в главата с крак или пък - с ръка, нали.

Но грубата сила и техничността зад техниките на дишане, придвижване, падане, ставане, скачане, удари и блокове с ръце и крака, подсечки и хвърляния... не са единственото нещо в бойните изкуства.

Зад тях стоят: източна философия, източни религии, източни езици, източна духовност, източна култура и източна цивилизация, много по-древни от европейските им аналози.

Всеки сам избира на какво да наблегне в тренировките си. И какво да вземе от всичко онова, на което е обучаван.

Но нека не забравяме, че воините в далечния Изток са практикували не само БОЙНИ изкуства. Практикували са и медитация, и изобразителни изкуства, и калиграфия, и поезия, и чаена церемония, и икебана и... и така - нататък.

---

Любимата ми средновековна ерес е доста късна. От XIV век е. Става дума за учение, което в земите на Православието е изместено от пасивния исихазъм. (Според някои изследователи, исихазмът с неговата пасивност е една от причините за падането на Балканите в ръцете на османските турци. Според мен, това е само едно парче от пъзела от причини за това. Но това е тема за друг разговор.)

Става дума за варлаамитството. Това учение застъпва идеята, че Господ-Бог е познаваем чрез активните занимания с наука и философия.

---

Нека не забравяме, че в Далечния Изток хората вярват в един микс от религиозни и философски учения и изпълняват различни умствени, дихателни, духовни и религиозни практики, най-общо - някакъв вид (или - някакви видове) йога, зен (или друг вид) будизъм, конфуцианство, даоизъм, шинтоизъм, джайнизъм, хиндуизъм и др. Миксовете са различни, в зависимост от това, за коя държава става дума. Едно е в Индия, друго - в Китай, Трето - в Япония, четвърто - в Корея, пето в Тайланд, шесто - в Индонезия и Малайзия, седмо - във Виетнам и така - нататък...

Това мнение е редактирано от ISTORIK: 04 август 2012 - 13:15

 • ISTORIK харесва това
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#9 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 04 август 2012 - 13:27

В днешни дни много хора търсят духовна мъдрост в източните учения, но не намират нищо.


Някои не намират. Но пък други намират.

Както казах, всеки сам избира в коя/каква истина да вярва, кое учение да следва. Истината е това, в което сами избираме да вярваме.

Не съди за другите по себе си!

Ако някой ти удари един шамар, ти може да дадеш и другата си буза, а после - и двете бузи на дупето си. В крайна сметка, ще бъдеш пребит. Или дори - убит. Пребит, убит, но - следвал вярата си. Следвал вярата си, но - пребит или убит. (Обаче може да те обявят за светец. Посмъртно, най-вероятно!)

Друг на твое място би избрал да не бъде обявяван за светец, а да запази целостта на тялото си и живота си непокътнат, като за тази цел реши да счупи ръката на опитващия се да го удари. Трети би откъснал главата на противника си с ритник. Четвърти пък би счупил врата му. Пети би отсякъл главата му с меч или сабя. И така - нататък.

Истината е различна за различните хора. И всеки си я отстоява по своя си начин. Ти - твоята, аз - моята, трети - своята.

Това мнение е редактирано от ISTORIK: 04 август 2012 - 13:32

 • ISTORIK харесва това
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#10 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 04 август 2012 - 16:20

От мои наблюдения хората занимаващи се с далекоизточни духовни практики не вървят никак добре и обикновенно изтрещяват. По друг начин обаче седят нещата с тръгналите по пътя на православието. Д днешни дни се прави огромна реклама на далекоизточните духовни учения, а за правосланата вяра даже не се говори.
Виждал съм в залата по бокс доста катаристи и във всичките имаше един бяс. Идваха да учат удари с ръце и при спаринг налитаха жестоко на бой, без да имаха нужният опит. Тогава не разбирах какво става, но това тяхно поведение ми направи впечатление. Духовната страна на БИ си беше казало думата.
За това накрая спрях да правя спаринги с тях.

#11 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 04 август 2012 - 19:27

Всеки човек възприема в различна степен това, на което учителите му (в детската градина, в светското училище, в църковното училище - ако посещава и такова, в университета и на тренировките по бойни изкуства) се опитват да го научат. Кой - разбрал, кой - не доразбрал, кой - не разбрал въобще. Не са виновни далекоизточните учения, а в един случай - учениците, в друг случай - учителят.

Казваш, каратистите учели боксови уддари, пък учили и не доучили (и каратето, и бокса), налитали на бой... Най-често такива "изпълнения" правят новобранците. които нямат никакъв опит нито в техническо отношение, нито - в бойно. Научили два-три удара и два-три блока с ръцете и вече решават, че са овладяли цялото бойно изкуство. Обаче още не са се научили да дишат, да поемат удари, да падат... И вече налитат на бой, предизвикват разни хора.

И какво? Не отнасяха ли тупалки? Или започваха да ви ритат? Виждам, че тренираш борба... Не им ли прилагаше техники от борбата?

Всъщност, духовността зад бойното изкуство не те кара да счупиш главата на опонента. Напротив, учи те как да победиш, без да влизаш в схватка с противника си, как да го откажеш да се бие по време на схватка, да знаеш кога има смисъл да приемеш боя... Такива неща.

В карате първо се учиш на уважение - към дожото, към създателя на стила/школата, към сенсея (учителя), към сенпаите (старшите ученици, често - помощници на сенсея), към партньорите ти в спарингите... После се научаваш, че първата стъпка е назад, а не - напред. После изучаваш първо дишане, обръщане, ходене, упражнения за сила, за гъвкавост... След това, вече - първо блокове, а след това - удари, а в хватовите и хватово-ударните бойни изкуства (айкидо, джудо, джу джуцу, нин джуцу) се учат първо паданията, а след това - хвърлянията, блоковете, ударите с ръце и крака...

Зад бойните изкуства има цяла вселена от духовност. Но малцина са тези, които успяват да преминат отвъд физическите упражнения за сила и за гъвкавост, отвъд техниките, за да стигнат до духовната страна на конкретното бойно изкуство.

Спомням си срещата с едни деца и младежи, които тренираха джу джуцу и нин джуцу, но сенсеят им не ги беше научил да падат. Да оставим на страна, че падаха смешно и се въртяха като пумпали на пода, ама в една реална ситуация - ако някой ги хвърли или се спънат, или се подхлъзнат, ами ще се пребият. Докато ги наблюдавах, сенсеят им го нямаше, беше отишъл да си купи нещо от магазина. Аз им показах как се пада правилно, а после, когато сенсеят им се появи, аз му зададох въпроса защо не ги е научил да падат. И знаеш ли какво ми отговори той? Каза ми следното: "Аз ги уча на брутални техники, понеже те това искат да научат. А ако започна да ги уча на скучнотии от типа на дишане, падане, ходене..., или - на духовната страна на бойните изкуства, ще ги загубя като ученици. До един! А аз с тези тренировки си вадя хляба."

Тоест, на пазарен принцип - те искат да станат машини за убиване, а той на това ги учи. За което те си плащат скъпо. Скъпо, ама се кефят. Кефят се, ама... Ама, че зимно време ще се подхлъзнат на леда или пък някой ще им приложи някаква техника на хвърляне и те ще се изпотрошат, за това не мисли никой - нито той, нито учениците му, нито родителите им. А, че в живота им може никога да не им се наложи да използват "убийствените" техники, за това също никой не мисли.

Та така... Не са виновни философиите, ученията, религиите... Виновен е "човешкият фактор", виновни са "бетонните глави". Качена снимка

Един не научава нищо, друг научава всичко и сам става учител. Трети е някъде по средата... Затова е казано, че само учителят може да каже кой е негов ученик. За кого смята, че е усвоил учението (бойно изкуство, наука, философия, религия) и за кого, че не е.

Представи си един учител в училище... Няма значение какъв е учебният предмет, който той преподава. Представи си сега, че този учител има в училище по 300 ученика на учебна година. И, че в една учебна година сред тези 300 ученика (колкото са били и спартанците на цар Леонид в прохода Термопили) се е случвало да види себе си само в... трима. А една немалка част от тези негови ученици, с които е пребивавал в една и съща класна стая, той не може да нарече свои ученици, тъй като те не са пожелали да научат нищо от него (а също така - и от всеки друг учител в същото училище).

Така е и в дожото. Учителят пребивава заедно с учениците си в него. Там ги учи на различни неща.

Но в края на обучението (в училището, в университета, в школата, в дожото) само учителят може да нарече някого свой ученик. И това е най-висша чест за всеки негов ученик!

Това мнение е редактирано от ISTORIK: 04 август 2012 - 20:35

 • ISTORIK харесва това
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#12 miamotobg

miamotobg
 • Дао
 • 80 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Bulgarian tupanik jitsu

Публикувано: 05 август 2012 - 14:45

Т.н. духовна страна на източните бойни искуства е много опасна за душата и психическото здраве на човека.
В случая става дума за бесовско обладаване.
Далекоизточните духовни практики са бесовски и човек не трябва да се занимава с подобни неща.

"Нека всеки човек насочи първо себе си към това, което е правилно и едва тогава да учи другите." Сидхарта Гаутама Буда, който никой не е познавал под прозвището "Бесния" или "Лудия"
"Който знае мълчи, а който не знае говори" Лао Дзъ
"Не съдете, за да не бъдете съдени". "Да хвърли пръв камък,който е безгрешен!" Исус
А моето мнение е, че човек трябва да помълчи и да се вгледа в себе си, преди да дава съвети на околните, кое е правилно и кое не. Пътища много, но целта е една. Нека всеки бъде свободен да определи сам Пътя си.

Това мнение е редактирано от miamotobg: 05 август 2012 - 14:47

 • FiRE харесва това
1.Не носи злоба в себе си.
2.Прави разлика между печалбата и загубата.
3.Развивай интуиция и разбиране за всичко.
4.Осъзнай истинската същност на нещата
5.Обръщай внимание дори и на дреболиите

#13 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 05 август 2012 - 15:54

Ако някой ти удари един шамар, ти може да дадеш и другата си буза, а после - и двете бузи на дупето си.

Искам малко да разясня тази работа с бузите, защото в обществото битува пълно неразбиране на смисъла. Народа го приема буквално, и го тълкува погрешно.
"Ако някой те удари по дясната буза, подай и лявата."
При 9/10 души десничари, за да удариш някой с дясната ръка от дясно, трябва да го направиш с опак, цигански шамар. За да го удариш от ляво, става с нормална плесница.
В опакия шамар има презрение и пренебрегване. Нормалния шамар е нападение, заплаха.
Лука 6:29 казва - "Ако някой те пренебрегва, накарай го да те уважава".
Подаването на задници не влиза в сметката.
 • Bersek and милилотобоби харесват това

#14 VAm_

VAm_
 • Гости

Публикувано: 05 август 2012 - 21:26

Не мисля че Лука 6:29 е цитирано точно,и може някой хора да се подведат!

#15 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 06 август 2012 - 08:20

Изразих се доста образно. Имах предвид идеята, че някой може да реши да отиде далеч отвъд библейското предписание за обръщане и на другата си буза.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#16 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 06 август 2012 - 14:56

Точният цитат е:"На тогова, който те удари по страната, обърни и другата; а на оногова, който ти отнеме горната риза, не пречи да ти вземе и долната". Ясно и недвусмислено. Никакво ляво - дясно, никакви цигански шамари. Хубаво е да се чете, преди да се коментира, особено когато човек има амбицията да просвещава "народа" Качена снимка

Много добре.
Обяснението не е мое, цитирам историк изследовател на тая материя, който коментираше нещата в научно-популярен филм, който за разлика от нас работи не с гръцки превод на въпросния стих /защото тези текстове имат 1000 превода и версии правени в различно време, място, от различни хора на различни езици, включително и превод от превод/, но щом си толкова наясно, осветли ти нашите неверни, неразбиращи глави.
Има и сума ти подробности със значенията на "скула" и "буза", но нямам нерви да дълбая по-навътре. Щото нюансите са супер важни, особено за такива сентенции.
"The spirit is strong, and the flesh is weak" може да значи "Спирта е изветрял, а месото е кофти" ако се гледа формално.

http://wernerbibleco...org/?q=node/281

The Greek word for “strike” (typto) signifies to administer a blow. Luke’s account uses the participial form of the word in the present tense to designate the one doing the striking, and the present tense could denote someone who repeatedly strikes. The person using his right hand to “slap” (rhapízo) someone on the right cheek would do so with the back of the open hand, but the individual intent on hurting someone would usually hit with his fist. Even when confronted by someone determined to inflict blows, the person who does not hit back (but shields himself) can often minimize personal injury.


Това мнение е редактирано от Alcek: 06 август 2012 - 15:00


#17 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 06 август 2012 - 15:20

Изтрих си коментара, защото се усетих, че влизам в поредния безсмислен спор. Но тъй като си побързал да отговориш... Първо - цитирах превода на Светия Синод, който е каноничен за православните. Второ - ако прочетеш малко по-нагоре и по-надолу - смисълът на проповедта (дори да има неточности в превода) е пределно ясен - да не се противиш на злото и да отвръщаш на злото с добро - основна концепция в християнството! А кой как си го тълкува, какво казали в т. нар. научнопопулярни филми или някой си написал в нета - това си е негов проблем. И с това приключвам участието си в тази тема, озаглавена много подходящо......

#18 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 06 август 2012 - 16:49

Е то в Стария завет нямаше ли "око за око, зъб за зъб"? С цитати от Библия, Коран, Жълта преса и т.н. в общи линии може да се "докаже" всичко Качена снимка
При нас в БИ е къде по лесно - срещат се двама дето спорят за нещо, мерят си ги, по-добре аргументираният обикновено казва "не си прав колега", другият после лекува синини и толкоз. Сещам се как Драгъни разправяше каква сила били шамарите и пробва да ги демонстрира на Камен, сещам се и за срещата на Калин и Гришата, на Дракона в човешка кожа и Любо Геджев. В общи линии резултатите бяха показателни, от някои срещи има и видео, изводите всеки да си ги прави сам.
При това никой от споменатите не е бил пребиван, говорим си за срещи с договорени правила и без лични закани.
П.П. Аз си чакам боя от няколко желаещи дето ми се канеха, единия е Сила дето щял да ме пребива, другият е дошО дето щял да ми дърпа ушите, цял треперя, но още не са ме намерили Качена снимка Явно добре се крия Качена снимка
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#19 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 06 август 2012 - 18:49

Ta ..." да не се противите на злото" ..не означава, че не трябва да се оказва никакво съпротивление на злото....a точно обратното .... на злото трябва да се противопоставяме с всички сили, но не и с зло. Относно шамарите... се има предвид, ако някой несправедливо те клевети или оскърбява без да имаш вина за това, се приема че те той те удря по дясната страна. В такъв момент, вместо да реагираш като отвърнеш първосигнално като диво животно, понасяш удара търпеливо, като си припомниш своите подобни грешки...сиреч подлагаш лявата си страна на бузето..Качена снимка
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#20 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 06 август 2012 - 21:58

Изтрих си коментара, защото се усетих, че влизам в поредния безсмислен спор. Но тъй като си побързал да отговориш... Първо - цитирах превода на Светия Синод, който е каноничен за православните. Второ - ако прочетеш малко по-нагоре и по-надолу - смисълът на проповедта (дори да има неточности в превода) е пределно ясен - да не се противиш на злото и да отвръщаш на злото с добро - основна концепция в християнството! А кой как си го тълкува, какво казали в т. нар. научнопопулярни филми или някой си написал в нета - това си е негов проблем. И с това приключвам участието си в тази тема, озаглавена много подходящо......

Спорът хич не е безсмислен. Напротив, много е съществен. Това тълкуване съвсем не противоречи на дебело подчертаната от теб концепция.
Темата не е озаглавена подходящо, а арогантно-пренебрежително и подигравателно.
Колкото и тинтири-минтири да ти изглеждат религиите, светогледа който те формират косвено в цели общества, независимо дали са явно вярващи или не, си е съвсем истински. А преходът от богочовек към човеко-бог от православието до протестантството на пръв поглед е дрън-дрън ярина. Да, ама средностатистическият масов убиец е бял протестант, защо ли? А разни изстъпления дето се случват в католически и протестантски държави у нас хич ги няма.
За точността и нюансите в превода се чудя от къде да те подхвана. Замислял ли си се, защо са правили навремето такива спънки при превеждането на всякакви свещени книги на различни езици? Вярно, че е имало и политически съображения, но основното е било, че в превода се губи информация, детайл, важен подтекст. Преводът е нещо различно от оригинала.

Ето ти Бърнс:

O, Jenny's a' weet, poor body,
Jenny's seldom dry:
She draigl't a' her petticoatie,
Comin thro' the rye!

Comin thro' the rye, poor body,
Comin thro' the rye,
She draigl't a' her petticoatie,
Comin thro' the rye!

Gin a body meet a body
Comin thro' the rye,
Gin a body kiss a body,
Need a body cry?

Gin a body meet a body
Comin thro' the glen,
Gin a body kiss a body,
Need the warl' ken?

Gin a body meet a body
Comin thro' the grain;
Gin a body kiss a body,
The thing's a body's ain.


И пак Бърнс:

Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?

Нищо общо няма между двете.

Ха сега иди превеждай религиозни текстове, тълкувай ги безотговорно, като не знаеш след 20 години до къде ще стигне.
Дори за теб това изцяло да е лишено от логика и смисъл, за много хора не е.

Това мнение е редактирано от Alcek: 06 август 2012 - 22:03

 • Логрус харесва това