Към съдържанието


Дрянова овчарска тояга.


 • Please log in to reply
В темата има 13 мнения

#1 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 05 септември 2012 - 20:11

На практика първото оръжие ползвано от нашите хайдути обикновено е било дряновата тояга. Та за това реших да пусна тема по въпроса.
То това си е едно доста добро оръжие на практика. Има разни видове тояги. Да ама баш си тоягата е от дрян, обкована с метал и извивка в долният край.
От известно време се запалих да правя такива тояги. Ето я и технологията. Взема се тояга от : дрян, може и глог или шипка, опича се , оформя се с пила и шкурка, обковава се в долният край на извивката, понеже се трие в земята и се похабява, после ги рисувам с кафява боя за икони на водна основа и накрая ги лакирам.
Сега съм решил да им слагам и кожа на по около една педя от двата края. Преди това изтърквам със пила дървото където ще е ламарината или кожата и така прибавката е на едно ниво с вървото.
Да ви кажа стават наистина много красиви, истински постижения на искуството.
Тази година направих една невероятна, с извивки, дебела, обковах я и я боядисах много добре, но от топлината дряна е исъхнал прекалено много и тоягата се напука. Спуках се от яд. Миналата година направих три много добри, страхотни шедьоври, много красиви.
Такава тояга може да служи за следните неща: самоотбрана, ама тогава не трябва да е много дълга, за туризъм, много е удобна за ходене из планината и накрая за красота, защото стават наистина красиви.
Метала с който ги обковавам за сега е медна ламарина-бакър, ама като я свърша не знам от къде ще намеря друга.

Някой може ли да ми каже от къде мога да си купя лист медна ламарина, за тоягите ми. Смятам да правя доста занапреде и се нуждая от този метал. Купих си и ножици за ламарина, смятам да си купя и ел-трион, както и бор-машина за по-финните работи.

#2 Black Wolf

Black Wolf
 • Дао
 • 75 мнения

Публикувано: 07 септември 2012 - 13:06

Това е било първото оръжие на хайдутите?!?... Моят приятелски съвет е да престанеш да четеш и слушаш псевдоисторически глупости, с които очевидно си си напълнил главата. Качена снимка

#3 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 08 септември 2012 - 17:18

Еми много хора по онова време , преди да станат хайдути не са имали друго нещо за отбрана освен тояга. И са я ползвали първо нея пък после , като са си набавели оръжие са ползвали друго.
По темата за хайдутите няма псевдоистория. Има обаче книги, които съм чел и там често се среща някой с дрянова тояга да се бие с турците.

#4 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 09 септември 2012 - 07:58

Така е като слушате речите на премиера - велик вожд и Учител на българския народ Качена снимка ! Не ни остава нищо друго освен да станем всички овчари; а както знаем перфектното оръжие на овчаря е дряновата тояга; първото оръжие на прочутите хайдути и воеводи след лютите чушки (както знаете от историите на капитан Петко Войвода те се завират на врага отзад Качена снимка ). Станете овчари, въртете тоягите по гори и поля и като се изучите в това старобългарско изкуство, покажете какво можем пред парламента Качена снимка . И още тоягата или дръжката на знамето е нужно да е дебела 4 см. и поне със 70-80 см. да е по-дълга от полицейските палки; нали се сещате Качена снимка ! Иначе ще ви боли гъза дълго време!........Качена снимка Качена снимка Качена снимка

Това мнение е редактирано от Доктора: 09 септември 2012 - 08:01


#5 кочевои_

кочевои_
 • Гости

Публикувано: 09 септември 2012 - 21:39

Тоягата се прави от ДРЯН . Никакви шипки ,драки , лески,бъз и тн .Дължината и е индиввидуална на ръста на ползващия .Обкова не е от ламарина а е по дебел най добре тръба . Дълга около 5 см и се нанизва в долния край на тоягата . Затова се нарича дрянова -кована , или чумоклия . Може да се ползва и без "тунинга". Да е оръжие на хайдутите ,малко се съмнявам . Според братовчедка ми която учи българска фиология е най възпятото оръжие в народните песни . В около 50% от тях ,останалите 50 си ги делят саби ,пищови ,боздугани копия ,лъкове,пушки ,и битови предмети от рода на копрали ,остени , жегли , вили , коси, или като в песента за Стана юнак -бакърен тиган . Общо взето българина е бил юнак с каквото му е било под ръка , най често тоягата . С тояга той се е изправял срещу хора , мечки , вълци и разни митични създания от рода на хали ,змеьове и юди .
Въпроса ми е : с какво нашенската дряновица се различава от тоягите използвани в Източните БИ или от тоягите ползвани в средновековна Англия ? Материала -ясно , но размер ,тегло , начин на употреба .Чуждестраните да не са с копче някъде ?


#6 DanteAlighieri_

DanteAlighieri_
 • Гости

Публикувано: 10 септември 2012 - 12:55

За останалите неща не съм наясно, но медна ламарина или изобщо мед, която може да ти свърши някаква работа можеш да намериш в баумакс, баухаус или друг строителен хипермаркет. Е, там няма да си търсиш "медна ламарина", едва ли има... търси медни олуци, медни лами (може да ги намериш във всеки магазин за покривни керемиди) или пък медни тръби за подово отопление (със сигурност има такива в Ташев-Галвинг на бистришко шосе) с различен диаметър са и дебелината на стената е около 1,5mm.

А кой за какво кога е ползвал дряновата тояга... мнения много :)

#7 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 10 септември 2012 - 16:05

Разпитвал съм доста за тоягите и освен от дрян може да е и от глог или слива. Аз лично предпочитам дряна. От леска въобще не става, понеже е лека и мека.
В оригинал тоягата е отдолу извита, като на кука, как ще и сложиш тръба ?
Аз съм слагал и парче тръба, но някак си се губи автентичноста на самата тояга. Освен това става много тежка, а и такава месингова или медна тръба не знам въобще от къде бих могъл да си купя. Ползвам медна ламарина, защото е мека и заема лесно формата на дървото. На практика дряна е достатъчно тежък и няма нужда от обковаване, ама ако на долният край не се сложи нещо - се износва. Обковавам я и отгоре, защото като има метал само отдолу, и тежеста пада на долната страна, която и без това е по-тежка, заради това че е по-дебела и има нещо, като кука..
Тоягата не е оръжието на хайдутите, а първото на много от тях, после естествено са се снабдявали с друго. За баш си хайдушко оръжие може да мине т.н. черкезка, кама, каквато е ползвал и самият Левски, както и много хайдути, четници и воеводи.
МИ вероятно на китайците тоягите нямат извивката от долу - не знам не съм ги виждал. Тези от филмите са един вид, а онези дето пастирите им носят в реалноста вероятно са други.
Наскоро в един фокументален филм гледах френски пастир с тояга. Тоягата му беше отдолу без извивка, но иначе си беше изпечана, точно както ги пекат нашите.
п.п. Докторе аз не съм слушал нито една реч на въпросният премиер. Не живея и в България и даже не знам: кой на какво е министър.

Това мнение е редактирано от MISHOK: 10 септември 2012 - 16:08


#8 кочевои_

кочевои_
 • Гости

Публикувано: 10 септември 2012 - 21:43

Тояга с метален накрайник в долния край се нарича чумоклия
С извито ,топковидно удебеление е кривак . Ствола за тоягата се реже с част от основния ствол и от него се оформя .
Равна и в двата края -сопа .
Къса, с малко по дълга от дължината на ръката на ползващия -джопка .
С дължина от 20 до 30 см над ръста на ползващия -гьостерица.
На чумоклията , кривака и сопата може да се сложи в ГОРНИЯ край дървен или метален Г образ -кука ,който се нарича гега .
След опичането и обелването на кората е добре тоягата да поседи около 2 седмици провесена за единия край на сухо място . Да не се подпира за да не се изметне.Няма нужда от боядисване и лакиране . На третия ден след опичането може да се намаже с мас .

#9 Zdravko Peev_

Zdravko Peev_
 • Гости

Публикувано: 10 септември 2012 - 23:57

Не знам дали в тази тема се срещаме с информация за използването на дряновата тояга или по-скоро с тежките последици от употребата й върху нечия глава...

Честно...

#10 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 11 септември 2012 - 09:08

Кочевой не съм сигурен дали наистина има чак такива точни определения за тоягата и названията и. И аз съм го чувал че е добре да се провеси, ама и без да ги провесвам стават добре. Като е изпечена вече тоягата се извива лесно, като се изметне. Около 10-на дена ми се налага все да я изправям, после си заема формата и не мърда.
Боядисвам ги за красота и ги лакирам пак за красота, а и да се запази дървото. От лака обаче после ръката се изпотява лесно. Сега се чудя дали да не ги мажа с безир, ако още го продават. Тоягата може да е дълга, колкото му е удобно на човек, аз моите ги правя до нивото на гърдите.
Ще пробвам следващата да я намажа с мас - да видиме какво ще стане.

Това мнение е редактирано от MISHOK: 11 септември 2012 - 09:09


#11 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 11 септември 2012 - 12:40

Тояга с метален накрайник в долния край се нарича чумоклия
С извито ,топковидно удебеление е кривак . Ствола за тоягата се реже с част от основния ствол и от него се оформя .
Равна и в двата края -сопа .
Къса, с малко по дълга от дължината на ръката на ползващия -джопка .
С дължина от 20 до 30 см над ръста на ползващия -гьостерица.


Късата тояга се казва - ,,джоб", а не джопка
Във книгата "Видрица" Поп Минчо заедно с Дякон Игнатийна споменава че доста често са ползвали услугите на ,,джоб"- т.н къса тояга.

Качена снимка
Изборите за Велико народно събрание, провели се в София и страната през септември 1886 г.

,, -Ще съм доволен, ако знам, кое е най-лошото: да бъдеш изнасилен стотици пъти от пирати, да ти отрежат крак, да те пребият българи със сопи......."-Волтер ,,Кандид или оптимизмът" 1759г.

Сопаджийството е било много разпостранено по Българските земи, преди и след освобождението.
"Сопаджия" може да се преведе и като телохранител (бодигард), полицай, пазвантин и т.н....Качена снимка


Относно гегата, това е дълга (сопа) дървена брадва.

Качена снимка
 • diqn300 харесва това
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#12 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 11 септември 2012 - 18:31

Показаната гега е много красива, но ще ми е малко трудно да я направя. Обаче ще се пробвам.
Казват че някога шопите са ползвали често тоягите, като оръжие. Даже на един мой приятел пра-пра-пра дядо му е утрепал с такава кована с метал тояга трима турчина и от тогава му е останал прякор- Дедо пуле.

#13 кочевои_

кочевои_
 • Гости

Публикувано: 12 септември 2012 - 00:25

Точно тази дървена Г образна част отгоре си нарича гега , има и метални , но много рядко . Служи за кука , да уловиш за задния крак добиче ,да преведеш клон с узрели плодове и ей такива дейности . Тоягата може да стане шарена ако преди опичането на някои места се обели кората .
Относно точното наименование на късата - вероятно по нашия край и викат на "галено " джопка , нещо може би им е любима .
До нивото на гърдите е тегица .
Като се замисля явно нашия народ бая масово щи ги е ползвал в различните им разновидности . Но чак пък основно оръжие ,закакво тогава са им били ножовете , пищовите и разните други пушкала и хладна железария ? По скоро дедите ни са смятали че няма смисъл да ги болят ръцете като могат да удрят с нещо твърдо .

#14 MISHOK_

MISHOK_
 • Гости

Публикувано: 12 септември 2012 - 08:47

То и с нормална тояга свършваща накрая с извивка,може да се берат плодове или да се захване добиче. Аз лично при ходене из гората, на по-стръмните места я закачам за някое дърво и така се спускам надолу.
Кочевой благодаря за идеята дето ми даде - да обеля кората преди опичането за да я нашаря така по автентично. Ще го имам на пред вид. Даже още първата дето ще направя ще опитам тази техника.