Към съдържанието


Снимка

Преглеждане на кода на Кофеинът

кофеин

  • Please log in to reply
В тази тема няма мнения

#1 Sydney

Sydney
  • Дао
  • 101 мнения

Публикувано: 12 април 2013 - 11:30

== Известни препарати ==
Coffeinum purum (Sopharma) — pulvis.

Coffeini natrii-benzoas (Sopharma) — ампу­ли 10 % и 20 % 1 ml.

== Химическо наименование ==
1,3,7-trimethylxanthine

=== Фармакокинетика ===
Резорбира се в стомаш­но-чревния канал. Метаболизира се в черния дроб и се излъчва през бъбреците.

=== Фармакодинамика ===
Кофеинът премахва чувството на умора и сънливост. Подобрява се активното внимание и се повишава психи­ческата и физическата работоспособност. В основата на тези ефекти стои засилването на процеса на възбуда в кората на главния мозък. Допуска се, че възбуждащото действие на кофеина се обуславя от способността му да подтиска ензима фосфодиестераза, което води до увеличаване на сАМР (медиатор от втори ред) вътреклетъчно. Друг вероятен механизъм е свързването му с аденозинови рецептори в мозъка и по този начин се предотвратява действието на аденозина, вероятен медиатор с потискащо действие.

В продълговатия мозък кофеинът стимулира дихателния и вазомоторния център, както и ядрата на n. vagus. Това предизвиква задъл­бочаване на дишането и повишаване на кръв­ното налягане, когато то е понижено. Възбуж­дането на ядрата на вагуса води до [[брадикардия]], която скоро се преодолява, поради пря­кото стимулиране на [[миокард]]а от кофеина.

Влиянието на кофеина върху сърдечно-съдовата дейност се определя от централните и периферните ефекти на кофеина. Миокардът се стимулира и силата на съкращенията му се увеличава. По рефлекторен път мозъчните кръвоносни съдове се свиват, което намалява вътречерепното налягане.

Кофеинът действа отпускащо върху гладката мускулатура на бронхите и жлъчните пътища, особено когато тя е контрахирана.Върху жлезите на стомаха действа стиму­лиращо и засилва секрецията на стомашния сок.

Диурезата се засилва чрез подобряване на гломерулната филтрация и намаляване на тубулната реабсорбция на натриеви йони.

== Показания ==
Отпадналост, намалена актив­ност, колапс; за прекратяване действието на сънотворни средства; в комбинация с [[нестероидни противовъзпалителни средства|нестероидни противовъзпалителни средства]] анал­гетичното действие се засилва.

== Противопоказания ==
[[язвена болест|Язвена болест]], [[артериална хипертония]], [[невроза]] с нарушение на съня.

== Странични ефекти ==
Болки в коремната об­ласт, тахикардия, нарушение на съня. При продължителна употреба — гастритни оплак­вания, повишена възбудимост, палпитации в сърдечната област, засилена диуреза.

== Лекарствени взаимодействия ==
Със сънот­ворни — намалява тяхното действие; с нестероидни противовъзпалителни средства ([[аспи­рин]], [[парацетамол]], [[аналгин]]) — засилва ефекта им.


== Дозов режим ==
Прилага се еднократно при колапс, потиснато дишане по 10-20 mg под­кожно. Перорално се приема в доза 5-30 mg.        645px-Effects_of_moderate_caffeine_consu