Към съдържанието


Снимка

Лош дъх по време на тренировка


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Sydney

Sydney
  • Дао
  • 101 мнения

Публикувано: 29 март 2014 - 17:57

Лошият дъх се дължи предимно на развитието на анаеробни микроорганизми, които излъчват миризливи серни съединения. Те се хранят с протеини, които се срещат в храната и в устната кухина. Проблемът е, че много трудно могат да бъдат отстранени всички тези гадове едновременно. А това може да ти създаде огромни главоболия, независимо от това, че си миеш зъбите сутрин, обед и вечер, а в останалото време дъвчеш дъвка без захар.

Ключът от бараката се крие в голямото упорство и употребата на различни препарати, които да притиснат анаеробните ти „приятели” в ъгъла. Или, иначе казано, „изтребва ги до крак!” Въпреки аналогията обаче, НЕ УПОТРЕБЯВАЙ „РАЙД”, той е за хлебарки, а ние се борим с микробите-причинители на лош дъх. За предпочитане е да използваш препарати за жабурене с хлорен диоксид (ClO2) или Oxyd-VIII, които се активират в устата и „тепат гадовете”.   

 

В ежедневието често ни се налага да си освежим дъха след
консумация на храна със силна миризма, тютюнопушене или просто при
проблеми със зъбите. Но какво да правите, ако в момента не разполагате с
четка и паста за зъби, нито с дъвка или освежител за уста, а трябва да
се представите на висота всеки момент? 

Предлагаме ви няколко
лесни и бързи начина да си освежите дъха. Тези методи изискват минимум
усилия, но при това са достатъчно ефективни. 

* изяжте половин чаена лъжичка джинджифил на прах след ядене; 

* сдъвчете стрък градински чай; 

* сдъвчете зърно кафе; 

* сдъвчете пресен магданоз или корен от магданоз; 

* дръжте известно време пъпка карамфил в устата си. Повтаряйте процедурата по 3-5 пъти на ден; 

* хапнете 2-3 пържени или захаросани фъстъка – те прикриват успешно миризмата на чесън и лук; 

* дъвчете семена от анасон; 

* хапнете една голяма ябълка - можете да изяждате до 3-5 ябълки на ден; 

* хапнете малко парче черна ряпа; 

* сдъвчете и задръжте в устата за известно време индийско орехче (1-1.5 гр.); 

* хапнете мляко на прах. 

 

Разбира се, нищо не пречи да изпробвате и някои природни средства. Един от
най-ефективните начини да елиминирате лошия дъх е да си изплакнете
устата или да пиете един билков чай. 

Ето и няколко рецепти за билкови отвари за свеж дъх. 

 

1. Изплакнете устата си с настойка от дафинов лист, кардамон и канела или с отвара от сушени кайсии. 

 

2. Лапнете една лъжичка растително масло по ваш избор и се жабуркайте с
него в продължение на около 5 минути. После изплюйте. Друг вариант на
рецептата - смесете същото количество масло с кафена лъжичка сол.
Ползвайте сместа по същия начин. 

 

3. Направете си чай от дъбова
кора, жълт кантарион, брезови листа и лайка. Всички съставки трябва да
са в равни количества. Пийте по малко от чая през целия ден. 

4. Разредете 20-30 капки готов екстракт от жълт кантарион в половин чаша вода и си плакнете устата със сместа. 

 

5. Отварата от хвойна не само почиства добре устната кухина и я освежава,
но и има свойството да ускорява зарастването на малките ранички. 

 

6. Направете си отвара от пелин (1 супена лъжица пелин на 1 чаша вода) и си плакнете устата 1-2 пъти на ден с нея. 

 

7. Добавете в ментов чай няколко капки лимонов сок и изплакнете устата си
със сместа. Друг вариант е да разтворите в чаша вода няколко капки масло
от мента и лимон. 

Ако лошият дъх при вас е рядко явление и се
появява само след консумацията на определени продукти, няма страшно.
Нашите методи ще ви помогнат бързо да си възвърнете свежия дъх и да се
почувствате отново неотразими. 

Ако обаче често се оплаквате от
лош дъх, трябва да обърнете повече внимание на здравето си. Неприятната
миризма може да се дължи на заболявания на зъбите и венците или на
вътрешните органи. Така че непременно идете на лекар и се прегледайте.
Когато излекувате първоизточника на проблема, лошият дъх ще изчезне от
само себе си.

 

dah.jpg


  • Master харесва това

#2 Вельо

Вельо

    Нов участник

  • Изпитателен Срок
  • 2 мнения
  • Пол:Мъжки
  • БИ:Карате-до, Шотокан, 5то кю

Публикувано: 02 април 2014 - 19:00

Анаеробни бактерии се развиват при липса на кислород - от там и името им. Много "добре" има действа кислородната вода - еднократно жабурене докато не можем повече. После се изплюва. Най-добре 3%. Веднъж на ден и то през ден - два в рамките на седмица. После почивка около седмица.

Също през няколко дни е добре да се жабури със зехтин - extra virgin. Зехтинът е богат на витамин А и обира токсините от устната кухина. Жабуренето също е докато стане на бяна и ни се сгади. После се изплюва.

И двете се правят след хубаво измиване на зъбите сутрин.


Бавно, бавно
охлювът изкачва
планината Фуджи.

(Исса)