Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Нов блог, посветен на айки.


 • Please log in to reply
В темата има 32 мнения

#1 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 13 декември 2016 - 18:32

Това е блог на Ален Бийби. Американец, ученик на Ринджиро Ширата. Обучен свещеник в Шингон Миккьо (езотеричен будизъм), член на сектата Оомото-кьо.

https://trueaiki.com

#2 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 19 декември 2016 - 19:51

Ново есе в блога:

 

https://trueaiki.com...oshi-aiki-12-3/

В него Бийби засяга болната тема за тайната и ограниченията в публичното преподаване на айки сред учениците на Такеда Сокаку. Ако айки е дълбоко пазена тайна и на поколение има по един или двама посветени, как да познаем, кой има и кой няма айки, след като всички старши инструктори са лицензирани от учителите си и организациите си и естествено твърдят, че имат пълната система?#3 Alcek

Alcek
 • Дао
 • 601 мнения

Публикувано: 20 декември 2016 - 14:02

На теория логично звучи, само че до момента още не съм срещал някой, който да го прилага. Сигурно е свързано и с обстоятелството, че истински важните неща си ги крият.#4 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 20 декември 2016 - 16:38

Да, има го този проблем със срещането. Малко тъпо звучи като го казвам, но тренирам при единствения човек, който ми е известен, че го показва. Разбира се, напълно е възможно да има и други, както е напълно възможно да има примерно китайски майстори, които да показват аналогични неща в техните си БИ. Голям проблем е да се прецени кой майстор какво предлага. Те неслучайно са майстори все пак. Ако нямаш база за сравнение, как разбираш кое е истинското? Да не говорим, че за да прецениш, съответният майстор трябва лично да ти позволи да усетиш тези неща. За мен единственият критерий е да можеш да правиш лично тези неща.
 • Alcek харесва това

#5 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 29 декември 2016 - 14:50

За тази седмица:

https://trueaiki.com...ed-to-aiki-123/

Предлагат се описания на айки на Уешиба Морихей, дадени от негови известни ученици. Описанията са съотнесени към айки класификацията на Бийби.

#6 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 03 януари 2017 - 00:02

https://trueaiki.com...5/aikido-daito/

В този пост Бийби подлага на сериозна критика стандартното виждане, че Айкидо и Дайто-рю Айки Джуджуцу са различни БИ и Уешиба Морихей е променил значително Дайто-рю, особено след края на Втората Световна Война.
Повечето сравнения показват, че до смъртта си Морихей е преподавал чисто дайто-рю. Има мнения, че запазен, но държан в тайна, филм с Такеда Сокаку показва пълно съвпадение в техниките и изпълнението им с това на Уешиба Морихей.

#7 IYI Khan Tangra

IYI Khan Tangra

  малко луд

 • Дао
 • 438 мнения
 • Skype: dimcho_ :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Българско Бойно Умение

Публикувано: 03 януари 2017 - 20:37

Разгледах картинките от последния линк.

В 4 от тях виждам атаки.

Всичките атаки са саблен удар, замаващ отгоре и имитиращ меч. Изпълнителите са се повдигнали на пръсти, колкото могат по-нависоко.

Може ли, да бъде направено разяснение, защо се атакува точно по този начин. Това подпомага ли с нещо атаката? Предимства, недостатъци? Подпомага ли с нещо защитата? Предимства, недостатъци?

Защо няма снимани други видове атаки?

Защо на последната снимка са седнали и се удрят без да стават? Каква е ползата от това?

 

Надявам се на конструктивен и информативен диалог!

Мерси!


"Умението да бъдем живи изобщо не е лесна работа, обаче мъката си струва"

#8 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 04 януари 2017 - 00:02

Дайто-рю/Айкидо са различни от повечето джуджуцу в Япония. В действителност, те са нещо като японски аналог на тайдзи. Техниките им изпълняват същата функция като формите в тайдзи. Направени са да тренират тялото по точно определен начин.
Затова техниките им не са особено ефективни като приложни техники. Целта им е да тренират айки. Ръката се нарича те-гатана, т.е. ръка-катана. Ръцете се считат за катани и движенията им следват принципите на боравене с катана. Затова се казва, че съществува единство между работата с ръце и работата с оръжия в дайто-рю/айкидо, риай.
Изпънатите пръсти служат, за да опъват допълнително сухожилията/мускулите/тъканите, оформящи хоризонтални силови линии в ръцете от върховете на пръстите на едната ръка до върховете на пръстите на другата. Така се опъват допълнително вертикалните силови линии от долната част на стъпалата до върха на главата. Както казах, всичко е направено, за да тренира тялото по точно определен начин.
Дайто-рю/айкидо не изглеждат по същия начин, когато се използват на практика. Затова се очаква, че трябва да тренираш нещо допълнително, но използвайки айки тялото си за "двигател". По времето, когато е създадено дайто-рю, хората са живеели различно от сега. Обикновено са тренирали повече от едно БИ и непрекъснато са обменяли опит и са тествали уменията си. В модерни времена се налага да тренираш допълнително за неща, които тогава са се подразбирали. Т.е. айкидистите трябва да тренират нещо приложно, което да им позволи да използват ефективно айки уменията си, ако изобщо ги имат. Нито дайто-рю, нито айкидо са ефективни приложни БИ във вида, в който трябва да се тренират, за да получиш полза от тях. Както казах, те са аналози на формите в тайдзи. Опитите да се накарат айкидо техниките да "работят" е все едно да махнеш първоначалната им цел и да се опиташ да ги доближиш до техниките от обикновеното джуджуцу. Далеч по-добре е да тренираш някое джуджуцу, вместо да се лишаваш от айки, но за жалост всичко това се е загубило отдавна в модерното айкидо и днешните трениращи са поставени в много неизгодна позиция в това отношение. В дайто-рю нещата наподобяват китайските вътрешни БИ, където тайната е причина само единици да имат уменията на грандмайсторите. На практика, в дайто-рю нещата са толкова зле, че дори старшите трениращи не знаят, че съществува специално трениране, предназначено да развие айки. Азиатска му работа.
Надявам се, че това е в някакъв смисъл конструктивен отговор на питанията ти.
 • Alcek харесва това

#9 IYI Khan Tangra

IYI Khan Tangra

  малко луд

 • Дао
 • 438 мнения
 • Skype: dimcho_ :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Българско Бойно Умение

Публикувано: 04 януари 2017 - 15:03

Както казах, всичко е направено, за да тренира тялото по точно определен начин.

 

Единствено цитираното изречение дава опит за обяснение, като единствено подчертаното включва самото обяснение.

Но по същество в него няма нищо.

По същия начин думички като "такова",  "нещо", "онзи" по никакъв начин не дават определение и дефинираност.

Може би повечето от вас знаят за вица за универсалния български глагол "таковам". Който може да се използва за всичко.

 

Примерно коректно обяснение би било, нещо от сорта:

По-нисък център на тежестта (нападение/защита) дава повече стабилност, равновесие, маневреност, подвижност.

По-висок център на тежестта е продиктуван от: незнание/слаби крака/некадърност/липса на опит и тренировки/желание (на всяка цена)за да се достигне до главата на атакувания отгоре;

и не на последно място, да се улесни демонстрацията и да се подчертае лесното отиграване на защитата.

Точно тук е въпросът да се запитаме, атакуващ, който знае какво прави, не е хванат от гората, нито от село, не яде доматите с колците, и е тренирал поне някакъв друг стил, БИ ли атакувал по тоя начин!?

 

А че са 'неведоми пътищата азиатски', това по същество е по-скоро огромен негатив и изобщо не е за подценяване.

Следва уместния въпрос, защо хора продължават да се занимават с това.

 

Приемам и обяснението, че преди 100 години са били все още близки до мечовете и имитацията на такъв тип атака по онова време е била модерна. Приемам, че това е някакъв традиционен стил, който практически не изглежда по този начин.

Но в никакъв случай не приемам тезата, че тя би подпомогнала както и да е, изграждането на усет за други типове атаки.

Също и не приемам, че тя би могла да заема, повече от 10% от съвременните тренировки с атаки.

Все пак при отваряне на блог, препоръчан като много добър, се предполага, че трябва да се види нещо, което 'става' и 'работи'. Нали все пак това е основно идеята? Или е за баламосване на неопитни хора?

 

За формите в Тай Дзи, не съм готов да навлизам в сериозна дискусия.

Факт е, че при тях липсва контакта с партньор, динамиката, дистанцията. Но не мога да сложа знак за равенство между 1000 форми, които упражняват всевъзможни качества, сила, гъвкавост, координация, и един единствен неотменен саблен удар отгоре с разперени пръсти, повдигнат на пръсти и наведен напред.

 

Бтв, с форми не се занимавам и не ги подкрепям.


"Умението да бъдем живи изобщо не е лесна работа, обаче мъката си струва"

#10 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 04 януари 2017 - 18:47

Блогът на Ален Бийби не е ръководство по ръкопашен бой, а място, където той излага позицията си по отношение на айки и свързаните с това теми. Снимките, които коментираш, са сложени за сравнение и онагледяват тезата, че дайто-рю и айкидо са били едно и също нещо по времето на Уешиба Морихей.
С риск да се повторя, техниките в айкидо служат за специфично трениране на тялото. Те не са приложни във вида, в който се тренират.
Дали това е най-добрият подход, това е друг въпрос. Моето мнение е, че има и по-добри.
Ако питаш, как тези техники тренират тялото, трябва първо да се уточним какъв е моделът. Това се опитва да обясни и Бийби във въвеждащите статии. За жалост, технически детайли едва ли скоро ще видим из нета, тъй като първо, това са все разни тайни в различните БИ, и второ, понеже нито обяснения, нито клипчета са достатъчни без първоначална демонстрация лично.
За щастие, моделът на тялото, който се тренира чрез тези методи, не е тайна. Можеш да прочетеш книгата Anatomy Trains за детайли. Има една популярна книжка, засягаща същата тема, тук:
http://4eti.me/роден...тофър-макдугъл/

В дайто-рю/айкидо самите упражнения са пълна тайна, а публично се преподават само форми. Упражненията са част от комплекс, известен като айки-ин-йо-хо, което в превод означава нещо като "ин-ян упражнения за айки". В айкидо има запазени фрагменти под името айки-тайсо, което в превод е "упражнения за трениране на айки-тяло", но напълно погрешно се практикуват като загрявка, обикновено без никакви инструкции кое за какво служи и как точно се прави.
За атаките и подготовката за нещо, наподобяващо бой: за жалост и в двете БИ са изчезнали или никога не ги е имало, методи за спаринг и реалистично трениране. Това навремето може да се е подразбирало, но днес означава да тренираш друго БИ или спорт. Останали са отделни принципи, които също почти никой не знае, че ги има.
Т.е. дайто-рю/айкидо, разглеждани в изолация, са нещо като система за трениране на тялото и справочник за приложни принципи, но не са пълноценни БИ, подготвящи за битки или бой. А заради тайната, може да се каже, че реално не са и това. Модерното айкидо е предимно социално-ориентирано. Хората се забавляват по един или друг начин без да се интересуват от реалността. Тъжно е, че не само те са в такова положение.
Хора като Бийби се опитват да привлекат вниманието на трениращите към изгубените неща, които вече не са чак толкова стриктно пазена тайна и биха могли да вдъхнат нов живот на вътрешните БИ, в частност на дайто-рю и айкидо.

#11 IYI Khan Tangra

IYI Khan Tangra

  малко луд

 • Дао
 • 438 мнения
 • Skype: dimcho_ :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Българско Бойно Умение

Публикувано: 05 януари 2017 - 09:31

Мерси!


"Умението да бъдем живи изобщо не е лесна работа, обаче мъката си струва"

#12 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 05 януари 2017 - 23:30

Четох аз пак някакви философски трактати :) Честно казано бих ги заменил всичките, за два часа яка тренировка. Бойните изкуства не са някакви невероятни тайнства само за просветени. Всеки който е достатъчно упорит и старателен ще постигне успехи. Истински добрите се открояват предимно с психическите си качества. Да речем, че са хора със силна вътрешна мотивация. Повечето не са наблягали на четенето, а са се потили по залите. А тези, които са създали нещо ново и различно са били с разнообразен опит от различни стилове, които са успели да развият до нещо ново. Така че тренирайте най-вече, другото е чесане на езици :)


НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#13 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 06 януари 2017 - 02:32

За едни - философски трактати, за други - директни инструкции.
Морихей получава инструкторски дайто-рю кьоджи дайри сертификат от Такеда Сокаку след 7 години трениране, предимно по семинари. Ти колко човека познаваш на такова ниво след 7 години практика? На филма от 1935 можеш да го видиш как изглежда след 20 години трениране. Освен ако не вярваш в божествеността на осенсей, трябва да е правил нещо различно от другите.
Много майстори по дайто-рю говорят, че айки е тайна, предавана само на 1-2 ученика от поколение. Пълно е с информация по въпроса.
Пък ти си тренирай, нищо лошо няма.

#14 Alcek

Alcek
 • Дао
 • 601 мнения

Публикувано: 06 януари 2017 - 14:11

Мастер, и да, и не.

2-та часа яка тренировка е добра, но без правилно поставена основа и контекст е почти безмислена. Ако всичко / от ОФП до техника до специализирана тренировка/ не е събрано и подчинено на система с принципи, взаимовръзки и цел, кел файда от блъскането.

А до сега не съм срещал човек, който да не може да стане още малко по-добър като техника поне, че единственото, което му е нужно да е яко стапяне в залата, за да е корав и издръжлив.#15 Alcek

Alcek
 • Дао
 • 601 мнения

Публикувано: 06 януари 2017 - 14:13

По отношение за дайто-рю и айкидо, почти 100% съм сигурен, че е така. Като най-близко приближение ми направи впечатление, че тренировките по японско джу-джуцо са грубичко айкидо с повече атемита.#16 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 06 януари 2017 - 16:46

То основната теза не е, че айкидо е 100% дайто-рю, което е много обсъждано и е било изследвано няколко пъти.

Основното е, че по времето на Такеда Сокаку и Уешиба Морихей, двете са били напълно еднакви. В момента определено не са. И много хора смятат, че айкидо е подбрани 150 техники от около 3000 в дайто-рю.

Но се трупат сериозни доводи, че Морихей през целият си живот е правил абсолютно едни и същи техники, т.е. никаква техническа промяна няма спрямо дайто-рю, и че Сокаку е изпълнявал техниките по аналогичен начин, а не както е прието в модерното дайто-рю. Сега дайто-рю изглежда доста сковано и "дървено", но той е бил точно като Уешиба по филмите от онова време, подвижен и пластичен. Изглежда, че скованият, постъпков, начин на изпълнение е въведен покрай милитаристичния уклон на обществото в Япония в началото на 20 век като по-подходящ за преподаване на големи групи хора. Има събрана доста информация от първа ръка, че активно са се опитвали да въведат този нов начин. В айкидо са запазени описания на този процес от Шиода Гозо, Сайто Морихиро, Уешиба Кисшомару. Първоначално техниките са били много по-малко на брой, предимно ключове, и повечето не са имали имена. Хвърлянията, наричани всичките като цяло кокю наге, са били демонстрация на мощта, нещо като фа дзин демонстрациите на китайските майстори. Затова Морихей се е дразнел, когато учениците му са се опитвали да ги правят, тъй като не са имали тези умения изобщо. Но тъй като са зрелищни, твърдо са се наложили и модерното айкидо е повече хвърляния, отколкото ключове.

Колкото за първоизточника на дайто-рю, мисля, че вече е изнамерено от коя точно изчезнала по времето на Такеда Сокаку джуджуцу школа са изкопирани сертификатите и техниките. С времето Сокаку е добавил още доста техники и сертификати, защото е взимал пари на бройка.#17 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 06 януари 2017 - 17:41

Историята се оказва важна за практикуването на тези БИ. Благодарение на труда на много аматьори и професионални историци, в момента знаем, че е осъществена подмяна на елементи от тези БИ по една или друга причина. Съответно, сега всеки стремящ се да достигне нивото на старите майстори, може да оцени по-добре кои неща са били различни в миналото. В някои случаи е възможно да се възстановят, в други да се заменят. Най-лошият сценарий е, когато нещо е загубено и няма яснота какво точно е било. Айки е пример за такова умение. Всеки айкидист, желаещ да повтори демонстрациите на осенсей, се сблъсква с пълна липса на информация какво точно прави Морихей и как го е постигнал. Отговорите са в изключително широк диапазон от "не питай, а тренирай и ще стане", през "осенсей е бил гений, ние няма начин да го стигнем", до "той си е говорил с боговете".
Ако трениращите знаят, какво е айки, те биха могли да го тренират, ако не в айкидо доджо, то някъде другаде, където се е запазило и един ден да го вкарат в айкидо практиката си. Липсата на знания води до погрешни разбирания какво е айки и съответно до невъзможност да достигнеш уменията на Морихей, независимо от това колко тренираш.
Вярвам, че е напълно естествено учениците на един майстор да го задминат като умения или като минимум да са на неговото ниво. Фактът, че в айкидо е налице спад на нивото във всяко следващо поколение, разкрива фундаментален проблем в предаването на знания в това изкуство. Ако техниките са си същите, какво е изчезнало?
За мен отговорът е айки. Айки от дайто-рю е подменено с някаква абстрактна хипарска идея. От "пътя на айки" е станало "пътят на хармонията с жизнената енергия".
 • Alcek харесва това

#18 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 09 януари 2017 - 11:11

https://trueaiki.com...-what-it-means/

 

Голям проблем, свързан с тренирането и разбирането на айки, е езикът, чрез който се обясняват нещата. Бийби започва една поредица, в която да "преведе" на разбираем език космологията на Уешиба Морихей, за да стане ясно, че това са истински обяснения и инструкции, а не религиозно-философски празнословия. В наше време има сериозна нужда от такъв речник на термините.#19 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 17 януари 2017 - 01:02

https://trueaiki.com...sin-yoyin-yang/

Двете ки. Опит на Бийби да обясни механиката на ин-ян в тялото. Много хора се интересуват, какво е ки/ци/чи. Всякакви енергии започват да се подмятат насам-натам. В БИ ин-ян е двойка противоположни сили, действащи в една точка. Резултатът от въздействието на тези две сили е ки. Двете ки са ин-ян (ин-йо на японски). Ин-ян не може да бъде разглеждан като съставен от две сили. То е наличието едновремено на две сили. Ин-ян е ключова концепция в БИ и за нещо толкова просто като двойка сили е удивително неинтуитивно и трудно за правене. А ефектите от наличието на такива двойки сили в тялото е изключително неочакван. В този контекст, айки е ин-ян в точката на контакт, т.е. ефектът, породен от ки в точката на контакт. Това е вектор на сила. Можем да използваме и китайския термин дзин, който е по-точен. Различните видове айки имат своите имена на китайски като различни видове дзин. Грубо казано, това са различните посоки, в които е насочен този силов вектор, отразяващи се различно на тялото на противника: издигащо, притискащо, привличащо, отблъскващо, залепващо и т.н.

#20 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 23 януари 2017 - 10:30

https://trueaiki.com...-three-origins/

 

Сан ген, трите начала. Познати като кръг, квадрат и триъгълник на трениращите айкидо. Това са небе-земя-човек. Правилният ред е човекът, застанал между небето и земята, символизиращ умишления стремеж на съзнанието в тези посоки. Двете противоположни сили, ин-ян, създавани от намерението, И.

В този блог Бийби дори предлага като практическо упражнение вид клек, популярен сред щангистите.