Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Почина Стенли Пранин, главен редактор на Айкидо Джърнал


  • Please log in to reply
В тази тема няма мнения

#1 front

front
  • Дао
  • 314 мнения
  • Пол:Мъжки

Публикувано: 10 март 2017 - 10:11

На 7ми март 2017г., на 71 години, почина Стенли Пранин, главен редактор на Айки Нюз/Айкидо Джърнал и влиятелен историк на Айкидо. През месец Януари беше диагностициран с рак на стомаха в напреднал стадий, който нямаше начин да бъде третиран успешно.

Стенли Пранин изигра ключова роля в изследванията на историята на Айкидо и усилията му по нейното популяризиране. Благодарение на него практически се знае, че Айкидо произлиза от Дайто-рю, а самото Дайто-рю му дължи съществуването си, особено на запад. С изследванията си Пранин стимулира и интересът към класическите японски БИ (корю). В днешно време повечето изучаващи корю идват от Айкидо.

Стенли Пранин започва да тренира Айкидо през 1962 година, като през 1977 се мести да живее в Япония. Там е ученик на Морихиро Сайто сенсей, от когото, през 1983, получава 5 дан.

Като част от издателската си дейност взима над 200 интервюта от ключови фигури, свързани с Айкидо, между които Уешиба Кисшомару (над 10 интервюта), Такеда Токимуне (син на Такеда Сокаку, училетят по Дайто-рю на Уешиба Морихей) и Иноуе Норияки (племеник и първи инструктор на Уешиба Морихей).

Публикувал е няколко основни книги, между които:

- 6 тома "Такемусу Айкидо" от Морихиро Сайто, детайлен технически сборник.

- Aikido Pioneers - Prewar Era: 20 интервюта с ученици на Уешиба Морихей от периода преди Втората Световна Война.

- Daito-ryu Aikijujutsu: Conversations with Daito-ryu Masters: 7 интервюта с други ученици а Такеда Сокаку.

 

Поклон пред паметта му!