Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Сам Чин (и-ли чуан) и Рой Голдбърг (дайто-рю)


 • Please log in to reply
В темата има 8 мнения

#1 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 17 октомври 2017 - 09:52#2 diqn300

diqn300
 • Дао
 • 34 мнения

Публикувано: 17 октомври 2017 - 23:28

'Баси и тъпотиите...тия дрънкат като за балъци отпреди 50 години...#3 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 18 октомври 2017 - 14:32

Хахаха! Искрено ме развесели! Не съм последовател на нито един от двамата, но смятам, че ако оставим настрана някои детайли в изразните средства, идеите, за които говорят, са изключително смислени. Ще споделиш ли малко повече за основанията, на базата на които ги "закла" по този начин? Интересно ми е, защото тренирам това, за което те говорят, и го намирам за изключително рационално и практично.

#4 VAm

VAm

  XAN

 • Дао
 • 27 мнения

Публикувано: 26 октомври 2017 - 15:58

Как може още за се вярва на тези глупости,говорено е хиляди пъти,измишльотени за бързо достигане на ефективни техники,тренировки тип балет,хора с минимална физическа активност но със свръх сили,по принцип със скъпи такси и секретни техники

Че чак някой може да си повярва че може да му помогнат за съмотбрана#5 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 27 октомври 2017 - 13:23

Бързо достигане на ефективни техники? Не мисля, че е ставало дума за това във видеото. Минимална физическа активност? Не точно. Особено Рой е на възраст, но тренира всеки ден. Разбира се, не са на нивото на атлети във върха на славата. Нито един от двамата няма претенциите да е.
Често казано, ако вземеш един треньор по бокс на възраст, няма ли да е същата работа? Какво общо имат принципите със способността да пребиеш ей сега веднага текущия шампион по някакъв спорт?
Те преподават работещи неща. Дали някой ще ги вземе и ще ги използва практически, това е съвсем друго нещо. Все едно да кажеш, че теорията зад бокса и борбата е глупост, след като треньорите взимат пари за да учат другите.

#6 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 30 октомври 2017 - 12:55

Пуснах си видеото още един път за спорта, отново ми се зави свят от обясненията и осъзнах, че ако не ми беше преподадено същото нещо по разбираем начин, сигурно и аз щях да го отсвиря...
Ще направя опит да го преразкажа:

Става дума за това, как да придобием динамичен баланс на тялото при свободно движение. Т.е. как да неутрализираме ефективно външни сили без да жертваме подвижност. Конкретно, той дава прост пример с една точка, чиято цел е да онагледи механиката.
Избираме една произволна точка от тялото и искаме тя да се държи все едно е "подпряна" или закачена към много стабилна основа. Да кажем точка малко преди китката.
Ако в тази точка действат две противоположни сили, тя ще "виси" окачена на тях, все едно две въжета я дърпат настрани.
Чисто анатомично, имаме мускули, които да дърпат. Номерът е, как да ги накараме да дърпат в противоположни посоки едновременно, тъй като сме свикнали да дърпаме само в една посока, когато се движим.
Както в изометричните упражнения, използваме разни визуализации, за да накараме нервната система да активира мускулите по този начин. Веднъж като свикнем, визуализациите не са необходими повече.
Е, това е което той се опитва да каже. Най-добре е цялото тяло да е активирано все едно се разпъва на всички страни едновременно, но ако това не ни се отдава, като минимум трябва да си представяме, че конкретната точка се разпъва в две посоки.
На китайски "6 посоки" е в смисъл на "всички посоки", а ин-ян е използвано като "две противоположни сили, действащи в една точка".
Ако успеем да го направим, ефектът е, че крайниците и цялото тяло ги усещаме много леки и подвижни, все едно нямат тегло и инерция, а за този, който се опитва да ни бута, дърпа и т.н. все едно сме много тежки и силни. Смятам, че това са много практични умения. Затруднява хвърлянията и ключовете и прави нашите удари и ритници много тежки.
Разбира се, има много повече детайли, но основната идея е, че съществува такъв вид механика, базирана на създаване на противоположни сили в тялото, и методи за тренирането й. Просто традиционните изрази, обикновено от китайски, имат нужда от разтълкуване, за да разберем за какво става дума.
Накрая да добавя, че както от лицеви опори, набирания и щанги никой не е станал шампион в UFC, така и от това трениране няма да стане, защото чистата сила не е достатъчна.
Тези методи имат и няколко недостатъка:
- напредването е по-бавно от тренирането на мускулите във фитнеса,
- нервната система трябва да се натренира наново, което означава да се спре предишното трениране, за да не се проточи процеса в безкрайността.
Това прави тези методи неадекватни за спортисти и особено за активни състезатели.

#7 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 05 ноември 2017 - 12:01

Ето част от друго видео, свързано с карате, където експериментално са забелязали ефекта от активирането в 2 посоки едновременно. Жалко, че никой от тях не знае какво са "открили", за да даде адекватно механично обяснение. От 68 минута нататък:


Това мнение е редактирано от front: 05 ноември 2017 - 12:03


#8 front

front
 • Дао
 • 313 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 20 ноември 2017 - 19:43

Още един, напълно изолиран от приложения, пример за използване на две посоки в конкретния случай. Посоките на силата в случая са напред и назад по дължината на ръцете:


#9 andreshko

andreshko

  Andreshko

 • Изпитателен Срок
 • 5 мнения

Публикувано: 21 ноември 2017 - 23:36

здравейте, не са ми познати хората зад тези аватари и обикновено не се изказвам, но тук не мога да се въздържа понеже има няколко твърдения, които са явно грешни.
1. 6 те посоки в китайския език - Сам говори на на английски и под 6 посоки има предвид напред, назад, наляво, надясно, нагоре и надолу. В допълнение стила, измислен от баща му говори и за 3 посоки на въртене - хоризонтално от кръста наляво и надясно, вертикално нагоре и надолу и хммм, как да го кажа... кръг нагоре и напред и съответно надолу и назад - ерго тридименсионално

2. Не става дума за разпъване на мускулите в противоположни посоки а за спазване на принципа на стабилност - линията, свързваща центъра на ходилата трябва да съвпада с проекцията на перинеума и вертикалната линия от върха на главата до перинеума. И така, като дърпаме, дърпаме с ин мускулите и дърпаме само докато достихнем пункта на равновесие, или както Сам казва, до костта и събираме енергията в дантиена. стигнем ли центъра, ако трябва да продължим, ползваме ян мускулите и минмън точката и разпъваме енергията. Сложно е да обясня теоретично, нещо което 2002 се опитвам да разбера. Във всеки случай Сам е първия китаец, който открито говори за детайлите, за вътрешните движения и усещания. Всички негови предшественици показваха само някакви форми, говореха за 7 звезди, дишане и точно изпълнение на формите, което и след 1000 години няма да донесе никому напредък ако не съблюдава хармонията на тялото и принципите на природата.
3. Да се вярва че само с тези тренировки ще се подготви човек за бой в клетката е най малкото наивно. Всички майстори които съм видял досега имат дълги години опит в други спортове - Скалозуб например е изявен самбист, самия Сам е бил санда боец между 20 и 26 си година, сега разбира се е бизнесмен., но самия той каза, че когато и ако се стигне до съревнования в и ли чуан, се започва със спаринг без стъпки, минава се през стъпки и се завършва със свободен двубой, почти санда. От тази гледна точка, фитнеса и лицевите опори са си съвсем на място и нямат никакво негативно въздействие върху трениращия. Основния проблем е че няма кой да те коригира при изпълнението на и ли чуан движенията а това е решаващо за напредъка. Сам като бизнесмен е създал стройна система за продажва на продукта си - има широка мрежа от инструктори, хитро е построил степените, така че студентските степени са свърАни с инструкторските и в същото време той винаги си получава таксите. В допълнение се спазва строгануниформа, паспорт, редовни посещения от високите степени инструктори и т.н. и т.н. Изобщо един доста добър продукт продава човека.
4. Колкото до видеото с каратето ще кажа само че този коментатор има принципния проблем да дърпа от раменете, а не от дантиена и още в посока назад, респективно напред - Сам каза на семинара в София на 18 и 19.11 че в тайчи се говори за 3 топки - топка между ръцете, топка между краката и топка пред гръбнака - човека от видеото няма нито една от тези топки в тялото си - чиста загуба на време и енергия.

Накрая - Сам на никого не е казал, че трениращия ще постигне ефективна техника без допълнителни тренировки.Това, което обаче се забелязва, е че неговите ученици вземат златни медали на състезанията по бутащи ръце. Сам казва, вземи моито принципи и ги прилагай в твоя спорт и те ще действат - засега имам само 2 семинара със Сам и 1 с един от неговите инструктори - Джошуа Крейг, така че не мога да кажа дали и доколко е ефективно, знам обаче със сигурност, че тренировките ми от 2002 година по янг, чен и у стил тайчи изобщо не ми помогнаха да подобря бутащите си ръце, а ми костваха доста пари и време и надежди.