Към съдържанието


Снимка
- - - - -

БУ ВЕЙ - българското бранно умение


 • Please log in to reply
В темата има 213 мнения

#41 Elesar

Elesar
 • Дао
 • 70 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Шотокан Карате, Джу Джуцу

Публикувано: 10 октомври 2011 - 16:25

В какъв смисъл панкратион да е бил на траките?
1. Участвали са тракийски бойци по турнири?
2. Произхожда от траките по достоверни източници?
3. Има тракийски артефакти /документи, вази и пр./ с панкратион?


И трите отговора са верни.....както и да е - не беше идеята да спорим кой е изобретил панкратиона...
Поздрави!
На всеки бушон процесор,
На всяка гайда компресор...

#42 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 10 октомври 2011 - 19:05

Добре, хубаво, ние българите сме имали бойни традиции, това е се подразбира някак - иначе как един народ ще води успешни военни действия, ако няма бойна система? Но защо трябва да се вкопавате с названия, които не можете да покриете? Че това, което се занимавате, е създадено от българи, ясно. Но иначе каква връзка има с прадедите ни, освен името, един ритник от ръченица и някаква концепция за уникална тактовост? И какво се опитвате да постигнете с тези носии, които нямат нищо общо с една носия от 13 или да кажем 9-ти век - защото изображения са запазени?

И само едно разяснение - формата с тояга, която имаше на едно клипче, тя на какво е базирана - някой танц? На едно друго клипче имаше двама пичове, които въртяха едни тояги по доста безумен начин, а и тази форма е толкова зле скалъпена, че на практика няма никаква бойна стойност. И изглеждате смешно да правите някакви безумни кати с оръжие, изсмукани от пръстите, и това влияе например на моя поглед върху това, с което се занимавате - другояче казано, за бога, научете се да се биете с тояги, не е най-голямата философия, и после записвайте клипове.

А ако е българско бойно изкуство, няма как да има само ръкопашен бой - оръжията са си били оръжия, и са се ползвали. И какви оръжия - мечове, бауернвери, фалчиони, тояги и копия, каквито са се ползвали в цяла Европа...

Елесар, а ако ще твърдиш, че има достоверни източници за траките и панкратиона, дай ги насам, иначе просто си чешеш езика - и макар това да не е центъра на темата, е сравнително съществен страничен аргумент.

Това мнение е редактирано от Енсифер: 10 октомври 2011 - 19:08


#43 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 10 октомври 2011 - 19:23

Яма, напълно си прав за това, че 90% от нещата са общи за бойните изкуства - нормално, биомеханиката на скелета си е една и съща. В какво точно обаче се различават, както казах по-напред в темата? В изначалната концепция. При вин-чуна основополагаща е правата, в айкидо - кръга, в таекуондо - вълната и тн. Освен това според мен е ясно за всички, че европейското мислене е по-аналитично, докато източното е по-синтетично. Китаеца казва - прави това 20 години, и ще разбереш. При европейците това не върви, ние разбиваме нещата на прости части, и усложняваме постепено. Така че има смисъл да се разработват нови системи, поставени на различни начални принципи - те дават по широк поглед, под различен ъгъл върху основното в случая - БИ, с което ги обогатяват. До колко биха били успешни и иновативни - това е съвсем друга тема. Какво пречи да поставим нашия традиционен светоглед в основата, и да видим какво ще се получи.

Това мнение е редактирано от Alcek: 10 октомври 2011 - 19:26


#44 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 10 октомври 2011 - 20:23

- другояче казано, за бога, научете се да се биете с тояги, не е най-голямата философия, и после записвайте клипове.Качена снимка Да се биеш с тояга е толкова "голяма философия", колкото и да се биеш с всяко едно друго оръжие.Преценявайте си изказните средства.#45 Black Wolf

Black Wolf
 • Дао
 • 75 мнения

Публикувано: 10 октомври 2011 - 20:31

Това за панкратиона като тракийско изобретение ме разби! Наистина българите са създатели на космическия кораб, нощното гърне, висшата математика и тоалетната хартия...Качена снимка

Но да оставим съвременния гръцки панкратион. За древния има достатъчно и описания, и разкази за отделни борци, и изображения, че даже е останало описание на хранителния режим и други препоръки за тренировка. Но уви, с Тракия това няма нищо общо. Е, във фантазиите на някои патриотично настроени хора може да е така, но връзка с истината няма.

Не е ли странно, че прим. от Средновековието са останали различни сведения за бойни изкуства (със и без оръжие), къде повече, къде по малко, а в България няма нищо? Ако е мила такова богато бойно минало, с едва ли не стройна система дали не е щяло поне нещичко да остане? Да, ама няма.
Оставете приказките на Раковски и пр. - фантазията му е била достатъчно развита, а и историческите, филологически и пр. негови опити могат да се разглеждат единствено като някакъв куриоз.

В края на краищата, както казах всяко БИ си има митология. Но като се прави митология е добре поне донякъде да изглежда правдоподобна. А тачи на бу-вей е изцяло изсмукана от пръстите и звучи нелепо.

#46 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 10 октомври 2011 - 22:20

pv, прав си, не се изразих правилно. Просто леко се унесох, защото това, което правеха с горката тояга сигурно я обижда до дъното на душата й:€. Но като човек е решил, че ще се занимава, или дори ще създава някакво бойно изкуство, редно е да му отдели време и практика преди да пуска клипчета наляво-надясно - това не е голямата философия, а иначе самия бой и уменията, които трябва да развиеш с какъвто и да е вид оръжие наистина не са нещо простичко.

Блек Уолф, в Европа има открити не повече от стотина ръкописи, и 90% от тях са от Германия и Италия. За да напише някой фехтовален трактат, не е достатъчно да практикува - трябва да има възможността да придобие опит, после комфорта и средствата за един ръкопис (защото това не е евтино удоволствие, един от най-баровските ръкописи, на Паулус Хектор Маир, е бил платен с общински пари - и затова въпросният майстор е бил и екзекутиран по-късно, когато са го хванали. За сметка на това неговите ръкописи са едни от най-обемните и най-добре нарисуваните), и освен това трябва да има възможност и чисто времево. Реално погледнато, съвсем спокойно може и да има български фехтовален ръкопис - и да лежи в нечия частна колекция на запад. Мисля, че преди време открих някакъв нов ръкопис - немски, ако не се лъжа.

И отново, в България няма как да не е имало система, защото сме ползвали същите оръжия. По твоята логика бойна фехтовка (не дуелна) е имало само в Германия, Италия, и тук-таме някой в Англия и Португалия (на практика оттам произхождат ръкописите). Хората в Испания, Франция, Полша, Чехия, Унгария, България и кажи-речи цяла Европа без горните 4 само са размахвали мечовете наляво-надясно? Айде бе

Европейската фехтовка няма митология:€.

#47 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 10 октомври 2011 - 22:29

Аз пък докато четях последните мнения по темата и ми хрумна следната мисъл.
Може би бойните умения са били нещо толкова естествено за древните българи, че никой не си е правил труда да ги записва. И още: понятия като бойно изкуство, стил едвали са имали звученето (ако въобще са съществували), което им придаваме ние днес тук и на изток.
Още нещо,къде точно да се запазят тези бойни традиции, ако на запад това става сред общноста на професионалните войни - рицарите, в Япония при самураите, в Китай сред войни телохранители и войни - монаси. Къде са тези професионални войни след турското нашествие. Спомнете си за избитите боляри и знатни хора в църквата в Търново, а избягалите зад граница войни и феодали. Отношението на турските власти към завладените (поробени) народи.

Къде точно се твърди че БУ ВЕЙ е древно българско бойно изкуство? Това не ми стана ясно. Аз до колкото разбрах някакви хора се опитват на базата на народни танци и неща взаимствани от други БИ да създават бългрско БИ подплатено с православие и исихия. Щом им харесва това, няма лошо. Аз като се замисля едно 90% от БИ в света са си съвсем съвремени с претенции за древни корени. Дори като се разрови повечко човек, на доста от източните стилове БИ корените се проследяват сигурно някаде до 16-17в. Така, че древни древни колко да са древни :chinese:

#48 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 10 октомври 2011 - 23:45

Ами, бойните умения са били нещо естествено и за немците, но доста ръкописи имат. Много от тях започват с нещо от типа "Понеже не искам това изкуство да се загуби, описвам тук разни и разни работи, за да се запазят през поколенията" - и това например 14-ти и 15-ти век.

Но аз, разбира се, говоря само за преди турското нашествия. След това нямаме висша класа, следователно няма бойни изкуства - през Средновековието те малко или много принадлежат на благородниците и професионалните войници. Сума ти майстори дори предупреждават да се пази изкуството, да не се добере до него някой прост селянин - защото "те са създадени да вършат тежка работа и за друго не стават" - това мисля че е от Филипо Вади.

#49 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 11 октомври 2011 - 08:38

"Само за протокола" както се казва ... :Bulgaria:

По отношение на панкратион, в моя град ( Стара Загора), в Историческия музей има един постамент, който е бил намерен по време на археологическите разкопки на Античния форум на Аугуста Траяна. И оттам информация, че Аврелий Фронтон е участвал и победил в бягане на не помня сега колко стадия, май 100, и в панкратион. Става дума за 2-3 в., или някъде там, доколкото си спомням, на Хелиоските игри на о.Родос ли, не помня. Исках навремето да го снимам, но музея още го реорганизираха ( говоря за началото/средата на 90-те), и моята работа не стана ... ( Вечните "Тома Неверни" дето без доказателства не могат, и сега ще ми заискат поне нотариално заверени фотки - да се вдигат през уикенда и да направят една екскурзия до Града на липите и поетите. Доколкото разбрах, в експозицията е.)

По повод българското военно изкуство, въоръжение, стратегия, тактика и т.н., в това време когато това ме интересуваше, първо си уточних за мене си кой исторически период "гледам". После си направих среща със съответните хора. В моя случай - със стария директор на музея, и с двама от археолозите. ( Всеки от които си е познавач на определен исторически период.) Хората казаха много интересни неща, дето поне на мен ми бяха полезни.
Поздрави,
Красимир Василев

#50 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 11 октомври 2011 - 21:26

14 - 15 век точно тогава попадаме под ударите на османската империя, кой да се занимава да записва. А след това не са останали подходящи хора за това пък и не им е било до тази работа тогава. Точно когато започва ренесанса в Европа тук настава мрак. Какво записване на бойни техники то други книги не са се писали та това ли.

#51 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 12 октомври 2011 - 13:47

ОК, но какво е общото между:

1. Винг-Чун
2. Свръзките в Бу-Вей /които и ако да не са Винг.Чун, и на мен ми изглеждат подобни на Винг-Чун/
3. Някои народни български танци?

Защото само ако има нещо общо между 1,2 и 3 или ПОНЕ между 2 и 3, може евентуалтно да се направи хопотеза за историческа приемственост на това ново БИ с българската старина?
Защото ако няма такава приемственост, то си е просто съвременен стил-добър или лош, източен или западен...няма значение, а всичките приказки за черепа на Никифор, монаси, исихии, Паисий Хилендарски и пр. са добавени сега за цвят и реклама?


Относно външната близост в някои движения на Бу вей с други бойни изкуства, мисля че това е нещо нормално, като се има предвид възможностите на човешкото тяло и насоката на съзнанието. Предполагам че всеки трениращ различно бойно изкуство може да открие в друго бойно изкуство,някаква близост, като движение или принцип. Различните стилове или техники дават различен поглед на принципите който са скрити в тях.....нищо повече.Съчетанието между тях поражда многобройни комбинации и варианти на движение,но въпреки тяхната многобройност като движения,те винаги си остават само няколко основни принципа.Просто и сложно .....няма разлика...В тези прости движения айкидиста ще види айкидо, каратиста - карате, трениращият винг чун - винг чун, боксьора - бокс, а шахматиста - просто партия шах. Бранното умение прилича на тези и на други бойни изкуства, но само прилича !
Бой и борба са едно и също нещо.Когато овладееш ударите и блоковете и започнеш тяхното свободно комбиниране помежду им...тогава в движенията си ще започнеш да усещаш как се бориш с удари и блокове. Предполагам, че за някой който владее борбените техники, на даден етап също е усетил нещо подобно. Колкото до комбинирането на техники с на пръв поглед различна характеристика. Ами то пак се е същото....мога да ти покажа дадена ударна комбинация или движение с което мога или да те ударя или да те преметна....няма разлика. Както няма разлика между удари с тояга и удари без нея.Когато правим основните свръзки в един момент можеш да усетиш как се бориш с ръцете докато удряш. Усещане за прилепване,натискане,борене. Всяко хвърляне е нападателна техника, всяко чупене също...да ли ще удариш или ще хвърлиш, ако използваш правилно принципите тогава няма да има разлика между тях (хвърляне и удряне). Това което очите разделят, умът го събира в едно.

[url="http://www.youtube.com/watch?v=bg6IWjEfuwk"]http://www.youtube.c...h?v=bg6IWjEfuwk[/url]
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#52 Yama

Yama

  Копеле

 • Дао
 • 723 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Скромност

Публикувано: 12 октомври 2011 - 15:12

С това че елементите са горе-долу /приблизително/ еднакви, а са различни принципите за комбинирането им и комбинациите, съм напълно съгласен.
Даже нещо повече-при едни и същи комбинации разликата вече идва от правилата, по които се провежда схватката /говоря за спорт, не за война-примерно брои ли се за точка задържането в партер или не?/.
За това че ударите са борба и обратно, не съм твърде убеден-всички знаем колко е зле ако се боксираш да не се рязък, а да си "плавен" и да буташ...но това е само мое мнение, не съм се занимавал с винг-чун и др. под.
Поздрави,

Това мнение е редактирано от Yama: 12 октомври 2011 - 15:13

...от билогичен опит аз съм резултата-да
се боря неуморно,да превъзпитам децата,да пречистя водата...
DJ Дако

#53 Black Wolf

Black Wolf
 • Дао
 • 75 мнения

Публикувано: 12 октомври 2011 - 16:47

Реално погледнато, съвсем спокойно може и да има български фехтовален ръкопис - и да лежи в нечия частна колекция на запад. Мисля, че преди време откриха някакъв нов ръкопис - немски, ако не се лъжа.

Ти сам вярваш ли си?Качена снимка

Краси, няма нужда да правиш снимки от музея. Ама не виждам връзката. Ти ми говориш за изображения от римско време. През 2-3 в. в Тракия поне от 600-700 години се разпространяват други културни традиции. Първоначално елински (след Александър), после римски.

P.S. Какво стана с виетнамските стилове? ;) Андро още ли тайчичуанства? ;)
Не сме се виждали с теб май поне 16-17 год.
#54 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 13 октомври 2011 - 01:25

Ти сам вярваш ли си?Качена снимкаТози коментар би ли го разяснил? Защото ако гледаме реално на нещата, когато Второто Българско царство е отишло по дяволите, в Европа вече повече от 100 години със сигурност е имало кодифицирани бойни системи за работа с европейско оръжие.

#55 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 13 октомври 2011 - 07:42

Black Wolf, връзката е тази, че през нашата си призма от 2011 година, се опитваме да оценяваие неща от съвсем друго време. То ние не сме в състояние да дадем обективна оценка на неща отпреди 30, или 50 години, че се хвърлихме в дълбокото... :tooth:

P.S. Виетнамските стилове си ги движим, без много шум и лозунги. За Андро, не знам. Той е отдавна в Щатско. :beer:
Поздрави,
Красимир Василев

#56 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 13 октомври 2011 - 13:14

С това че елементите са горе-долу /приблизително/ еднакви, а са различни принципите за комбинирането им и комбинациите, съм напълно съгласен.
Даже нещо повече-при едни и същи комбинации разликата вече идва от правилата, по които се провежда схватката /говоря за спорт, не за война-примерно брои ли се за точка задържането в партер или не?/.
За това че ударите са борба и обратно, не съм твърде убеден-всички знаем колко е зле ако се боксираш да не се рязък, а да си "плавен" и да буташ...но това е само мое мнение, не съм се занимавал с винг-чун и др. под.
Поздрави,


Да така е.... Разликата между рязкост, плавност или бутане , е една от страните която разделя техниката , другата разлика е дистанция и самият ъгъл на нейното прилагане. Няма голяма разлика между движението "ирими" в Айкидо и "външният удар" в Бувей. И при двете техники се използва принципа за влизане в противника, да се превземе неговият център. Аз също не съм се занимавал с винг-чун и др. подобни.Качена снимка

[url="http://www.youtube.com/watch?v=u3FQ82VA2kQ"]http://www.youtube.c...h?v=u3FQ82VA2kQ[/url]

На този клип е показано " на коляно" с ръка отзад.....характерно движение от нашите мъжки танци !

Поздрави !
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#57 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 13 октомври 2011 - 16:27

На този клип е показано " на коляно" с ръка отзад.....характерно движение от нашите мъжки танци !

Здравейте !

Не влизам в диалога за темата ....


Ще коментирам клипа ... интересно решение но дотам .по добре да се забрави тази техника защото просто няма да стане ,срещу такова или подобно извиване отзад , даже и в незавършена фаза.


Успехи в начинанието !

#58 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 14 октомври 2011 - 04:27

Здравейте !

Не влизам в диалога за темата ....


Ще коментирам клипа ... интересно решение но дотам .по добре да се забрави тази техника защото просто няма да стане ,срещу такова или подобно извиване отзад , даже и в незавършена фаза.


Успехи в начинанието !


Показаното на клипа е акцентувано върху самата атака на коляното, посредством приклякване "на коляно".
Колкото до защитата от извиване, при обръщането на тялото, ръката на атакувания трябва здраво да захване пояса на кръста отдолу, за да блокира развитието на атаката !

Поздрави !
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#59 Bloodwish

Bloodwish

  Howling Wolf

 • Дао
 • 300 мнения

Публикувано: 14 октомври 2011 - 08:46

С хващане на пояса може и да се получи, обаче ти трябва колан за тая цел. Щото ако си по анцуг... нали :) На клипа не се вижда захващане на пояса и изпълняващия изглежда като... човек, който обича да го боли :wink:

#60 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 15 октомври 2011 - 19:59

Смятам, че цялата тази "дискусия" е напълно безплодна. хора, които от романтични и националистически подбуди искат да вярват в нещо не могат да бъдат убедени с някакви логически доводи.

Да оставим настрана качамака, който се получава - напр. в идеологическата област. Бу-вей доколкото схващам е с православна насоченост. Религията на българите е била друга и въобще повечето места, където са възникнали и оцелели бойни изкуства имат друга религия. Не е чудно, защото християнството като цяло и православието в частност са деструктивни религии. Бойните изкуства искат един хармоничен подход към света, какъвто християнството няма.

Но в определени "патриотични" среди у нас незнайно защо българщината се свързва с православието... Как може една чужда религия, която е просто разновидност на еврейската (но опростена, т.е. пригодена за по-прости хора) да бъде някаква мярка за българщина? Смешно е.

Качена снимка

Одрин 1913 година

Молитва преди щурма !
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.