Към съдържанието


- - - - -

Вегетарианство - основни идеи


 • Please log in to reply
В темата има 378 мнения

#1 old_moon_

old_moon_
 • Гости

Публикувано: 02 април 2003 - 21:15

Такаа, форми на вегетариянство има много.
Има хора, които не ядат месо. Това са едната група.
Има хора, които пък не ядат нищо от животински произход.
Каква е презумцията на едните и на другите.

За тези, които отхвърлят не само месото, а и всичко от животните, като мляко и яйца, причината явно е изцяло по здравословни причините.

Тези, които пък не ядат само месо, те освен че може да го правят по здравословни причини, може и заради .., как да го кажа, морални причини.. или от състрадателност към животните.

А може би има и още един куп групи вегетарианци. Даже не знам дали да числя себе си към тях, но при положение, че ям риба, но морска риба, не би трябвало да съм вегетарианец, а и по-хубаво. Нещо думата не ми допада. :)

Преди да почнем да разнищваме един по един въпросите за вегетарианството, искам да спомена, че човека е устроен, както всики знаем, да приема храна и от животински и от растителен произход.

Да поговорим първо за тези, които се отказват от месото поради здравословни причини. Изключваме тези, които имат заболявания разни, които не им позволяват да ядат месо, даже и да искат. Говорим за месото, за вредните му фактори. Започвам да говоря на изуст, очаквам да бъда поправен в следващите мнения. :)
Месото, трудно смилаемо, богато на мазнини, от своя страна токсини, богато на холестерол и разни други фактори, които не ми идват на ум сега. ;)
Тук нека се изкажат върлите вегетарианци. Когато аз ядах месо, не ми пукаше какво ми пречи, а какво ми дава, а именно ценни белтъчини. :D Та какви мускули без тях!?

Идва ред на тези, които не ядат месо от жал към животните.
Значи, аз съм от хората, природозащитници, така да се каже. :) Убивам човек, ако видя да тероризира животно.
Някак си, не се замисляме какво причиняваме на животните, когато ги убиваме, за да ги изядем. Или когато ги убиваме, просто за спорта.
Аз лично, нямам против никого, който яде месо. Всеки решава сам за себе си.
Аз например не ям месо, от животни, които са отглеждани, за да бъдат убити. Що са живот, затворени в пространство, в което едвам може да се обърне дори, хранени с храни, кой знае какви.., живот мъки и страдания, накрая ножа и хайда на масата. Ама че удоволстие..
Но такова е ежедневието, хората не се замислят, отиват в магазина, купуват месото, готвят го и ядат.
"Не го убивам аз" - ще кажат много. Да, но с покупката си, финансирате тези, които ги убиват, да продължават да го правят. "Да, но какво ще реша аз, ако спра да ям месо, да не би да спрат да ги убиват" - това ще е последвалата реплика. Ами не, няма да промените нищо, ако спрете да ядете месо.
Когато човек няма силата да промени свете, хората около себе си, започва с това, за което има сили - със себе си.
Споменах, че ям морска риба. Хехе :) Ами да. Тук вече е въпрос на оцеляване. Тя цял живот живее на воля. Улова е толкова древен начин на препитаване, че няма на къде повече.. Например разните му там шарани, натъпкани в аквариуми, ама един до друг, едвам дишащи.., е това не мога да го гледам, къде ти да го купя и изям.
Толкова много издевателства върху животните, за да може да спечелим пари.
Гъшия дроп, нали той е най-ценното в гъската. Е, разказвха ми как заковавали краката на патката, да не се движи. Така черния й дроб става по-голям, съответно повече пари ще се изкарат. Представяте ли си?! И това е най-малкия пример който може да се даде..
Не ям животни, защото им съчувствам за изживяното издевателство на хората върху тях. Някак си не мога вече да си затворя очите и да преглътна поредната порция пилешки гърди. Ядях ги основно заради ниското им съдържание на мазнини и високото съдържание на белтъчини.

и т.н. и т.н. ..

Има хора, които просто нямат избор, ядат всички, което могат, защото ако не го правят, ще умрат. Те са оправдани, заради времето, в което живеем.., заради първата ни грижа в живота, да се наядем. Явно на този етап, не можем да избегнем липсата на месото. Яд ме е на хората, които издевателстват над животните, по време на тяхния живот, до времето когато ще бъдат убити. Но всеки си има оправдание за самия себе си, и сигурно изглежда прав в очите си..

Останалите хора, които имат избор. Тези, които като мен, могат да ядат месо, могат и да не ядат.
Как да набяваме необходимите ни вещества по друг начин, освен с месото.

Както казах, основното предимство на местото са белтъчините/протеина.
Но не точно самото му съдържание, а високия процент усвояемост.
Примерно пилешкото се усвоява до едно 90%
А протеина от растителен произход се усвояв едва 50-60%

Ето моето решение:
Яйца, млечни продукти, ядки, бобови храни и разните му препарати които се предлагат на пазара богати на белтъчини. В стремежа си, да не изглеждам като батко Арни, мисля, че това ми е напълно достатъчно, ако го комбинирам както трябва.
Забравих да спомена рибата. Даже на нея някои гледат, не като на месо. :)

Свършвам за сега и тук. Малко ни в клин ни в ръкав но така ми дойде.

Важно: Да не вземе сега някой да ми се върже на думите, говоря за непълнолетните, да вземат да ги говорят едни на родителите си, и да почнат да ме вадят виновен мен, защо детето им не иска да си изяжда паржолата!!

Има милиони вегетарианци, и това са една съвсем съвсем малка част от техните схващания и разбирание, погледнати през моя поглед.
Така че, всеки да решава сам за себе си.-------------------
редакция: от бивш вегетарианец

Това мнение е редактирано от old_moon: 22 юли 2008 - 08:55


#2 bgsword

bgsword

  Нов участник

 • Дао
 • 18 мнения
 • От:Англия
 • БИ:кендо

Публикувано: 03 април 2003 - 09:59

По повод вегетериянството,мога да кажа само едно,някой да е чувал за олимпийски шампион,който не яде месо.Макар че,всеки има право на личен избор.Нямам нищо против вегетерианците,аз без месо немога :D
Слънчев вятър, във косите.
Дъх на пролет,във сърцето.
Влюбена усмивка,във очите.
Нежна сила,във ръцете-
път на воин.

#3 old_moon_

old_moon_
 • Гости

Публикувано: 03 април 2003 - 10:14

Олимпийски шампион по силов трибой, културизъм и подобни, без месо, трудно наистина. :)

А ти, би ли казал по колко пъти на седмица ядеш месо и в какво количество?
Че като те слушам, правя изводи, че това е едва ли не основноти ти ястие всеки ден, хехе

#4 maria_maria

maria_maria
 • Дао
 • 170 мнения
 • От:[from] Ruse, [now] Sofia
 • БИ:Aikido

Публикувано: 03 април 2003 - 18:43

честно казано обичам да ям месо, но никога не съм се замисляла КАК идва месото при мен... малко съм от тия, дето влизат в магазина и си го купуват без умисъл. но примерно като отида на вилата и баба ми каже "ей тука сега дядо ти закла една кокошчица, искаш ли супичка" ... бррр... ми тя до преди малко тичаше кокошката и даже успя да ме стресне както си четях в ягодите...

#5 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 04 април 2003 - 01:33

Олимпийски шампион по силов трибой, културизъм и подобни, без месо, трудно наистина.  :)

А ти, би ли казал по колко пъти на седмица ядеш месо и в какво количество?
Че като те слушам, правя изводи, че това е едва ли не основноти ти ястие всеки ден, хехе

Да-прав си,в силовите и изискващи мускулна маса спортове е трудно без месо.
Аз лично уважавам решението на всеки да яде каквото желае--но аз не мога без месо. Това означава, че ям нещо месно почти на всяко ядене (всъщност не мога да се наям ако няма месо...) и съм фен на всякакви кебапчета,кюфтета,пържоли,шишчета,дробчета,кърначета,бутчета,крилца,дреболийки,р
иба....опс,спирам,че взех пак да огладнявам ;) Предпочитам обаче по-леко месо,което не е толкова мазно и тлъсто--пилешко,пуешко,от патка,риба,бяло месо и др.
Естествено-през топлите месеци някак естествено намалявам месото за сметка на зеленчуците-това не е заради някаква диета,просто ми се яде нещо по-леко.
Прав си това за животните-гадно е като се замислиш,ама...като дойде глада и го забравям,ей.. :D
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#6 martial

martial

  Без титла временно.

 • Дао
 • 206 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:ММА

Публикувано: 04 април 2003 - 07:10

.....ям нещо месно почти на всяко ядене (всъщност не мога да се наям ако няма месо...) и съм фен на всякакви кебапчета,кюфтета,пържоли,шишчета,дробчета,кърначета,бутчета,крилца,дреболийки,р
иба....опс,спирам,че взех пак да огладнявам ;)

:up: i az
BEWARE!!!!!!!!

#7 Люб

Люб
 • Дао
 • 68 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Германия
 • БИ:малко бокс, преди и айкидо..

Публикувано: 18 април 2003 - 16:00

По повод вегетериянството,мога да кажа само едно,някой да е чувал за олимпийски шампион,който не яде месо.Макар че,всеки има право на личен избор.Нямам нищо против вегетерианците,аз без месо немога :D

Чувал съм за Карл Люис - шампионът по спринт,оня с мускулите :innoncent:

#8 Knobel_

Knobel_
 • Гости

Публикувано: 21 април 2003 - 09:54

И аз съм се замислял по въпроса, но просто не мога да ръфам само зеле през зимата (латото става). Но помислете си всички - човекът евалюира, затото започва да се храни с месо (имаше скоро интересен филм за това на BBC ). А какво да кажем за всичките месоядни животни ? Да ги избием, та да има справедливост ?И на мен ми потичат сълзи като гледам филми за зайците и дойде лисицата, но животът е несправедлив !

#9 Yun_

Yun_
 • Гости

Публикувано: 21 април 2003 - 11:29

Ako poglednem genetikata, do 4oveshkata DNK nai-blizo e DNK-ato na sviniata - tova e absoliutno seriozno - razlikata e minimalna. Sviniata e vseiadno jivotno, kakvoto i hvyrlish, shte go iziade - vsiakakvo meso v tova 4islo i 4oveshko i svinsko. Pri jivotnite oba4e hraneneto e po instinkt, te ne mogat da se promeniat ( s mnogo redki otklonenia pri me4kite ). Horata mogat da misliat ( pone taka se tvyrdi, az ve4e se symniavam) i zatova izboryt na hrana e vypros na li4en izbor i vkus. Fakt e oba4e, 4e i 4ovekyt e vseiadno jivotno kato sviniata.
Mesoto - ami vkusno e be, hora, kakvo da napravim nie sys slabata volia - hapvame si go s bira i vince( samo ne otvariaite tema za vredata ot alkohola).

#10 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 21 април 2003 - 12:00

Hey, Yun, mislya che po genni sme nai blizki do maimunata. Razlikata ni e samo v 5% ot geniite.
A maimunite sa vegetaryanci (nadyavam se sa stuk nyakoi da ne si napravi greshni izvodi ;D ).
Daje mislya che v predavaneto za koeto govori Knobel, tochno preminavaneto kam mesoto se iztakna kato prichina za dorazvivaneto na mozacite ni i ot tam do poyavata na choveka.

Az si mislya che yadeneto na meso tryabva da se svede do minimum. Chovek netryabva da yade poveche otkolkoto mu e neobhodimo, a mnogo chesto stava obratnoto i tochno tova dovejda sled sebe si problemite. Sashto si mislya che i koncepciyata za razdelnoto hranene e mnogo vyarna. Kato zimamve vinagi prirodata za primer, neka da se opitame da si spomnim dali nyakoe jivotno si hapva pechena parjola s kartovki ;D ne che e losho ama dali e pravilno .. za birichkata to e yasno ;D
Tai che spored men ili yadesh samo meso i nai mnogo zelenchuci ili samo zelenchuci ili testeni izdeliya, koito sa jitni i pshenicheni vsashnost ...
Mesoto po vazmojnost da e ot riba ili nai-mnogo pile, ili ako ne drugo to da e vazmojno po pryasno i bez tlastini ...
Az haresvam vegetaryanstvoto vapreki che ne sam savsem vegetaryanec. I spored men, kakto i spored dosta drugi hora, kato mnogo yogi, energiyata koyato ni davat razstitelnata hrana e nai-blizka do slanchevata, koyato pak ot svoya strana e iztochnik na jivota na zemyata, t.e. nai-chista ot zamarsiteli. :sunny:
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#11 Yun_

Yun_
 • Гости

Публикувано: 21 април 2003 - 16:04

I az si misleh, 4e e maimunata, no se okaza, 4e bilo sviniata - fakt ot biologiata.

#12 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 21 април 2003 - 17:05

Da ti kaja i az sam chuval neshto takova, no sam ubeden che shimpanzeto e po blizko po geni do choveka.
Inache choveka nyamashe da e sledvashtoto stapalo na evoluciyata. Mojebi stava vapros za geniite koito izgrajdat opredeleni organi. Mai i zatova kazvat che organite na praseto mogat uspeshno da se prisadyat na chovek, a mai i se izpolzva tazi praktika.. No samo dadeno organi kato babreci, cheren drob ..
Smyatm che shte se saglasish, che kolkoto i da sa umni prasetata, mozakat na maimunata e po blizak s nashiyat, a i na vanshenvid si prilichame .. (Pone nyakoi hora ;D )
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#13 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 21 април 2003 - 17:20

А ти, би ли казал по колко пъти на седмица ядеш месо и в какво количество?
Че като те слушам, правя изводи, че това е едва ли не основноти ти ястие всеки ден, хехе


Ами как да ти кажа old_moon, не мога да си припомня ден, в който да не съм хапвал месце. И някак си не се засищам от разни треволяци и плодове. Явно няма да стана вегетарианец доброволно:)

#14 Pesho

Pesho

  деструктор

 • Дао
 • 37 мнения
 • От:София
 • БИ:Уин Чун, Тряс Прас, Бум Джас и Че Те Ям

Публикувано: 21 април 2003 - 17:33

Ами само с въглехидрати е много трудно да почувстваш трайно засищане, най-много да е краткотрайно. Белтъчините и мазнините засищат по-качествено. Пробвай да изядеш резен кашкавал, колкото ти се яде, и виж колко време няма да огладнееш после :ninja:

#15 old_moon_

old_moon_
 • Гости

Публикувано: 21 април 2003 - 19:06

Не е въпроса да ядеш, за да се заситиш :xmas:

#16 Knobel_

Knobel_
 • Гости

Публикувано: 21 април 2003 - 19:28

Нова тема: храна за душата, храна за ума ?
Извод: яжте орехи :kuku:

#17 Pesho

Pesho

  деструктор

 • Дао
 • 37 мнения
 • От:София
 • БИ:Уин Чун, Тряс Прас, Бум Джас и Че Те Ям

Публикувано: 21 април 2003 - 19:38

Не е въпроса да ядеш, за да се заситиш  :xmas:

То че не е, не е... ама си има предимства :xmas:

1. Когато се чувстваш сит, се концентрираш по-лесно (ако не си преплюскал, разбира се). Иначе неизбежно те гложди мисълта за похапване...

2. Ядейки засищащи храни, по естествен начин избягваш тъпченето, при това без особени усилия на волята.

#18 POSTINIQ

POSTINIQ

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения

Публикувано: 16 май 2003 - 12:56

Не е въпроса да ядеш, за да се заситиш  :xmas:

:sick:


qsh kogato ti se qde ,piii kogato ti se pie :eho:

#19 Toshe_

Toshe_
 • Гости

Публикувано: 15 юни 2003 - 02:11

Ha ha , mnogo sme6ni twyrdeniq vijdam tuka, o4akwah da ste po zapoznati , no..... Moga da kaja 4e sym pro4el pone 30-40 knigi otnosno hraneneto i ot 5 godini prawq eksperimenti sys sobstweniq si organizym i s nqkoi drugi ot semeistvoto mi. Edna mnogo golqma zabluda, e 4e mesoto e nezamenimo. Soqta e absolutno nezamenima ot mesoto. 100 grama ot soevite "zamestiteli" na meso sydyrjat 55 grama beltyk 28 vyglehidrati i 1% maznini. Osven tova Syotno6eniqta v mineralniq i vitaminniq systav sa 10-ki pyti v polza na soqta. Owesenite qdki sy6to sa s neveroqtno ka4estwena hrana. Prosto se 4udq kakvo da po4na da obqsnqwam i kakvi primeri da vi dam , za6toto informaciqta po tazi tema v glawata mi e tolkova mnogo 4e nama problem da pi6a hilqdi stranici po neq.
Imam hilqdi dokazatelstawa v polza na vegetarianstvoto, no spored men ako 4owek ne e zapoznat na dobro nivo s hraneneto i ne stane vegetarianec ot syrce , to moje da mu syzdade mnogo problemi. Ima mnogo plemena s vegetariqnsko i syrovoqdno hranene na koito srednata vyzrast e nad sto godini kato naprimer Hinza.
Ako nqkoj iska da pita ne6to konkretno da kaje 6otot taq tema sym q razu4il na neveroqtno nivo.

#20 vladokan_lee

vladokan_lee
 • Дао
 • 176 мнения
 • Skype: bhikshubg :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Филипино Кали, Джийт Кун До, Винг Чун

Публикувано: 17 юни 2003 - 21:31

Аз лично съм будист.Будистите по принцип трябва да са
вегетарiaнци,но естествено не всички са такива.
За мен убийството на животно е нещо ужасно.
Предвид това,че от тях произхождаме,да ги ям е
все едно да ям роднина.Но това е мое мнение.
Аз не мога да си представа например кучето в тенdжераta?
Защото дали ще е куче или прасе?Нали и двете страдат.
Като говорим за еволюция като се замислим никoй
хищник в природата не се пита защо трябва да яде месо.
А ние го правим.
След като можем да не ядем месо,защо да убиваме jivotnite?
И все пак всеки има право на избор.
В началото ми беше трудно да се откажа от месото
/само от него,а не от другите животински продукти/,
но сега вече въобще не ми прави впечатление.
Аз това го направих сам за себе си.Никoй не ме е карал.
баща ми откакто се е родил е будист,но той яде.
Така,че го направих за себе си/и за животинчето/.
Всеки има право на избор.Убивайки животно ние прекратяваме живот,които
след години moje da доведе до еволюzия.
Така както сме се появили и ние.
:chef:

Това мнение е редактирано от vladokan_lee: 17 юни 2003 - 21:34

_ _ _ _ _ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _
Be Vegan, Make Peace
Вегетариански наръчник

Loving Hut Sofia - вкусна и здравословна храна