Към съдържанието


Силови упражнения


 • Please log in to reply
В темата има 34 мнения

#1 HIKARI_

HIKARI_
 • Гости

Публикувано: 04 април 2003 - 11:52

Въпросите за произхода на физическите упражнения и влиянието им върху здравето на човека са занимавали учените още от дълбока древност. Като понятие “физическите упражнения” се появяват през 16 в. (execitia corporis) в рицарските академии. На Г. Фийт се приписва първата употреба на термина “телесно упражнение” в книгата му “Опит за енциклопедия на телесните упражнения”, където под телесно упражнение той разбира всички движения допринасящи за усъвършенстване на човешкото тяло. Характерен белег на всяко упражнение е неговата повторяемост с оглед стабилизирането и автоматизирането му при различни условия на изпълнение с цел развиване на телесната дееспособност на човека.

Системното и адекватно силово натоварване довежда до значително разширяване на общия функционален капацитет на организма на човека, на базата на непрекъснатите качествени и количествени положителни промени в различните органи и ситеми. Всестранното структурно и функционално усъвършенстване на организма съдейства за развитието на двигателните възможности и за активното регулиране дейността на вътрешните органи на човека.

Под влияние на системната силова тренировка се наблюдават редица промени в нервната система на човека, изразяващи се в усъвършенстването на двигателната зона в кората на главния мозък, към която непрекъснато постъпват импулси не само от мускулите, сухожилията и ставите, а и от вътрешните органи (сърцето, сърдечно-съдовата система, белите дробове и др.). Ако първоначално вътрешните органи не обслужват достатъчно работещите мускулни групи, кората на мозъка въздейства на съответните нервни центрове за изменение и усъвършенстване на тези органи в съответствие с потребностите на напрегнатата мускулна дейност. По такъв начин задачата на нервната система в процеса на силовото натоварване се свежда до осигуряването на взаимно изменение на двигателните и вегетативните функции в съответствие с решаването на двигателните задачи. В резултат на това, целият организъм на човека започва да работи по-съвършено, по-точно – по-икономично.

Редица автори са изследвали влиянието на силовите упражнения с тежести върху опорно-двигателния апарат на човека. Те установяват, че скелетът запазва нормалния си темп на развитие, едновременно с което настъпват структурни изменения в компактния (плътния) слой и гъбестото вещество на костите. Тези положителни промени се разглеждат като явления на работна хипертрофия на костната тъкан, като резултат от постоянното дразнене и повишеното кръвоснабдяване.

Упражненията с тежести не само че не формират патологични изменения в гръбначния стълб на младите атлети, но даже оказват благоприятно въздействие върху тяхната осанка, заедно с хипертрофията на мускулатурата. Последната се осъществява, от една страна, в резултат от увеличаване броя на мускулните влакна (през периода на полово съзряване), а от друга страна, за сметка на увеличаването на техния обем и удебеляването на съществуващите (при по-възрастните). Това удебеляване се осъществява в резултат на увеличаване съкратителните елементи на мускулните влакна, увеличаване на енергетичните вещества, обезпечаващи мускулното съкращение (гликоген и фосфоген) и на значително подобряване на кръвообращението. Освен това, тренираният мускул притежава по-добра инервация, т.е. по-нисък праг на възбудимост, контрактилност, по-бързо и пълно разхлабване и еластичност при отпускане, и по-голяма твърдост при съкращаване, от нетренирания.

Силовата тренировка оказва положително влияние и върху химизма на мускулното съкращаване, изразяващо се в сравнително по-малкото натрупване на млечна киселина и на останалите продукти на умората и в същото време по-бързото отстраняване от мускулната тъкан, на тези отпадни продукти, в резултат на усиленото кръвообращение.

Силовите упражнения с тежести оказват влияние и върху сърдечно-съдовата система изразяващо се в следното: понижаване на лабилността на нейните регулации, нормализиране на електрическата активност на миокарда, подобрена контрактилна способност, симетрично увеличаване на двете камери в умерена степен. Съдовата стена е с нормален тонус и еластичност. При натоварване, сърдечно-съдовата система излиза бързо от състоянието на привидна хиподинамия (адаптира се целесъобразно към най-високи изисквания). Веднага след натоварване (във фазите на ранно, средно и късно възстановяване) сърдечно съдовата система бързо отново преминава в състояние на икономична работа.

По отношение влиянието на силовите упражнения с тежести върху дишането – то по обем на белодробната вентилация може да се сравни с това на скиорите и плувците. Изследванията показват, че в резултат на непрекъснатото усъвършенстване на спортната тренировка се подобряват всички антропометрични показатели и особено жизнената вместимост. Адекватното силово натоварване, съчетано с ритмично дишане, води до чувствително увеличаване на виталния капацитет. Това увеличение говори за нарасналите функционални възможности на белите дробове, за подобряване еластичността на белодробната тъкан и за укрепване на дихателната мускулатура.

Най-важната характеристика за функционалното състояние на организма на тренирания човек е основната обмяна на веществата, която представлява интегрална функция на организма, върху която влияят многобройни фактори от външната и вътрешната среда на атлета.Тренировъчните натоварвания на висококвалифицираните атлети е мощен дразнител, въздействащ върху балансовото състояние на организма. Изследвания на Л.А. Сирик (1965 г.) показват, че докато максималните тренировъчни натоварвания на атлетите довеждат до понижаване на обмяната, средните по величина я стабилизират, а малките, когато се редуват със средните и тежките, я повишават. Този факт доказва необходимостта от вълнообразност в тренировъчното натоварване.


Живи и здрави! :up:

#2 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 08 април 2003 - 13:21

Ето някои програми и съвети за тренировка с тежести, насочени конкретно към практикуващите БИ:

Една от популярните програми с тежести, използвана от борците е следната:
Комплекс от основни упражнения (напр. Клякане с щанга на раменете,Набиране на лост с широк хват, Бутане от лежанка, Дърпане с щанга към гърди за гръб (наведен или легнал по корем на лежанка), Бутане на щанга зад врата за рамене, Мъртва тяга, Изтласкване на щанга(обръщане). Тези упражнения се правят по 3-4 серии 8-10 повторения с до 80% от максималната тежест. Целия комплекс се повтаря 2 пъти, като през останалото време се допълва със силови упражнения по двойки (които ми е малко трудно да опиша тук,по Нета :) )
В аматьорския бокс също се набляга на основните упражнения, като тук обаче се ползва по-малка тежест и по-динамично изпълнение на сериите. Освен бутането от лежанка се правят и изтласквания(изхвърляния) напред с щанга от изправено положение (като прави удари).
ММА-бойците препоръчват няколко различни типа програми, които съм срещал:
1. Комплекс от упражнения, групирани в суперсерии за противоположни мускулни групи (напр. ако в 1 ден се правят гърди и гръб--първото упр. е суперсерия от едно упр. за гърди+едно за гръб; или бицепс-трицепс и т.н.)
2. Франк Шамрок дава примерна програма за цяла година:
-3 месеца се прави стандартна програма-както в културизма
-3 месеца се правят само основни упр.(бутане от лег, клякане с щанга, мъртва тяга и т.н.)-за сила
-3 месеца се правят упр. с по-леки тежести (може и в комбинация със суперсерии) и повече повторения, както и упр. за бързина и взривност.
После целия комплекс се повтаря, като може да се почине известно време преди това.

За по-добри резултати в БИ силовите упр. би следвало да се комбинират с кардио-програми, както и с аеробни упражнения-бягане (различни видове), велоергометър, скачане на въже и др.
Естествено за цялостния резултат освен тренировката много важна е храната и почивката--според мен съотношението им е еднакво или по около 30% важност за всяко. Някои автори дори определят по-голям % важност за храната. От това следва, че без добър хранителен режим и нормална почивка не трябва да очаквате кой знае какви резултати, независимо от програмата.

Успехи!
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#3 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 09 април 2003 - 13:38

Например напъване за мъртва тяга с много тежка щанга, която не можем да повдигнем.

Tova e mnogo lesen i udoben na4in da se kontuzite... :)

Iskam da dobavq o6te ne6to za tezi, koito tepyrva iskat da dopylnqt svoeto obu4enie, da izgradqt boini ka4estva i da rabotqt za svoqta kondiciq 4rez trenirovki s tejesti:

1.Ve4e znaete ot trenirovkite po BI kolko vajna e zagrqvkata- e, tuk tq e 2 pyti po-vajna; nai-tejkite travmi stavat ot trenirovka bez zagrqvane- tuk e vyzmojno da skysate muskul, da raztegnete suhojilie ili izkyl4ite stava, koeto moje da vi izvadi za dylgo vreme ot stroq. Zagrqvaite sys uprajneniq, shodni na osnovnite i s malka tejest.
2.Ne prekalqvaite s tejestite- ne e nujno da stavate tejkoatleti; tqloto vi samo 6te podskaje kolko trqbva da vdignete.
3.Izpolzvaite obezopasitelni sredstva- kolani (pri klqkane, myrtva tqga i dr.), fitili i t.n.-ne podcenqvaite zna4enieto im, osobeno pri po-golemite tejesti.
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#4 North

North

  Злобар

 • Идващи Отвъд
 • 545 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Някъде в пространството
 • БИ:300 метра спринт.. ама напит!

Публикувано: 09 април 2003 - 20:21

Значи-преди време като се занимавах с железата най-добре за качване на маса и повишаване на силата ми се отразяваха сериите в пирамида (в низходяш ред - от много към малко повторения и повишаване на тежестта). Особенно за упражненията товарещи големите мускулни групи като гърди, гръб и бедра. Незнам обаче дали това ще важи за всички. В началото използвах една програма разделена така:
1ви ден: Гърди и бицепс.
2ри ден: Гръб и трицепс
3ти ден: Бедра и рамене
4ти ден: Почивка
После цикъла се повтаря, т.е. на всеки 3 дена - 1 ден почивка. На мен това ми беше много ползотворен старт за първите 3 месеца.
Поздрави.

П.П. За загрявка използвах чувал, иначе не можах да измисля как да съчетая едното с другото, защото наистина е нужна добра почивка.
По-добре мъртъв пич отколкото жив педал!

#5 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 10 април 2003 - 00:57

П.П. За загрявка използвах чувал, иначе не можах да измисля как да съчетая едното с другото, защото наистина е нужна добра почивка.

Naistina e trudni4ko (no ne i nevyzmojno) da se sy4etavat BI sys 6tangite--az vi prepory4vam da gi trenirate v otdelni dni, koeto oba4e pravi pone 6 trenirovki v sedmicata, a ne vseki moje da si gi pozvoli.
Drugiq variant e da pravite po 2 trenirovki (BI i 6tangi) na den-koeto ne e za prepory4vane spored men,osven ako mejdu tqh nqmate pone 2-3 4asa po4ivka (hrana i syn).

Programata, koqto opisa e za kulturizym-sy6to polezna spored men-i e edna ot 3-te nai-razprostraneni varianta za razdelqne na trenirovkata po muskulni grupi.
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#6 JustAnotherKarateka

JustAnotherKarateka

  Отогай

 • Изпитателен Срок
 • 10 мнения
 • БИ:Kiokushin

Публикувано: 29 юни 2003 - 19:57

iskam da popitam za treniraneto na krakata...kak da pravq seriite taka 4e da ne mi stanat bavni krakata..bez tejesti li( smisal klekove) ,kolko povtorenia i t.n

#7 freak_

freak_
 • Гости

Публикувано: 30 юни 2003 - 09:13

Правиш 6-7 серии клекове 2 пъти седмично. Клековете не се правят пълни. Пускането става, докъто бедрата ти станат успорени с пода. Първите 3 серии трябва задължително да са загряващи. Това са около 12-15 повторения в серия без да се правят до отказ. Спускането на тялото трябва да става бавно, докъто бедрата ти станат успоредни с пода и след това следва разко и бързо изхвърляне нагоре. Прави загрявката с малка тежест като всяка серия я увеличаваш. НЕ ПРАВИ С ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА ТЕЖЕСТ ЗАГРЯВКАТА, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ОТ КОНТУЗИИ. След това започваш 2-3 основни серии с по-голяма тежест, но трябва много добре да си загрял. Повторенията са 8-12 и ги изпълняваш отново по същия начин (бавно спускаш, бързо и рязко изтласкваш). Този начин на трениране ти дава много взривна сила и бързина. Трябва да си много внимателен да не слагаш прекалено голяма тежест, докъто не си осъвършенствал техниката на упражнението и да си много упорит, защото упражнението е наистина тежко (може да се стигне до виене на свят, гадене, повръщане, нормално е, особено лятото, когато е много горещо и няма дъх в залата). Има и много други начини за развиване на бързина, ако искаш да научиш повече методи ще те посъветвам да се обърнеш към трениори по лека атлетика. До колкото знам повечето от лекоатлетите правят и спринтове с допълнителна тежест, но едвали ще имаш възможност да ги правиш тези нешта.

#8 Хрис

Хрис
 • Дао
 • 44 мнения
 • От:Пловдив
 • БИ:АЙ КИ ДО

Публикувано: 30 юни 2003 - 11:48

А може да клякаш и до долу, но преди това е добре да поставиш нещо (може книга или каквото имаш под ръка) под петите си, така че да си устойчиво стъпил с пръстите на пода, а с петите върху поставката. Така можеш да клякаш и до долу - това е добро защото се включва и задника...безспорно клякането е едно от най хубавите упражнения...твърди се, че от него могат да ти пораснат дори ръцете :wink: просто натоварва всичко - съчетано с правилно дишане....
гърбът трябва да е изправен - най-лесно се постига ако си харесаш някоя сръвнително висока или на нивото на очите точка, която да гледаш през цялото време. Така няма да допуснеш изкривяване и натоварване на кръста, което е нежелателно

#9 old_moon_

old_moon_
 • Гости

Публикувано: 30 юни 2003 - 14:16

Повечето не клякат до долу, точно защото не искат да си товарят задника с упражнения с висок интензитет, понеже точно от тях растат мускулите.
Подложката я слагат тези, които нямат нужната опора на равен терен.
Когато клякаш, не трябва да имаш усещането че изтласкваш тежеста с пръстие на краката си, а с петите.
Когато клякаш, колената не трябва да отиват пред пръстите, защото така ще си ги травмираш.
Трябва да клякаш, с усещането че искаш да седнеш на стол.
Клякането е основно упражнение, което трябва да се прави само, ако знаете как, в притивен случай повече ще ви навреди.
Твърдението че от клякането могат да ти пораснат ръцете е вярно, но не от това ще товариш ръцете си докато кляйаш, а от това че с клякането, с това тежку упражнение стимулираш 'хормона на разтежа' и от това ти расте цялато тяло.
Все пак има и вид клякане, което натоварва цялото тяло. Това е клека с щанга пред гърди. Казват, че това е изпитанието за един мъж.

#10 freak_

freak_
 • Гости

Публикувано: 30 юни 2003 - 16:42

Клека трябва да се прави с колан задължително, за да си предпазиш кръста от травми, а същто така предпазва и от появата на хернии. Не се кляка до долу не заради нещо друго ами просто, защото такава е методиката на тренировката за взривна сила и скорост иначе е задължително клекът за мускулна маса и сила да се прави до долу, за да има пълна контракция. Тая хитрина с пейката също не я препоръчвам на хора, които нямат опит с това упражнение, защото като седнеш на пейката с тежестта на раменете, загубваш веднага равновесие и политаш със щангата назад (на мене лично ми се е случвало в началото когато започвах да клякам, а съм бил свидетел и на други такива случки не е приятно въобще). Тая пейка, която хората си слагат е, за да знаят точната позиция, до която да се спуснат с тежестта(пускаш, докато ти опре задника в пейката) не, за да седнат на нея ако нямат сила да я изтласкат. Подложката под петите не съм я препоръчал, защото това се прави с цел да се концентрира натоварването повече в главите на квадрепсците, което в случая не е целта. Без тази подложка си много по-стабилен с тежестта на раменете. От клека се увеличава мускулното тегло, защото се увеличава много сърдечният ритъм и циркулацията на кръвния поток в организма и по този начин се доставят повече хранителни вещества до мускулните фибри. Това мнение за стимулирането на хормона на разтежа не го споделям въобще, защото през целия ми стаж в залата (7 години) не съм прочел нито една книга или статия, в която да споменават такова нещо (а аз доста съм прочел за този период от време). Гърба при клека трябва да е под формата на дъга. Не трябва да има изгърбване, защото ще залитнете напред и ще забите муцуна в земята, не трябва да сте и прекалено изправени, защото ще загубите равновесие и ще изпуснете щангата назад или ще паднете с нея.

#11 freak_

freak_
 • Гости

Публикувано: 30 юни 2003 - 17:03

Не, но ако нямаш стаж и щангата ти натежи нали се досещаш какво ще стане. Защото един човек, който е тренирал достатъчно даже и да стане такова нещо той може да задържи тежестта извесно време, докато този който го пази му помогне, а ако не е натренират направо ще си седне като пич. Това ти го казвам, защото се е случвало на мен, а съм виждал и на други риби да се случва.

#12 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 01 юли 2003 - 12:18

Освен клякането с щанга има и други упражнения за крака, които за полезни за трениращите БИ.
Само да не пропусна- бутането с крака на специална машина (шейна) е също добро упражнение, което не може да замести клякането (не е толкова комплексно), но е добро допълнение към него и не натоварва толкова кръста и гръбначния стълб, освен това позволява използването на големи тежести.
Освен тези упражнения може да се кляка и на Хакен-машина (също е по-леко за кръста и гърба), но тя товари много коленете и капачките- аз лично не я харесвам.
За отделните мускулни групи може да се правят разгъване за бедро на машина и сгъване по корем за задния двугав мускул (това упражнение е супер за задника :up: ). Ако се правят в суперсерия и динамично, не забавят краката и не намалят гъвкавостта.
Най-накрая, не забравяй и прасеца- има отделни машини за него, но може да го тренираш и с щанга на раменете, като само се повдигаш на пръсти (в изходно положение пръстите се поставят по-високо от петите, на дъска) или с партнъор, седнал на кръста ти- "магарешкото упражнение".
Специално за ритниците е добре да се правят и аеробни упражнения- кикове с тежести на краката (до 1,5 кг), скачане на въже (пак с и без тежести) и велоергометър.
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#13 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 01 юли 2003 - 15:15

За киковете съм малко резервиран.  Страх ме е, че ритник с максимална скорост и с тежест ще е опасен за ставите.

Говорим за малка тежест до 1,5 кг- дори и при бърз ритник тази тежест трудно ще направи травма ако си загрял. Освен това аз предпочитам да ритам свободно с умерено темпо а не да се напрягам максимално- тогава самата инерция на ритника те заставя да работиш повече за стабилност (все едно имаш гюлле вързано на крака си) и да го контролираш.
Прасците и аз предпочитам да ги правя на уред- казвах просто варианти...
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#14 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 01 юли 2003 - 15:32

Ама аз не споря, че не си прав, просто уточнявах :jockey:

За бързите ритници с тежести също ми се иска да разчепкаме нещата не да се заяждам, щот аз вече съм взел дал, ами някой друг да може да си направи извод. Та опитвал съм и после съм усещал болка в ставните връзки на тазобедрените стави (но това си ми е слабо място - една от причините да спра да тренирам).
Освен това все пак 1,5 кг ми се струват доста голям процент от масата на крака (под коляното) и при камшичен удар във въздуха ( маегери, маваши) е възможна травма в коляното, ако се п;олучи пълно разгъване... Може би ако се удря в чувал ще е по-безопасно...

Докато изометрията е тествана с голям успех и без странични ефекти.

#15 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 01 юли 2003 - 16:37

Ами аз поначало избягвам да правя камшични ритници дори и без тежести (но това е друга тема). Освен това каквито и ритници да правиш с тежест не е препоръчително да изпълнчваш максимума на движението (да разгъваш докрай) според мен. Това което говоря също е изпробвано (както всичко което говоря- мразя да си дрънкам наизуст...) с успех и без странични ефекти. Тежестите които аз ползвам са от пясък (1,5 кг) и прилепват по подбедрицата- трудно е да се рита с тях чувала защото са твърди и ми набиват пищялите, така че предпочитам да ритам във въздуха :wink:
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#16 Elin

Elin

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 15 мнения
 • БИ:Da Dao

Публикувано: 02 юли 2003 - 01:25

Samo da kaja, che tuk mi haresaha komentarite zashtoto si lichi zadulbochenost, poznanie i praktika. Kogato rabotite za masa priemaite poveche tokoferol acetat (vitamin E), no ne zabravqite : E=mc.c
Skorostta e po-vajna ot masata
Po-dobre e da se varvi sreshtu opasnostta, otkolkoto da q ochakvash na mqsto i ako te saborqt 100 pati, stani 101 ...

#17 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 02 юли 2003 - 08:23

100% съм съгласен, че разгъването на ставата до край е най-вредното нещо. Исках само да кажа, че по-лесно може да се "изпусне" моментът на спиране ако се работи с тежест. Но ако ритниците не са камшични не би трябвало да има проблем, съгласен съм.

А за чувала - тежестите несъмнено пречат при маваши или лоукик. За йоко, мае или уширо гери -не. Но и за маваши може да се изхитрува, ако се бие традиционното маваши с възглавничките на пръстите.

#18 Elin

Elin

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 15 мнения
 • БИ:Da Dao

Публикувано: 04 юли 2003 - 00:04

Moje i da se razglejda kato trenirovka za volq ako veche si na ruba na vazmojnostite si, na praga na pulnata umora, kogato useshtash, che veche ne mojesh ... togava duhut te povjda napred i ti produljavash da go pravish. Imenno togava izgrajdash volq. ! E razbira se za vsqko aerobno uprajnenie moje da se kaje sushtoto.
Elin - Da Dao
Po-dobre e da se varvi sreshtu opasnostta, otkolkoto da q ochakvash na mqsto i ako te saborqt 100 pati, stani 101 ...

#19 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 04 юли 2003 - 01:19

упражнението е хубаво. И аз съм пробвал такива методи. Бих ти препоръчал обаче да разнообразите малко, т.е. да включите още едно-две упражнения, като се редувате съответно с още 1-2 души. Щото по твоя метод не знам колко ще ти издържат ръцете, пък и действа само на Например серията от упражнения може да е следната:

1. коремни преси
2. чувал за ръце, но може и крака
3. лоукик, фронт-кик или раундхаус-кик /маваши гедан, маваши-чудан, мае гери чудан/ с кикери с партньор, като се сменяте
4. лицеви опори.

или просто някаква подобна комбинация. Но повече упражнения, по-интересно. Пък и повече хора участват.
:yin-yang:

#20 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 04 юли 2003 - 08:14

Най-зверското упражнение от сорта според мен е комбинация от клякане и техника (може и без чувал).
Например клек маваши (10 пъти на крак), без спиране клек - маегери, после клек серия с ръце, и така...
Целта е когато влезеш в анаеробен режим да можеш все пак да имаш сила в техниките.