Към съдържанието


Снимка
- - - - -

24-те техники Tai Chi Nei Kung


 • Please log in to reply
В темата има 45 мнения

#1 Peng

Peng

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 6 мнения
 • БИ:Tai Chi Chuan

Публикувано: 12 март 2006 - 19:29

Наред с основните елементи на Tai Chi Chuan, включващи както знаем форма без оръжие, форми с оръжие, бутащи ръце, техники за самозащита, съществува и 5-ти елемент, т.нар. 'Indoor training', при което след церемония 'Bai Shi', майсторът позволява на ученика да получи  'Zhen Chuan', или 'the true transmission of the art', включително обучение по Nei Kung.
Ясно е ,че в мрежата съществуват само 'показни' на резултатите от едно такова обучение.
Считам, че мнения по тази малко дискутирана тема ще бъдат полезни.

#2 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 12 март 2006 - 21:01

И какви точно мнения очакваш? Като пускаш тема, дай поне първоначална информация по която някой да вземе отношение или да допълни. Или задай въпрос.

#3 IYI Khan Tangra

IYI Khan Tangra

  малко луд

 • Дао
 • 438 мнения
 • Skype: dimcho_ :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Българско Бойно Умение

Публикувано: 13 март 2006 - 00:42

Пич, по-добре си намери учител по Тай Чи, щом ти се занимава. Никак не е препоръчително да се тренира сам. По-добре пусни една тема "Къде мога да тренирам Тай Чи", като си упоменеш и града.

Всеки, който се е занимавал поне малко ще ти отговори на въпросите, но това няма да е отговора, който ти очакваш. Ней Гун не е някаква дълбока мистерия ;)


п.с. Сигурен съм и че го пише в книжката която четеш, но разбира се след страница 1  :kuku:
"Умението да бъдем живи изобщо не е лесна работа, обаче мъката си струва"

#4 shoguna

shoguna

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 4 мнения
 • БИ:taichi sin-i

Публикувано: 13 март 2006 - 14:39

Ще споделя едни мои размисли по повдигнатата тема...

Интересно е защо след като света се движи по определени норми, принципи поведение
и т.н. хората не се изненадват, а искат естествени изкуства като тайчи
да не спазват тези принципи.

Самата дума "indoor training" показва че метода на тренировка е затворен. Не се преподава на всеки или не се преподава открито. Не е въпрос на секретност или някаква магическа ала-бала.
Става дума за отношение между учител и ученик, за доверие и за опознаване. Чрез тренировката по Nei Gun ученика
развива специфични сили и умения да ги използва, и те му дават предимство в двубой или чрез добро здраве, когато става дума за обикновена работа. Логично е да се запитаме защо трябва този метод на трениране да се преподава открито на човек който примерно за първи път влиза в залата за тренировка по Тайчи. Различните хора имат различни мотиви когато идват да тренират
- да си убият 2 часа, да се поизпотят, да пообщуват, да се научат да се бият, и едва 10% идват за да тернират истинско бойно изкуство. Преподаването е процес на споделяне, научил си нещо някъде и го споделяш със някой. В нормалните човешки отношения първо хората се опознават и споделят в зависимост от изграденото доверие. Първо трябва да видиш човека какъв е когато е ядосан, когато е ударен, когато наистина нещата са в кереча и тогава може да се вземе решение дали е годен и става да бъде обучаван. В древността не случайно е имало буферен период във който ученика и майстора са контактували и са се опознавали - става дума за години през които са тренирали заедно, общували, ученика е живял във къщата на майстора. Делегирането на сили и умения иска доверие, в противен случай каква е гаранцията, че с методи създадени да носят хармония, оцеляване и здраве не се обучава поредния психопат. Където и да отиде човек за първи път той просто е "новобранец" и със него колектива се отнася като с такъв - няма значение дали е армия, нова работа, нов клуб. И докато не се докаже той си остава "новобранец". В нашето съвремие е утвърден принципа на "Супермаркета" - плащам си и значи имам право да получа. Да, така е но това важи за супермаркет, не за традиционна зала за бойни изкуства, защото в залата има неща които със пари не се купуват - поради изброените по горе причини. Често се получава и друг смешен феномен. Идва човек на семинар със майстора, плаща 10, 20 , 100 лежа без значение, и иска да научи най-големите секрети на изкуството... и след това маисторът не бил преподавал истински и бил криел.

Някои впечатления за Nei Gun тренировката без вообще да имам претенции за изчерпателност или вярност...
Във тези методи често се въздейства върху
- нервната, кръвоносната, ендокринната и енергийната система на човека. Траен ефект се получава и върху психиката на обучаемия. Поради това че това са базови, основни системи във човешкото тяло, натоварването на трениращия се
регулира. Не се преподава следващо преди предходното да е овладяно - иначе се получава ефекта да се катериш по стълба и да си режеш стъпалата след себе си. Майсторът има собствен начин да прецени кога и какво точно да преподава, преценя за всеки индивидуално - няма еднакви хора, еднакви тела...
Две от причините тренинга да е "indoor" са:
- нужно е пряко наблюдение върху ученика когато преминава от едно ниво на друго. Примерно играл си упражнения
и след тях цял ден кръвотечение от носа, кръвното се упражнява в салта, пулса периодично катери
нови висини и уринираш сперма. Ами тогава наистина е добре да си "indoor" - и то вратата да е на къщата на майстора. И той да знае какво да прави и как да тушира последиците от неправилното изпълнение. Защото ако не знае, значи толкова е майстор, а на тебе майка ти жална. При личния и плътен контакт между майстор и ученик, общуването е улеснено, докато във обащата тренировка това не е възможно поради ред причини. И поради това, този който преподава открито "на килограм" Nei Gun, играе доста голям хазарт със тези които обучава, но обикновено се дължи на голямото му его, от рода на вижте ме какво знам, и на малкото му чувство за отговорност. 
- много често при трениране за резултат или постижение, се спазва определена диета и режим. Ней гун в голяма степен цели постигане на хармония. И това става по лесно във изолирана среда - примерно зад вратата на къщата на майстора. Там са отстранени разсейващи пречки като - жената иска да си изпълниш семеините задължения, съседа да изпиете поне 3 ракии, 4 кафета докато мине целия работен ден ... 

Поради изброените причини, според мен, китайците да пуснали олекотени и кастрирани версии на тези упражнения и те масово се популиаризират като Ци-гун, Qi-gong, и т.н. Основната разлика според мен е, че преди да изпълняваш какъвто и да е Gun(упражняване или циркулиране) на Qi, трябва да имаш осъзнато усещане на енергията в тялото и тя да е във достатъчно количество. Трудно се плюе със пресъхнала уста, примерно. Не пренебрегвам Ци-гун тренировката, тя според мен е доста по бавна и с по малък ефект, но за сметка на това далеч по-безопасна - тук изключван методи като Channeling, фантазни реалности, магия и други бози, от който може сериозно да се увреди не само главата, ами и душата на човек. Визирам неща обяснени със биофизика, биохимия, кирлианова фотографиа, психология и други.

#5 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 13 март 2006 - 17:33

Прави ми впечатление, че в повечето случаи хората интересуващи се от стилове като Тай-Дзи-Цюан идват с някакви абсолютно грешни представи за нещата и обикновенно остават разочаровани :confused: . В главата им е пълно с разни "енергии" и магически представи, както и прекалено много философия:smashfreak:. Един от моите учители казваше, че ако някой е прекалено запленен от източната философия, по-добре е да си седи в креслото пред камината и да си философства; не е задължително непременно да се занимава с бойни изкуства. Тая практика просто не е за всеки!  :chinese:  :yin-yang:  :chinese:

#6 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 13 март 2006 - 17:54

:taunt:  :taunt:  :taunt:  Любознателни колеги...
На мен пък ми прави впечатление, че колкото по-малко е наясно някой с даден въпрос .. толкова по голямо е желанието му да се изкаже.
:kuku:

За да не разводнявам излишно темата.. ще мина направо на конкретния въпрос ... цитирайки едно интервю с всепризнат майстор ... което впрочем вече е било предмет на обсъждане в този форум :chinese:
Я.Ш. - А какво е " Ней Гун"?


Ма - Ней Гун - това е Дан Тиен. Трябва да достигнете високо майсторство в работата с Мисълта - И Ниен, и да развиете достатъчно Вътрешно Ци. Това е като електричество. Дан Тиен, разположен на три цуна под пъпа, веднъж развит, става като топче. Дан тиен става място, където се събира вътрешното Ци на цялото тяло, като електрическо поле. Тогава Ци се усеща като топъл поток, тече от точката Хуй Ин през lumbar vertebra, cervical vertebra, точката Бай Хуй - усещането за топлина тук е най-силно, точката Му Цюан, точката Тиен Му, точката Жен Тун. Най-трудното за пременаване на Ци място - това е където се срещат меридианите Жен Май и Ду Май: трябва да се държи устата затворена, езика да допира горното небце, да се диша през носа, а не като в съвременния Чан Цюан, където след няколко форми практикуващия поради задъхване започва да диша през устата, след това Ци тече надолу и се връща в Дан Тиен и завършва пълния оборот - Малкия небесен Кръг - Сяо Чжоу Тиен.


Я.Ш. - Съществуват ли специфични усещания когато се отваря Малкия Небесен Кръг?


Ма - Разбира се. Когато се отвори Малкия Небесен Кръг, устата се запълва от слюнка и по време на практиката се чувствате изключително удобно - все едно лежите във водата.


Я.Ш. - Трябва ли да се използва Мисълта - И за течението на Ци ?


Ма - Не, не трябва да мислите за Ци по време на практиката. Малкия Небесен Кръг се отваря естествено, а не преднамерено, когато вашия Ней Гун достигне необходимото ниво. Но вашите занятия трябва да контролира опитен учител.

Я.Ш. - Достатъчно ли е да се отвори Малкия Небесен Кръг?


Ма - Не, трябва да отворите Големия Небесен Кръг, за да може Ци да достигне ръцете. Това също изисква време и отначало трябва да мислите - да използвате мисълта -И за да направлявате Ци в ръцете. Когато Ци следва вашата мисъл, следващата крачка е да се достигне способност да се движи Ци без съзнателно усилие. Тогава Ци ще се държи като живак - само като ударите с ръка, Ци моментално изтича от Дан Тиен, преминава през китката и достига дланта. Противника ще чувства ръцете ви много тежки. Само след това може да започнете да изучавате техниките и движенията в Ба Гуа.


Я.Ш. - Означава ли това, че всички движения в Ба Гуа са разработени така, че отначало е нужен Ней Гун за да могат те да бъдат прилагани?


Ма - Именно. Без Ней Гун всички ваши техники нищо не струват и няма смисъл да се практикуват. За това не желая да преподавам никакви техники на ученици, които нямат Вътрешна наработка - това просто е губене на тяхното и моето време.


Я.Ш. - Мисля, че твърде малко хора могат да се обучават в такъв традиционен маниер?


Ма - Да, практикуващите често се оплакват, че упражненията от сорта на ходене в кръг са много скучни и ги зарязват след известно време. От друга страна, след като веднъж е развит Ней Гун на определено ниво, например - отворен Малкия Небесен Кръг, практиката става много интересна.цялото интервю можете да прочететеТУК


И последно ... когато се опитвате да пишете на пинин... бъдете по-внимателни моля ...

защото изрази като Tai Chi(великото плюскане) - по подходящ зя тема свързана с китайската кухня  и    Nei Gun (вътрешната тоягя)- някой може да си помисли .. неприлични неща  :wooow:  ... та такъв род обърквания ... какво пък .. всъшност са забавни ...

От друга страна ако сте искали да кажете Tai Ji и Nei Gong  ... ами по добре си ги пишете на български .. там поне варианта да се оплетете е мъничко по-малък.

Успехи в тренирането  :chinese:

#7 Кашчей

Кашчей

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 4 мнения
 • БИ:Тайдзицюан

Публикувано: 23 март 2006 - 17:48

Темата е интересна. Ето един който го може наистина.
Tai Chi Gladiator

Разбрах, че този мъж идва и в България.
Някой да знае кога?

#8 shoguna

shoguna

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 4 мнения
 • БИ:taichi sin-i

Публикувано: 25 март 2006 - 22:26

Дан Дохърти ще е във България
13 - 17 Юли 2006 г., за да преподава през традиционният летен лагер на практикуващите по неговата система.
Мястото се уточнява все още, но най-вероятно ще е на морето.
Лагерът е отворен за всички желаещи и ще бъде обявен официално.

За по-подробна информация:
0898 618432 - Николай
nik.markov@gmail.com

#9 shoguna

shoguna

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 4 мнения
 • БИ:taichi sin-i

Публикувано: 05 април 2006 - 11:07

Малко офтопик (относно запитването на Кошчей),

Има промяна на датите през които Дан Дохърти ще е в България,
и последно фиксираните верни дати са

22-26 Юни 2006,

това е и традиционният лагер за практикуващите по неговата система,
повече информация за събитието в Календара на форума:

http://daobg.com/for...nt&event_id=418

#10 silvermen

silvermen
 • Дао
 • 30 мнения

Публикувано: 18 април 2006 - 16:14

Ней гун (не е нужно да го пишете на англииски)
Когато един начинаещ дойде в залата той очаква да започне да усеща нещата едва ли не от първия месец.
За натрупване на Нейгун са нужни дълги години. Тренировката стоене в стълб или ходене в кръг (за Багуа) е основнта за натрупване на Ней гун. Формите са за развиване на усещането. Така хората започват да првят форми защото е по-интересно . Формата дава хубаво чувство. Без Ней гун (Стълб ) формата е само хубаво усещане и не става за бой .
Според мен става естествен подбор на хорат които искат наистина да се занимават.
Зада започне да трупа нейгун трениращия трябва да свикне да тренира системно. Трябва да има вяра в метода . В първите години усещанията са слаби и мимилетни така много хора се отказват.
Разбирасе колкото по-висико е нивото на вашия учител толкова по-добре.
Книгите са само отражение . Образно казано- ако учението е в три измерения, книгите показват само две измерения. Разбирасе човек трябва да е информиран , но да се разчита само на книги е много опасно за здравето.

#11 Eli

Eli
 • Дао
 • 50 мнения
 • От:Пловдив

Публикувано: 19 април 2006 - 08:05

Зада започне да трупа нейгун трениращия трябва да свикне да тренира системно. Трябва да има вяра в метода . В първите години усещанията са слаби и мимилетни така много хора се отказват.
Разбирасе колкото по-висико е нивото на вашия учител толкова по-добре.Усещанията са слаби само ако имаш некадърен учител или такъв който може, но не желае да те научи - по някаква причина - не ме карай да ги изброявам, че са много

Ако горното не е вярно усещанията могат да дойдат още на първия месец и то с много голяма сила - вярвай ми
http://www.taiji-bg.com

Истинският човек върви под вода и не се дави, стъпва по огън и не се изгаря, върви над безбройните неща и не трепва.

#12 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 19 април 2006 - 09:01

Ами ще ти повярваме .......ама само да ми кажеш кой ти е учителя.

#13 Eli

Eli
 • Дао
 • 50 мнения
 • От:Пловдив

Публикувано: 19 април 2006 - 09:10

Ами ще ти повярваме .......ама само да ми кажеш кой ти е учителя.Грандмайстор Чън Сяоуан
http://www.taiji-bg.com

Истинският човек върви под вода и не се дави, стъпва по огън и не се изгаря, върви над безбройните неща и не трепва.

#14 Peng

Peng

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 6 мнения
 • БИ:Tai Chi Chuan

Публикувано: 19 април 2006 - 09:48

Пич, по-добре си намери учител по Тай Чи, щом ти се занимава. Никак не е препоръчително да се тренира сам. По-добре пусни една тема "Къде мога да тренирам Тай Чи", като си упоменеш и града.

Всеки, който се е занимавал поне малко ще ти отговори на въпросите, но това няма да е отговора, който ти очакваш. Ней Гун не е някаква дълбока мистерия ;)
п.с. Сигурен съм и че го пише в книжката която четеш, но разбира се след страница 1  :kuku:


Пич, не бързай с обобщенията. Интересуваше ме точно определен въпрос, на който вече имам отговор.


Бллагадаря на Shoguna, надявам се да се видим в Синеморец. :)

#15 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 19 април 2006 - 13:18

Грандмайстор Чън Сяоуан

От колко време тренираш при него, колко пъти в седмицата? Да не става въпрос за семинар, защото в БГ много експерти от семинари има и е пълно с "лични ученици" на най-големите светила по Тайдзи, Багуа и СинИ.

#16 Eli

Eli
 • Дао
 • 50 мнения
 • От:Пловдив

Публикувано: 19 април 2006 - 13:58

От колко време тренираш при него, колко пъти в седмицата? Да не става въпрос за семинар, защото в БГ много експерти от семинари има и е пълно с "лични ученици" на най-големите светила по Тайдзи, Багуа и СинИ.Да си видял някъде нещо споменато за лични ученици ?

Колко и какви експерти има в България мен ме касае много слабо.
Колкото до моите тренировки - приеми, че те са мой проблем.

И последно - ако държиш - можеш да видиш/пипнеш личен ученик на Грандмайстор-а това лято във Варна. Информацията за събитието предполагам знаеш къде можеш да я намериш.
http://www.taiji-bg.com

Истинският човек върви под вода и не се дави, стъпва по огън и не се изгаря, върви над безбройните неща и не трепва.

#17 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 20 април 2006 - 11:21

Ах .....Грандмайстор Чън Сяоуан..................ще си умра.
И верно колко пъти на седмица тренираш при него.......че нещо не вързвам....
То тогава ми чи всички посещаващи семинари през последните 10 години щяха да са НЕНАДМИНАТИ майстори..хи хи.
Някви лелки показват копие в Пловдивския клуб и вече е пълно с УЧЕНИЦИ на Грандмайстор Чън Сяоуан
ПФУУУУ...СПАМ


ПС.......АРЕ ПО СКРОМНО........А.

А пък да ти кажа познавам хора дето не са пропуснали семинар на Ян и да ти кажа уменията им са точно толкова колкото и преди семинара.......обаче раздувката е невероятна.....

А пък Ян си е майсторче спор няма.

Това мнение е редактирано от salvador: 20 април 2006 - 11:23


#18 XianTangLang

XianTangLang
 • Дао
 • 54 мнения
 • БИ:Тайдзицюан

Публикувано: 20 април 2006 - 11:42

Ах .....Грандмайстор Чън Сяоуан..................ще си умра.
И верно колко пъти на седмица тренираш при него.......че нещо не вързвам....
То тогава ми чи всички посещаващи семинари през последните 10 години щяха да са НЕНАДМИНАТИ майстори..хи хи.
Някви лелки показват копие в Пловдивския клуб и вече е пълно с УЧЕНИЦИ на Грандмайстор Чън Сяоуан
ПФУУУУ...СПАМ
ПС.......АРЕ ПО СКРОМНО........А.

А пък да ти кажа познавам хора дето не са пропуснали семинар на Ян и да ти кажа уменията им са точно толкова колкото и преди семинара.......обаче раздувката е невероятна.....

А пък Ян си е майсторче спор няма.Салвадор, знаеш ли защо пиша рядко в този форум ?
Заради кретенски мнения от рода на твоето


От мен толкова
Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България

Изпразни себе си от всичко. Остави ума си да почива в покой. Десетте хиляди неща се надигат и падат, докато аз наблюдавам кръговрата им.

#19 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 20 април 2006 - 11:53

Бе то и аз рядко пиша щото тука бъка от УЧЕНИЦИ на ГРАДМАЙСТОР ЧЪН СЯОУАН.
МА ПЪК СА И МНОГО ТЪНКООБИДНИ.

.....................................................СЕМИНАРИСТИ

ПС и КАЖИ НА ДРУЖКАТА си ПО ПОЛЕКА ДА ГО ДАВА.....

Това мнение е редактирано от salvador: 20 април 2006 - 11:55


#20 XianTangLang

XianTangLang
 • Дао
 • 54 мнения
 • БИ:Тайдзицюан

Публикувано: 20 април 2006 - 12:07

Бе то и аз рядко пиша щото тука бъка от УЧЕНИЦИ на ГРАДМАЙСТОР ЧЪН СЯОУАН.
МА ПЪК СА И МНОГО ТЪНКООБИДНИ.

.....................................................СЕМИНАРИСТИ

ПС и КАЖИ НА ДРУЖКАТА си ПО ПОЛЕКА ДА ГО ДАВА.....Спасителю, не познаваш дружката ми.
За мен - не мога да бъда сигурен, но и не ме интересува.

Предлагам ти да идеш да се СПАСИШ сам някъде и да престанеш с глупостите си.

Темата беше за 24-те Нейгун упражнения, преподавани от Грандмайстор Чън Тинхун и Майстор Дан Дохърти. Ако имаш да казваш нещо смислено по нея - пиши, в противен случай последвай горния ми съвет.
Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България

Изпразни себе си от всичко. Остави ума си да почива в покой. Десетте хиляди неща се надигат и падат, докато аз наблюдавам кръговрата им.