Към съдържанието


Снимка
- - - - -

24-те техники Tai Chi Nei Kung


 • Please log in to reply
В темата има 45 мнения

#41 hinki_

hinki_
 • Гости

Публикувано: 10 март 2007 - 23:52

Темата е за 24-те Нейгун упражнения, преподавани от Грандмайстор Чън Тинхун.
http://www.shadowhan...wudang/cth.html
Тези упражнения линк, към които К.Т. е дал, идат от У стил. Имат ли нещо общо с упражненията на Чън Тинхун?

У нас, в България има ли школи по Тайдзицюан, в които на даден етап от обучението на практикуващите тези 12 Ин и 12 Ян упражнения за Вътрешна сила се преподават (подразбира се, че водещия школата ги знае). Очевидно е, че те са необходимо условие за ефективността при двубой, здравословния аспект също не пренебрегвам.
PS Моля, нека не си мерим ......шките. :)

Според мен всеки, който говори празни приказки, а не показва упражненията ..... си мери ....шката.
Аз не практикувам Тайчи, но темата ме вълнува. Може ли да ми бъдат показани упражненията без да минавам цялото обучение в школата?
Ако ви гони отлъчване, кажете си, ше си затрая.
:up:

#42 mitko_varbanov

mitko_varbanov

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 19 мнения

Публикувано: 28 декември 2007 - 14:04

Упражнението стълб към ней гун или към ци гун упражненията спада? От него възможно ли е да се прояви някаква вреда освен изкривяване на стойката при неправилно стоене?

#43 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 28 декември 2007 - 18:27

Упражнението стълб към ней гун или към ци гун упражненията спада?

От него възможно ли е да се прояви някаква вреда освен изкривяване на стойката при неправилно стоене?


Спада към ней гун, ци гун е съвременно понятие и има други цели и задачи...

Единствената евентуална вреда, която би била следствие от неправилна практика е липсата на ефективност на метода...е, и загубеното време... :wink:

#44 absoliut_

absoliut_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2011 - 13:56

Спада към ней гун, ци гун е съвременно понятие и има други цели и задачи...

Единствената евентуална вреда, която би била следствие от неправилна практика е липсата на ефективност на метода...е, и загубеното време... :wink:


това всичкото със стълба е хата йога само че във китайски вариант самите техники са приспособени за самият стил като за всеки фамилен стил си има свои стълбови техники.всички тези техники и практики независимо за кой стил се отнасят багуа син и тайдзи или шаолин цюан там същто има ватрешна работа са принесени от бодхидхарма или така нареченият труд и дзин дзин стълбови стойки които са приспособени специално за юмручния бой във школата.самият бодхидхарма е бил експерт във хата йога като това е изкуство за хармония на йогина във него се изразяват асани които изразяват хармония на единство като се цели да добиеш единство вав единството а бойното изкуство е само авангард на йога /или така извлякано от природата лъвът може да си почива това е йога но и може да се бие и ловува това е бойното изкуство но лъвът може и да си играе това е ней гун тогава той добива ловкоста наработката и това е просто и ясно нито мистика нито мистерия /.първо при заставането във асан започваш да дишаш ритмично след като овладееш ритмичното дишане чак тогава започваш да насочваш енергията която си опознал във ритмичното дишане към неизчерпаемия извор на прана или това е така наречената чи /процеса е установяване във единство/след като добиеш състояние на единство със тази енергия започваш да работиш за неиното изчистване като го постигнеш това си достигнал до безименият фин източник или това което описва надпис вав 100 йероглифа дай люнбин и коментирано от джан санфен /като добиеш това можеш да моде лираш всяко твое движение и да предадеш всякаква форма на твоята енергия/ през целия този процес освен дишане трябва да се практикува и медитация за начало да рецетираш на глас след това на ум дхамапада по една глава всеки ден 20 -60 минути след това за по напреднали само ОМ .друга добра практика е да съзерцаваш на разтояние 1 метар на нивото на очите пламака на свещ там също се научи да дишаш ритмично и да насочваш енергията под пъпа но ватрешно не да го гледаш от вън не практикувай никакво завъртане по канали а просто вдишай и насочи енергията под пъпа и при издишване я разпръсни из цялото тяло към всички периферни отргани там тя ще ги зареди и освободи и не се притеснявай пак вдишай и така тя няма да свърши защото е неизчерпаема със това съсредоточаване ще развиеш вътрешният поглед.но за всички тези йога практики си вземи просто една хата йога. да ме извинява господин Доктора но със описанието във неговите книги могеш само да си навредиш и нищо да не научиш а във йога всичко е просто и лесно просто повече упоритос и търпение .засега чао на всички приатели

#45 IvOrt_

IvOrt_
 • Гости

Публикувано: 31 август 2011 - 08:46

Интересно упражнение е показано на този клип в Yuo Tube.

Shikan-Ken Vs. Tiger Paw Turns in


Това изглежда комбинация от упражненията Tiger Paw (от Ян сета) и Red capped crane stretches its legs (от Ин сета) на тази тема.

#46 IvOrt_

IvOrt_
 • Гости

Публикувано: 07 октомври 2012 - 14:24

Един интересен човек от Хонг Конг , според мен ерудит, коментира на много места в своите блог-писания и тези упражнения. Той е прочел книгата на Wang DiXian , публикувал нещата от тази тема, показани му от Чън Тинхун .
И линкчето:

http://tao-meditatio...i-nei-gung.html