Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Приятелството


 • Please log in to reply
В темата има 73 мнения

#61 Nogi_

Nogi_
 • Гости

Публикувано: 18 януари 2006 - 18:18

За приятелството в бойните изкуства - лично аз не харесвам и съответно не тренирам с хора, които са ми неприятни. Ако не се изгради поне някаква форма на приятелство (или поне много добра търпимост) между хората в залата, напредването по Пътя (който и да е път) ще бъде значително по-труно.Споделям мнението на Bersek. Не мога да тренирам с някого, когото не харесвам или още по-лошо - не мога да понасям. Приятелят на татамито е нещо много важно, защото човек, който ти е приятел, се грижи за теб, както и ти за него. Така могат да се избягнат много случайни травми и наранявания. Дори и да се случи нещо от този род, знаеш, че не е предизвикано нарочно или от нехайство. Радвам се, че в доджото, където тренирам сме изградили една обща система на уважение и грижа към другия. Спокойно мога да кажа, че хората, с които тренирам от по-дълго време са ми много повече от приятели - те са като част от семейството ми.

#62 Azazel_

Azazel_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2008 - 11:55

Приятелството, мисля, е едно от най-ценните взаимоотношения между хората.
Родителите някой ден умират /колкото и да не ни се иска/, с гаджетата се разделяме рано или късно, но верният приятел е този, който е винаги до теб.
Това е човек, на който можеш да разчиташ, който когато си лапнал/а по някой идиот/кокошка те завръща, търпи ти кризите и изживява с теб щастливите ти мигове, дава ти съвет когато се нуждаеш и рамо, на което да си починеш поне за малко.
А лично най-добре се чувствам с човек, с когото мога да си мълча и 2 часа и никой от двамата да не се почувства неловко от самото мълчание и да не се чувства длъжен да го нарушава.

Е точно тва е приятелство :up:
п.п.
ама голямо мнение дадох :)

Това мнение е редактирано от Azazel: 15 март 2008 - 11:57


#63 Elf4eTo_Eva

Elf4eTo_Eva

  Мирогледът е като задника - мени се според храната

 • Дао
 • 181 мнения

Публикувано: 15 март 2008 - 18:42

А лично най-добре се чувствам с човек, с когото мога да си мълча и 2 часа и никой от двамата да не се почувства неловко от самото мълчание и да не се чувства длъжен да го нарушава.

Какво е за вас приятелството ?
Колко време е нужно за да бъде изградено ?
Колко лесно/трудно се губи то ?


Знаеш ли от кога си търся такъв приятел,с който да ни е хбаво и да си мълчим без да е неловко...ама не щот няма кво да си кажем естествено:)...никога не ме е притеснявало,но на другите им е неловко :huh:
1.Приятелството е много относително нещо.В повечето случаи е няква взаимна изгода - дори това с рамото:аз на тебе и ти на мене.
2.За да се доверя на някого истински и да ми е хубаво в компанията му ми трябват години в буквалния смисъл :friends: ...пък за по-интимните отношения да не говорим :whistling:
3.Понякога се губи с няколко жеста,няколко думи или дадена постъпка - най-крехкото нещо в живота е връзката ти с някой и колкото по-дълго е градена,толкова по болезнени са тези прояви от страна на другия и по-трудно се преглъщат....
Бе сложна тема :up:
"Не вярвам аз на думичката “ние”,
не може тя двамина във едно да скрие.
Зад всяко разбирателство стои
дълбока бездна, скрита от очи" A.A.

#64 Д-р Кикбокс

Д-р Кикбокс
 • Дао
 • 198 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:бокс, кикбокс

Публикувано: 15 март 2008 - 19:23

май истинското приятелство е като истинската любов и като НЛО и като йети - всички говорят за тях, обаче никой не ги е виждал или като ги види бяга от тях

#65 ivanmihov_

ivanmihov_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2008 - 22:38

Аз не мисля така, мога да кажа със сигурност, че имам двама-трима МНОГО добри истински приятели, виж за любовта съм съгласен :) Може би просто съм имал късмет в това отношеие, а може и да се дължи на някакви други фактори, но със сигурност мога да твърдя, че имам истнски приятели... Друг е въпроса, че такива приятелства наистина много трудно се създават, дори и от по-общителните хора, просто там играят прекалено много фактори и условности

#66 gyb-KA1

gyb-KA1

  семпай

 • Дао
 • 77 мнения
 • Пол:Женски
 • БИ:okinawa

Публикувано: 16 март 2008 - 02:10

За мен пък най- добрият ми приятел е мъжът ми. Можем да разчитаме един на друг за всичко, можем да си бъбрим с часове и да не ни омръзне, можем да си мълчим и по 2 часа, вперили поглед в боровете на отсрещния връх. Имаме еднакво хоби, харесва ни да правим едни и същи неща, разбираме се за всичко и от време на време се караме кой да направи попарата на децата- за разнообразие. Даже на приятелите ни се обаждаме, за да не изгубим връзка съвсем с тях, иначе ни е хубаво и да сме си само двамата. Ако някой си помисли, че такива отношения траят първите няколко месеца, нашите вече продължават 10год. Пу- пу.
Ами като изключим интимните отношения- ей това е едно добро приятелство.

#67 Instant_Soul

Instant_Soul

  The Errant

 • Дао
 • 83 мнения
 • От:Русе
 • БИ:Aikido

Публикувано: 12 април 2008 - 23:39

... Друг е въпроса, че такива приятелства наистина много трудно се създават, дори и от по-общителните хора, просто там играят прекалено много фактори и условности


точно общителните хора нямат приятели те се опитват да угодят всеки му и само новите, повърхностни неща са им интересни.....типичните клюкари са това /просто мое мнение /
....... а хората, които странят от масите, които са вглъбени в живота и не се плашат от навлизането в дълбоки води, знаят истинското значение на думата приятел......... те знаят стойността на човешките взаимоотношения, те знаят ранимостта на човешката душа, те дори и да мълчат говори тяхното излъчване, от тях струи самото спокойствие и омиротворение

П.П.
Когато отворих тази тема преди 5 години и в най-смелите си мечти не съм се надявала, че ще се коментира толкова дълго време. Поздрави на всички във форума и дано имате поне толкова верни приятели, колкото имам аз :sunny: :sunny: :sunny:

Това мнение е редактирано от Instant_Soul: 12 април 2008 - 23:52

"Опознай себе си" - Instant_Soul©

#68 Docky_

Docky_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2008 - 18:17

Сега се сетих за една мисъл : Най-добрият приятел е този,който ако го събидуш в 4 през нощта с думите "Копеле,убих човек",той ще ти отговори "ОК,къде ще копаем" .От една страна ми се струва глупаво,но е и много вярно.Няма дефиниция за приятел,всеки сам разбира кой е и кой не е,всичко е строго индивидуално.

#69 JerseyDevil

JerseyDevil

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 12 мнения
 • Skype: krassimir.vishev :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Елин Пелин
 • БИ:Таекуон До, Кик Бокс, Борба

Публикувано: 25 май 2008 - 12:30

Самата дума "приятел", в истинският й пълен смисъл, означава много. Приятели много, но на колко от тях можеш да се обадиш в четири сутринта и да кажеш: "-Трябва да дойдеш.";"-Трябват ми пари." и въпреки това къде се намира, колко пари има, без да задава въпроси (дори и да не те е виждал от няколко години), да дойде и да ти "помогне". За мен го е правил до сега само един човек, но знам, че ще го направят поне още двама :-) И така, като ги преброите, колко истински приятели през целият си живот мислите ще имате, на едната или и на двете ръце? :-)
Ако са на двете ръце, искренно ви поздравявам!П.П.
Искам още да ви кажа, че много хора използват думата приятели, вместо познати. Това естествено е известно на всеки, замисляли сте се някога когато попитате някой: "-Кои са тези където идват?" и да ви се отговори "-А, едни приятели." ... ??? ... ??? ...
Приятелството в бойните изкуства съществува под различни форми, но първо трябва да си приятел със себеси, за да си приятел и с други ("неща"). Незнам защо сте отворили толкова голяма тема, защото приятелството в бойните изкуства е къде, къде повече за обяснение, от приятелството на двама човека :-) Понеже въпроса е "Приятелството, какво е то по принцип, има ли го в БИ?" Според мен, приятелството по принцип го има навсякъде, то е основа, здрава основа на която може да се гради безпроблемно. Вие не сте ли приятели с вашето БИ? :-) ...

Това мнение е редактирано от JerseyDevil: 25 май 2008 - 12:49

Учителят дава на ученика само кофата и въжето а ученик трябва сам да извади вода от кладенеца.

#70 mirna

mirna

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 1 мнения
 • Пол:Женски
 • От:София
 • БИ:

Публикувано: 26 май 2008 - 15:57

Любимият ми Ричард Бах казва в своята книга"Илюзии":"Още в първия миг, в който те срещнат, приятелите те познават по-добре, отколкото познатите ти и след хиляда години."
Смятам, че това е наистина така и бих добавила, че приятелите не само онези, които ни помагат в тежките моменти, а по-скоро са онези, които могат да се радват заедно с нас на нашето щастие и на най-големите ни постижения. :up:
За колко човека обаче вие сте този приятел?... :)
Човек няма неприятели в света извън себе си.

#71 awai

awai

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 18 мнения
 • Пол:Женски
 • От:София
 • БИ:В процес на премисляне :)

Публикувано: 26 май 2008 - 22:52

Лично за мен приятелството е постигнато, когато можеш да се разкриеш напълно пред един човек с всичките си недостатъци и въпреки тях той да продължава да те подкрепя.Да си готов във всеки един момент да подадеш ръка и дори когато не си съгласен за нещо да застанеш зад гърба на този човек дори и само, за да знае, че си там.Някои хора стават приятели за секунди и остават заедно завинаги, а други се познават с години и не може да се каже, че са такива.Колкото до въпроса кое е по-важно:приятелството или приза....всеки от нас малко или много обича да се доказва, но в момента в който си готов да дадеш мястото си на човека срещу теб, независимо кой е по-добър, става дума за повече от познанство.Може би греша, може би все още не съм живяла достатъчно, за да дам компетентно мнение, но така виждам нещата :)
Някои хора все твърдят, че искат нещо, а не могат да го постигнат. Странно... аз досега не съм имала подобни оплаквания....

#72 Rosi_

Rosi_
 • Гости

Публикувано: 04 февруари 2009 - 12:56

Приятелите в бойните изкуства ги има със сигурност.Пътят на бойните изкуства може да е самостоятелен,но не и самотен.Когато излезеш на ринга няма приятели и врагове,а само противници.Още повече че ако ти е истински приятел не трябва да му правиш мечешка услуга като не го удряш.Да,може да се скарате,но раздялата може да е като прилива на вълните-няма прилив,без да има отлив.А трябва да си прощаваме(особенно за дребни караници).Аз чак сега разбирам че съм имала вярна приятелка,за което до известна степен съм щастлива :) (просто в момента има други неща,които малко или много ме безпокоят).От повече от седмица не съм на училище и едно момиче ми каза,че моята приятелка без мен изглеждала много унила и и било мъчно за мен.След това я попитах как е,а тя ми каза асъщото.Дали има вечни приятели само времето показва..

п.с.Извинете ако съм се отклонила случайно от темата :) Не прочетох всички мнения до сега по темата-надявам се да не повтарям много от тях.Въпреки това смятам,че всяко мнение трябва да се уважава,няма грешно мнение-зависи от гледната точка.

#73 spartanec_

spartanec_
 • Гости

Публикувано: 08 февруари 2009 - 13:53

Това е човек, на който можеш да разчиташ, който когато си лапнал/а по някой идиот/кокошка те завръща, търпи ти кризите и изживява с теб щастливите ти мигове, дава ти съвет когато се нуждаеш и рамо, на което да си починеш поне за малко.
А лично най-добре се чувствам с човек, с когото мога да си мълча и 2 часа и никой от двамата да не се почувства неловко от самото мълчание и да не се чувства длъжен да го нарушава.


Много добре казано ,разбирасе предполагам че това се отнася и за двете страни.
А такова взаимоотношение е възможно ,когато взаимоотношинеята между въпросните приятели са надхвърлили "обикновенното" вербално общуване.

#74 Siko_

Siko_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2012 - 23:35

1. Какво е за вас приятелството ?
2. Колко време е нужно за да бъде изградено ?
3. Колко лесно/трудно се губи то ?
4. Може ли да съществува такъв тип приятелство в залата, между трениращи в един и същ клуб ?
5. Какво се случва ако се засекат приятели на финал да речем ?
6. Кое е по-важно приятеля ви или призовото място ?


1. Това което е.
2. Не мога да дам отговор.
3. Много трудно.
4. Само в нея ли? Не. Може обаче да съществува в нея и навсякъде другаде.
5. Бият се - какво друго?
6. Не са взаимно изключващи се неща.