Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Подход към начинаещия в Айкидо


 • Please log in to reply
В темата има 90 мнения

#81 Free Your Mind 93_

Free Your Mind 93_
 • Гости

Публикувано: 13 октомври 2007 - 09:45

Привет на всички :) може ли някой да ми опише какво точно представлява първата тренировка :) :chinese: :kuku: :wight_lift2: :tooth: :kez_11:

Ами вземи се запиши вече и спри да задаваш излишни въпроси!!!

#82 kraigula

kraigula
 • Дао
 • 298 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Budo

Публикувано: 13 октомври 2007 - 14:38

Привет на всички :) може ли някой да ми опише какво точно представлява първата тренировка :) :chinese: :kuku: :wight_lift2: :tooth: :kez_11:

Ами вземи се запиши вече и спри да задаваш излишни въпроси!!!


Първата тренировка представлява запознаване с основините етикети на държание в доджо или зала, както му казване ние на български.
После се учат основни стъпки, падания, предвижвания и т.н.
Индивидулано зависи от самия клуб, от самия сенсей по-точно и от тези, които му помагат.
Фразата, че "Учениците са огледало на учителя" зависи в пълна сила според мен. :)

#83 Free Your Mind 93_

Free Your Mind 93_
 • Гости

Публикувано: 18 октомври 2007 - 15:24

Първата тренировка представлява запознаване с основините етикети на държание в доджо или зала, както му казване ние на български.
После се учат основни стъпки, падания, предвижвания и т.н.
Индивидулано зависи от самия клуб, от самия сенсей по-точно и от тези, които му помагат.
Фразата, че "Учениците са огледало на учителя" зависи в пълна сила според мен. :)беше много готино :) много ми хареса :chinese:

#84 kraigula

kraigula
 • Дао
 • 298 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Budo

Публикувано: 18 октомври 2007 - 16:10

беше много готино :) много ми хареса :chinese:


Това е само началото. Всъщност типичното приповдигнато настроение на начинаещия, което е едно прекрасно чувство. :)
После обаче започва същинската част. Урок след урок трябва да устоиш на големия обем от информация на многообразието от форми, от това да си кажеш след един тежък работен ден - "Отивам на Айкидо", вместо да се прибереш на топло под чехлички и одеалото пред телевизора с чипс в ръка.
След това трябва да потърсиш айкикен и айкиджо и какво означват те в Айкидо, обяснения на техниките сама на себе си, омоте и ура какво означват не само в доджо.
Толкова много неща - въпроси с безкрайни отговори.
Добре дошла в света на Айкидо. :)
От теб зависи колко време ще тренираш...

#85 Niko

Niko

  I come with peace!

 • Дао
 • 99 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 23 октомври 2007 - 19:15

Това е само началото. Всъщност типичното приповдигнато настроение на начинаещия, което е едно прекрасно чувство. :)


абе то туй 4увство е яко и чесно казано зависи много индивидуално колко време ще го задържиш. При мен това бяха първите 3 години може би. Много яко беше, защото вечер нямах търпение да отида на тренировка. Естествено това не е много по темата, която е поставена. Но все пак когато това чувство отмине е важното. След това разбираш дали наистина искаш да продължиш да тренираш. Примерно много пъти ми се е случвало да ми е кофти настроението или да съм настинал и като отида на тренировка всичко да ми се оправи.
Вече съм го казвал в някой форум, но не помня в кой точно,но.... начинаещите са хората които искат да научат повече и повече и са алчни( да - алчни) да им се показва повече и повече. В повечето случаи не трябва да им се показва всичко наведнъж. Първо те си мислят, че вече знаят това което им се показва и искат да видят нешо ново. Всъщност не знаят как да правят дадената техника, но си мислят че е така. Ако дадения сенсей показва всяка седмица нова техника накрая в главите им ше е един миш-маш и нищо няма да могат да направят. Според мен е много тънка границата между това да задържиш интереса на един начинаещ и същевременно да ги научаваш на нещо. Това е майсторлъка и тайната да си добър сенсей. Има и много (да не кажа че повечето) от начинаещитре не се задъжат повече от година. Много от тях не възприемат така както на нас ни се иска. И все пак трябва да се проявява търпение с тях. Все пак истината е че във всяка зала има т.н. "ядро". Това са определен брой трениращи които наистина ТРЕНИРАТ. За да могат обаче да тренират те трябва да работи залата. За да работи залата трябват пари. парите идват от такси(основния приход на залите в България - все пак тук е трудно да си намериш спонсор). Таксите ги плащат начинаещите . Така че колкото и да не харесвате начинаешите помнете че и вие сте тръгнали от там и че те плащат за да тренирате и вие
Май се поувлякох. Айде от мене е тва за сега :yin-yang: :yin-yang: :yin-yang:
Едно е да искаш,
Второ е да можеш,
Трето и четвърто да го направиш!!!

#86 Katana The Perfect Kill

Katana The Perfect Kill

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 3 мнения
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 03 март 2008 - 12:44

Към желаещите да се учат (не само за Айкидо!) трябва да с е подхожда със същото уважение като към вече трениращите - все пак човек, който проявява желанието да тренира идва с отворено съзнание, отделя от времето си и очаква да му се обърне нужното внимание.
:yin-yang:


Прав си.
Но тук може би вече повече зависи от преподаващите и от хората. :)

Четиридесет области бяха
от великите Тайра завзети.
Сто хиляди воини се сбраха
в самурайски дружини напети...
("Сказание за рода Тайра", XIII в.)


#87 Yama

Yama

  Копеле

 • Дао
 • 723 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Скромност

Публикувано: 03 март 2008 - 19:24

От теб зависи колко време ще тренираш...


Да ви кажа, срещал съм някъде в Нета-май в 1 интервю, съвместно, на Морихей Уешиба и Кишомару Уешиба, някакво изказване на О Сенсей, че който удържи да тренира 6 месеца, за него може да се счита, че по-скоро не ще да се откаже от айкидо /за/ след това.
Е, той не уточнява дали човекът ще го комбинира или не с други, БИ, нито дали ще има прекъсвания в тренировките, но така или иначе, е интересно като /негово/ наблюдение...
Поздрави,
:up:

Това мнение е редактирано от Yama: 03 март 2008 - 19:24

...от билогичен опит аз съм резултата-да
се боря неуморно,да превъзпитам децата,да пречистя водата...
DJ Дако

#88 front_

front_
 • Гости

Публикувано: 04 март 2008 - 01:41

Това е самото интервю:

Интервю с Морихей Уешиба и Кисшомару Уешиба

Предлагам превод на конкретния пасаж:

Айкидо съдържа много духовни елементи. Колко време ще отнеме, за да се придобие основно разбиране за Айкидо, ако се започне от самото начало?

Кисшомару Уешиба: Тъй като има координирани и некоординирани хора, не мога да кажа по принцип, но ако човек тренира около три месеца, той започва да разбира донякъде, какво е Айкидо. И тези, които са завършили трите месеца тренировки, ще тренират шест месеца. Ако тренирате шест месеца, можете да продължите и неограничено много време. Онези, които имат само повърхностен интерес, ще се откажат преди края на трите месеца.

#89 Kita_

Kita_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2008 - 20:35

Колкото хора толкова и подходи но верният е този който учи и развива начинаещия без да го контузва и да изгради в него от самото начало айкидо принципи по които да се води

#90 a_todorov

a_todorov
 • Дао
 • 25 мнения

Публикувано: 27 февруари 2010 - 10:14

1 - i osnovno kakto kazahte i vie e etikeciqta( cqlata ).
2 - razqsneniq po uprajneniqta za zagrqvane i raztqgane( mnogo ot horata sa sas slaba fiz. koltura )
3 - osae, no ne vklw4eno v cqla tehnika, a samo kato '' klq4 ''( dori te trqbva da sa vklw4eni v zagrqvkata )
4 - kamae+tenkan i irimi tenkan
5 - stapki (cugi i awmiachi )
6 - chiko, uchiro chiko
7 - mae ukemi, uchiro ukemi( 1 - vo ot suvari waza, a posle ot hami hantachi waza ) - kato za na4alo dori kalbo napred i nazad.mnogo, mnogo padaniq - bez tqh sme za nikade( te sa '' tehnikata '' da se za6titite ot hvarlqneto, ot osae
8 - 4 - te osnovni vlizaniq v aikido
4ak togava moje da mu se dadat bazovite tehniki

vinagi trqbva da ima kontrol, no v nego spored men vliza i tova da vnimava6 da ne kontuzi6 uke.4e to ina4e kakav kontrol e( za v dodjoto govorq de )? :confused:
obqsneniq trqbva da ima, no nai dobre e 4ovek( instruktora ) da useti tehnikata(dvijenieto) v/u samiq sebesi, ako ne6to go e usamnilo.ina4e gola teoriq bez mnogo praktika ni6ti4ko ne var6i :(

pri samite obqsneniq trqbva da se nablegne na klw4ovi mesta v tehnikat kadeto nay 4esto se gre6i i kadeto kontrola e mnogo opasen za uke.

tova e spored men :)


Подкрепям напълно мнението ти. В нашето доджо в някой случай начинаещите бързат и искат да учат техники и комбинации от техники, но неискат да отделят внимание върху безопасното падане и етикецията. Спред мен тези неща трябв ада ги има във всяка една тренировка и после всичко останало

#91 bruce__lee_

bruce__lee_
 • Гости

Публикувано: 13 октомври 2012 - 08:51

Аз мисля че всеки начинаещ би трябвало да почне да тренира кълбо напред кълбо назад кълбо настрани техниките при паданията.Да му се покаже захватът :)