Към съдържанието


Снимка

Гръбначно изкривяване


 • Please log in to reply
В темата има 25 мнения

#1 phantasm

phantasm
 • Дао
 • 34 мнения

Публикувано: 15 юни 2006 - 15:40

Може ли да ми попречи примерно ак осе хвана да тренирам кикбокс?

#2 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 15 юни 2006 - 18:47

зависи къде е по гръбнака и накъде се е изкривило. Може тренировките да ти помогнат, а може и да ти навредят - зависи от случая.

#3 Grish0

Grish0
 • Дао
 • 135 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:България
 • БИ:Киокушин
 • Предишен прякор: karatekas

Публикувано: 15 юни 2006 - 18:55

phantasm не дори тренировките биха ти помогнали.Аз имам изкривяване,но откакто тренирам се оправям.Но наистина зависи какво ти е изкривяването( в коя част и в кой стадий).Най добре се консултирай сас специалист :up:
Спорта е хубаво нещо!
При БИ физ. упражнения заемат важна част от подготовката и това ги прави дори въстановяващи за травми и др. и рехабилитационно приложими.

#4 vienko

vienko

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 18 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 15 юни 2006 - 21:59

Пич даже ще ти е полезно като тренираш.Проблем би имал при спорт с неравномерно натоварване на мускулите, като като хвърляне на копие или гюле.

#5 phantasm

phantasm
 • Дао
 • 34 мнения

Публикувано: 14 юли 2006 - 08:34

В момента ходя на плуване, сега ще се запиша на киокушинкай карате.
Имам скулиоза (настрани е изкривен) и имам лека гърбица. Сега зимата ще нося едни раници да се оправя ама сега...
не мисля че ще ми навреди

#6 Митоко

Митоко

  Боец на вражеска територия

 • Дао
 • 152 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Кьолн, Германия
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 14 юли 2006 - 10:12

Човече, аз имам две изкривявания - в долната част ми е хлатнало, а горе до врата ми е криво на ляво :invalid:
Естествено не са в някакъв напреднал стадии, ама се пак...От 6 години тренирам Айкидо и по никакъв начин не ми е пречело. Между другото, плуването е много добра идея :up: Ама спокойно може да се метнеш с кимоното :D

Поздрави и успех!
Тренирай по много, учи се от всеки, стани айкидо-пристрастен...

#7 phantasm

phantasm
 • Дао
 • 34 мнения

Публикувано: 14 юли 2006 - 17:39

Човече, аз имам две изкривявания - в долната част ми е хлатнало, а горе до врата ми е криво на ляво :invalid:
Естествено не са в някакъв напреднал стадии, ама се пак...От 6 години тренирам Айкидо и по никакъв начин не ми е пречело. Между другото, плуването е много добра идея :up: Ама спокойно може да се метнеш с кимоното :D

Поздрави и успех!

Е и аз съм така. Лошото, е че когато лягам ме боли. Като че ли се освобождава някаква енергия и прешлените ми пукат. След 20 секудни не ме боли, но като съм изправен продължително време и после като легна...
А и като си навеждам главата ме боли също. Кофти работа, най-големия проблем с това като лягам. Не мога да се облегна или да се излежавам както ми падне.

Успех и на тебе и мерси за написаното.

#8 kayovas

kayovas
 • Дао
 • 26 мнения

Публикувано: 15 юли 2006 - 01:31

Е и аз съм така. Лошото, е че когато лягам ме боли. Като че ли се освобождава някаква енергия и прешлените ми пукат. След 20 секудни не ме боли, но като съм изправен продължително време и после като легна...
А и като си навеждам главата ме боли също. Кофти работа, най-големия проблем с това като лягам. Не мога да се облегна или да се излежавам както ми падне.

За гръбначно изкривяване и неговото преодоляване, мисля че най добре ще е Йога. Гъвкавостта, която ще придобиеш ще ти помогне и в БИ. Ето малко асани (пози), част от тях са за напреднали, но добре илюстрират за какво иде реч:Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка
Войнът избира Път със сърце, който и да било Път със сърце, и го следва; тогава той е радостен и се смее.

#9 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 15 юли 2006 - 23:17

phantasm от къде си и на колко си години.
Аз бих ти препоръчал да отидеш на рехабилитация,първо се консултирай се с ортопед и той би трябвало да те прати физиотерапевт,кинезитерапевт или рехабилитатор.
Попринцип най много при гръбначни изкривявания помага кинезитерапията(лечебна физкултура-ЛФК).Целта е изграждане на здрава мускулатура на гърба и корема т.н. здрав мускулен корсет.Гръбначното изкривяване се характеризира с мускулен дисбаланс т.е. едни мускули са по-напрегнати от други,затова е необходимо да отидеш при специалист,който да ти каже точно какви упражнения трябва да правиш.Неможе просто да правиш коремни преси и да жулиш упражнения за гръб просто си има точно определени упражнения целящи заздравяване на мускулите и однаквяване на мускулния тонус.
Гръбначните изкривявания са често явление днес,и лечението им съвсем не е лесно.Много пъти не се търси лечение защото може да не дават голяма болкова симтоматика,но истината е че винаги дават някакво отражение.В по леките степени е по-лесно лечението,често ако в началото не се обърне внимание изкривяването прогресира и става по-трудно и по-продължително лечението му.
Всяко едно изкривяване - кифоза(в гръдния отдел), лордоза(в кръста и врата) и сколиоза(страничното изкривяване) си има своя характеристика и лечение.
Немога да ти напиша всичко за гръбначните изкривявания защото ще трябва да ти напиша тук няколко учебника а това разбираш че е невъзможно :D
Най-добре отиди на специалист,пък дано улучиш истински специалист а не някой дет бара през пръсти.
Спорта помага,плуването е супер,но не всеки спорт е приложим.
Пример гъвкавостта едно време се е препоръчвала ,но вече се смята за противопоказано,затова не съм сигурен за Йогата въпреки че при доста пози има изометрия на гръбната мускулатура,може би някои пози ще бъдат полезни за теб но някои не.
Стойката в кикбокса е леко "изгърбена" и може би няма да е подходяща за теб поне за сега ако наистина имаш гърбица.Трябва да засилиш гръбната мускулатура особено около гръбнака,а при тази стойка гръбната мускулатура е разпъната.
Аз съм рехабилитатор и се занимавам и с източни методи на лечение,а също така работя във фитнес център като инструктор и масажист.
Моя съвет е отиди при специалист.

Това мнение е редактирано от Pantalei: 15 юли 2006 - 23:21

Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#10 phantasm

phantasm
 • Дао
 • 34 мнения

Публикувано: 16 юли 2006 - 09:46

Бях на физкултурата и нагревките. Там се играе 2 седмици и след това се спира. 6 месеца почивка. Правих упражненията. Правиха ми и нагревки но нямаше как да продължа защото целия ми гръб се схващаше апък заради други неща нямаше да се получи и ги спряхме. Посъветвали сме се с добър ортопед и каза плуване и зимата нещо раница ще ти сложиме. Иначе няма да тренирам кикбокс а киокушин карате.
На 15 съм от Варна. Моето си е скулиоза и малко кифоза.

Това мнение е редактирано от phantasm: 16 юли 2006 - 09:47


#11 palbo

palbo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 12 мнения
 • БИ:шинкиокушинкай

Публикувано: 16 септември 2006 - 12:05

гръбнака ми е "S" образен от близо 5 години.Носил съм корсет,правил сам упражненията и всичко точно - в началото имаше голям ефект ама после градусите не помрудваха.Стигнах до едно положение и тва е,не мога да го възстановя напълно.Тренирам кьокушин от година и трябва да ти кажа че се чуствам добре,мускулите на гърба ми са стегнати,чуствам се раздвижен.Семпая ми знае за изкривяването и ми е споделял,че каратето ще помогне,но няма да ми възстанови напулно изкривяването.Спрях да хгодя по лекари и да си правя снимки.Напипвам си сам гръбнака с пръсти и следя дали е кривнал повече или се оправя.От личен опит сам забелязъл че лицевите опори на юмруци ми помагат.Някакъв японец е казвал на семпая ми,че БАВНОТО правене на лицеви намества разместена става(такъв е бил конкретно случая тогава).Започнах да правя лицеви всяка вечер,пускам бавно и вдигам бавно.Пробваи и ти,аз мислч че найстина е ефектно.
И друг вид упражнение,което ми казаха е - хващаш се за шведската стена на ниво по-ниско от това на раменете и започваш бавно да клякаш и да се изправяш.
Съвет - не вдигай щанги ! Те ще ти навредят
Поздрави и успех ! :up:

#12 Thai_

Thai_
 • Гости

Публикувано: 17 септември 2006 - 03:20

Съвет - не вдигай щанги ! Те ще ти навредят

зависи как - в интерес на истината щангите (но не и безразборното вдигане) могат да помогнат много. (особено кагато се тренира целенасочено и с цел рехабилитация)

#13 jinjifinka_

jinjifinka_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2006 - 15:10

Да ти кажа това с раницата не изглежда добра идея. При сколиоза е много полезно висенето (най-добре с тежести на краката,до 5 кг) и разтятането на скъсените мускули. И въобще не се препоръчват упражнения,при които някаква тежест те натиска надолу

#14 RextoN

RextoN
 • Дао
 • 24 мнения
 • БИ:Киокушин

Публикувано: 15 март 2007 - 17:41

Повечко тренировки и ще си като нов :up:
Expect the unexpected !

#15 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 22 юни 2007 - 09:42

Да напиша нещо и аз, от моя дългогодишен опит с изкривяванията. Най-основното, което разбрах е, че колкото лекари толкова мнения, често противоречиви. Лежах болница 2 седмици с екстензия на главата, да ми се опънел гърба :wooow: (бати мъчението за едно дете, лято, другите тичат навън, аз вързан с тежести на главата), после ми сложиха и корсет. Като отидохме в Института по ортопедия на Горнобански път, доцента се хвана за главата :kuku: Корсета е най-противопоказното, защото мускулатурата на гърба отслабва. Напълно погрешно ме спряха от физическо, забраниха ми да бягам и скачам. И трябваше да се откажа от редовното трениране на ориентиране. Резултата, много бързо от сколиоза II ст отидох на III-IV. После пак почнах да бягам, ама късно :( Единственото, на което всички са съгласни, е, че плуването е много добре, само дето по онова време се искаха сериозни връзки, за да почнеш да плуваш. Иначе ЛФК съм правил много, файда нещо нямаше, те едни искаха само симетрични упражнения, други пък асиметрични. Та внимавай и със "специалистите". Единственото, което ще те посъветвам е - не спирай да спортуваш, ти още растеш и ако си поддържаш мускулатурата, няма да имаш грижи. И мануална терапия също може да ти помогне, само дето, единствения на който имах доверия, отдавна не е в България. Ако някой знае добър, да казва.

#16 jinjifinka_

jinjifinka_
 • Гости

Публикувано: 22 юни 2007 - 16:44

Аз съм чувала, че юмейхо масажите много помагат и смятам скоро да опитам. Най-добрият тук май е Лука Докузанов. Знам, че са доста болезнени масажите , но ефекта бил много добър като цяло за тялото.


А за спорта - наистина е задължително да се спортува, иначе се свличаш и боли, и изглежда гадно , абе ужас.Най-важното е много добре до знаеш къде точно са изкривяванията и постоянно да им се противодейства.Разтяганията са адски важни и затова йогата е супер (но само някои упражнения) мъжете май по-рядко се изкривяват до по-големи градуси , но при момичетатд има доста екстремни случай, направо мъка, да се отчаяш. Тази йогистка много добре обяснява нещата

http://www.yogaforsc...a_journal2.htmlИначе в Америка и Европа доста са напреднали хората.Разни методи са измислили, разтягат те на някакви машини ,измислят приспособления, клиники, постоянно усъвършенстват методите. И има много добри резултати и при хора , много над подрастващата възраст. А тука все ти казват , че като приключи растежа и няма мърдане вече (и в двете посоки , сиреч и по-зле не може да стане, което определено не е така)

Ако някой е опитвал юмейхо или е чувал нещо, може да сподели

Това мнение е редактирано от jinjifinka: 22 юни 2007 - 17:01


#17 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 28 юни 2007 - 00:51

Иначе ЛФК съм правил много, файда нещо нямаше, те едни искаха само симетрични упражнения, други пък асиметрични. Та внимавай и със "специалистите".


ЛФК(кинезитерапия) помага и то много но трябва да я правиш правилно.Симетричните упражнения се правят при началните степени асиметричните при по-тежките степени,та може и да са били прави зависи ом момента когато са ти го казвали.

Аз съм чувала, че юмейхо масажите много помагат и смятам скоро да опитам. Най-добрият тук май е Лука Докузанов. Знам, че са доста болезнени масажите , но ефекта бил много добър като цяло за тялото.

И има много добри резултати и при хора , много над подрастващата възраст. А тука все ти казват , че като приключи растежа и няма мърдане вече (и в двете посоки , сиреч и по-зле не може да стане, което определено не е така)


Аз съм рехабилитатор но се занимавам и с юмейхо терапия,а работя и във фитнес център като инструктор и рехабилитатор.
Юмейхо помага много но моя опит показва че ако се комбинира със спорт е още по добре,защото юмейхо балансира и възстановява симетрията в тялото , а спорта изгражда мускулния корсет.

Юмейхо масажите не са болезнени поне не винаги(попринцип при всеки масаж може да има болка ако има някакъв проблем).Лука го познавам лично от семинарите по юмейхо,понякой път може би работи малко по силово но иначе има много добра техника,но трябва да знаеш че тои е едър човек и може би затова се създава илюзия че той влага голяма сила и че масажа боли.

за повече за Юмейхо виж този сайт
http://www.yumeiho-bg.com/
Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#18 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 28 юни 2007 - 10:41

И има много добри резултати и при хора , много над подрастващата възраст. А тука все ти казват , че като приключи растежа и няма мърдане вече (и в двете посоки , сиреч и по-зле не може да стане, което определено не е така)


Корекция и подобряване на човешкото тяло може да се наблюдава във всяка възраст,но въпросът е че при подрастващата възраст когато човек расте може да се очакват по-добри корекции.
Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#19 jinjifinka_

jinjifinka_
 • Гости

Публикувано: 12 юли 2007 - 22:22

Да , определено двете трябва да се комбинират двете. Тренировките наистина помагат доста, но някакси гръбнакът си седи в изкривената форма и чувстваш едно такова безсилие, че не можеш да го промениш, колкото и да се бъхтиш. Просто трябва да му се въздейства механично, за да не се вдървява ( те и специалните упражнения помагат за това до голяма степен ).

А иначе , че много по-добри резултати се постигат ,докато растеш, е вярно за съжаление. Сега, ако можех да се върна 10 години назад, когато ми го откриха...

Като каза, че не боляло толкова юмейхото , събрах смелост да му се обадя на Лука :)

Аз се чудя защо никой не е направил някой такъв център за лечение на изкривявания в БГ, каквито има в Англия, Америка, Испания.. Тези, които са добри и се знае , че са такива, са претъпкани и парите, които взимат са много добри. То кой ще жали пари, като става дума за такова нещо?

Ето някои линкове . Ти може и да ги знаеш, но все пак

http://www.scoliosis...com/program.php

http://www.scoliosis.../treatment.html

http://www.clear-ins...rinstitute.html

#20 T-REX

T-REX
 • Дао
 • 27 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:wing chun

Публикувано: 14 юли 2007 - 13:39

Момчета и момичета ще ви го кажа като лекар-гръбначните изкривявния са една от болестите на съвремието.Защо?Ами те се получават най-често от обездвижване и неправилна поза на седене.
Ако въпросното изкривяване не подтиска дейноста на други органи като сърце и бял дроб то няма да попречи и да тренирате.
При тежките изкривявания с проблеми в сърце и бял дроб-операция.