Към съдържанието


- - - - -

Вътрешните БИ в България


 • Please log in to reply
В темата има 112 мнения

#1 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 13 август 2003 - 21:06

Повод за тази тема са многото глупости, които изчетох във Ушу/Кунгфу за вътрешните системи, приложимостта им, практика и т.н. Начетох се на мнения за бутане, енергии и т.н. неща, които честно казано не считам, че са ясни на който и да е тук (а на мене най-малко). Първо, искам да започна с уговорката, че съм практикуващ Ба Гуа Джан ( 1 от вътрешните Би) и вярвам в съществуването на енергията "ци" и нейното приложение... при определени условия и начини. По-долу ще обясня какво имам предвид.
Основната грешка при разбирането, да речем на Тай Дзи Цюан, се получава от разделянето на мускулната сила и енергията. Мускулната сила е проявление на енергията - как може да бъдат разделени. Много хора тук фанатично проповядват неизползване на сила и едновременно с това говорят за допълване на противоположностите и хармония. Ако мускулна сила и енергия са противоположни, къде е хармонията ? Идеята на Тай Дзи е чрез мекота да не се противопоставяме на противника и когато той е най-слаб да го изкореним, да го бутнем, блъснем и т.н., а ако можем и малко енергия да му вкараме - още по-добре ? Много е жалко, че се дискутира повече бутане и изкореняване, при положение че това са най-сложните аспекти. За да изкорените някого трябва да скъсите дистанцията, а по-това време той няма да стои безучастно или да се засили напред, както правят в Айкидо демонстрациите, а ще се опита да ви напълни главата с тупаници, срещу което приятели, нито Ци Гун, нито духа на Ян Лучан ще ви помогне. Време е практикуващите Вътршни БИ да се настроят към реалността на уличния двубой, да изпробват уменията си срещу други БИ, за да проверят дали действително вършат работа или не. Грешно е да се твърди, че ВБИ изискват повече време от останалите, това е оправдание за липсата на резултати. Това което действително липсва е двубоят - не Туй Шоу, Да Лю и др., а истинският спаринг без или с приемливи ограничения.
Ударът във ВБИ е толкова важен, колкото и в останалите БИ. Защо се пренебрегва и не се говори за това, защо се издига в култ бутането, след като за всички е ясно кое причинява повече поражения? Истината е, че бутането е безопасно, от него не боли, няма синини, счупени носове и болки в ребрата ! На републиканското по Ушу на БФУшу имаше около 10-11 състезатели по Сан-да и 50 по Туй Шоу - схващате идеята ми, нали :) ? Всеки знае историята за Ян Лучан и убитите от него (20, 30, 50 - вече им изгубих бройката :D) експерти по БИ - сериозно ли си мислите, че не е удрял, а ги е блъскал в земята ? Занимавайки се и с бокс, от опит знам, че само с бутане не се получава дори и срещу посредствен боксьор :sad: Практикувайте повече удари, удряйте точно и бързо, защото иначе правите лоша услуга на себе си и на трнировъчните си партньори.
Много е жалко когато познати , практикуващи ВБИ, те гледат надменно когато им говориш за бокс и граплинг. Жалко е, когато теоритичните ти познания за Дао и цитатите на стари трактати са определящи за авторитета ти. Жалко е, когато загубата се разглежда като победа, вследствие на философията за отстъпването и несъпротивлението. Аз също практикувам ВБИ, но не обичам да губя, не казвам "сега загубих, но след 5 години...". Приемеш ли двубой по-добре победи, защото никаква философия няма да оправдае загубата и да я обърне в победа.
Никой в България не може да удря релаксирано, енергийно и силно, както трябва да бъде според каноните във ВБИ и аз считам, че скоро няма да има такъв човек. Този аспект на приложение на Ци е изключително труден за постигане. По друг начин стои въпросът с усещанията при контакт с противника. Ци Гун упражненията подобрява релаксацията и мекотата, а оттам и чувствителността при натиск (говоря от личния си опит в залата по борба). Този аспект на упражненията с Ци е полезен за развиване. Релаксацията подпомага и развитието на боксовите умения, но без тренировка в боксова зала това няма да се получи.
Написаното по-горе е, в известна степен, призив към практикуващите ВБИ да отхвърлят догмите и мистиките и да се обърнат към практиката. Докато това не стане ВБИ никога няма да получат уважение в България и ще си останат на нивото на обикновена здравословна и философска система, а на практикуващите ги ще се гледа с насмешка, която в повечето случай е оправдана.

#2 North

North

  Злобар

 • Идващи Отвъд
 • 545 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Някъде в пространството
 • БИ:300 метра спринт.. ама напит!

Публикувано: 14 август 2003 - 17:01

Написаното по-горе е, в известна степен, призив към практикуващите ВБИ да отхвърлят догмите и мистиките и да се обърнат към практиката. Докато това не стане ВБИ никога няма да получат уважение в България и ще си останат на нивото на обикновена здравословна и философска система, а на практикуващите ги ще се гледа с насмешка, която в повечето случай е оправдана.

Амин! :)
По-добре мъртъв пич отколкото жив педал!

#3 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 14 август 2003 - 18:44

North, взел си ми думите от устата!:) Сега аз какво да кажа? ами, ето това: стилът, с който аз се занимавам, също се счита за един от "вътрешните"-и ако мнението ми има някакво значение(все още съм начинаещ, поради което твърдо отказвам и да посоча името на стила си:)), то аз не намирам нищо, с което да мога да споря...освен с това:

Никой в България не може да удря релаксирано, енергийно и силно, както трябва да бъде според каноните във ВБИ и аз считам, че скоро няма да има такъв човек.

Искрено се надявам да грешиш поне в прогнозата! Би трябвало да се появи и такъв човек...Е, "Надеждата умира последна-каква затрогваща човешка черта!", както се казваше в един филм:)!
Пак подчертавам, че дори и с това не мога да споря! Само мога да се надявам времето да те опровергае-а междувременно на всички ни остава да тренираме, и ти пожелавам (най-искрено!) да опровергаеш собствената си прогноза!:)
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#4 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 14 август 2003 - 22:17

Какво ще кажете в бъдеще вместо термина ВБИ да използваме Даоски Бойни Изкуства? Мисляч че така е по-точно, а и имаше доскоро тема по въпросът, където горе долу стигнахме до общото съгласие, че този термин ВБИ е доста погрешен (Cocolino :wink: ).
Всъщност използването на такива термини от сорта, отговаря до голяма степен на въпросът защо У-Шу в БГ е в такова плачевно състояние. Защото липсва всякаква култура и познания по въпросът и в съзнанието на хората все още битуват доста митове относно тези БИ.
Така и така сме подхванали темата, предлагам ви ако можете да посочите и други причини поради които У-Шу у нас е на такова ниско равнище и какво евентуално може да се направи за да се вдигне нивото и реномето му.

А ето на този линк тук, можете да видите как би трябвало да изглежда истинското У-Шу (по-спецялно спортното, въпреки че има и доста традиционно) и да проверите, ако се занимавате с такова, дали това което тренирате отговаря на действителността. Но не се заблуждавайте че вие понеже тренирате традиционно ващо е по-така, особено ако е и от провинция Хъ-бей ;D . Основата при 'сички Styles У-Шу е една и съща и който има очи да види, ще го разбере от фюмчетата на тази страница.

Поздрави,
:ninja:

Това мнение е редактирано от Anonimen: 14 август 2003 - 22:24

Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#5 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 14 август 2003 - 22:24

Продължавам критично :) :
Грешките при практикуването на ВБИ в България се дължат основно, според мен, на две крайности в тренировката:
1. Прекалена твърдост
2. Прекалена мекота (сега ще поясня, няма нищо философско :))
Прекалена твърдост означава прекалено много техника и малко Ней Гун (Вътрешна работа) упражнения (Ней Гун е еквивалент на Ци Гун т.е. термините са с подобен смисъл, но не му е сега времето..). Първоначално идеята на ВБИ е била мекота и несъпротивление на физическата сила, но само по себе си такова БИ е неефективно (показателно за това е несъществуване на други меки стилове, в които да отсъстват Ней Гун упражненията) и затова се е наложило допълване с даоските Ци Гун упражнения, водещи до релаксация и развиване на чувствителност. Външните БИ са дали формата, вътрешните метода. Тъй като техниките са изградени върху идеята за несъпротивление, те се нуждаят от чувстителност в практикуващия т.е. без Ней Гун практика техниките не струват. Повярвайте ми, експериментирал съм и считам, че при липса на релаксация и чувствителност техниките, на Тай Дзи например, са АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗНИ ! За постигане на добри резултати, според мен, са необходими около 5 години практика (Ней Гун упражнения - минимум по 1 час на ден). Необходимо е, пак според мен, практикуващият да има опит в друго/и БИ. Това е минимум , който дори в Китай почти не се покрива, а в България още по-малко. Много от школите са прекалено твърди, нямат вяра в Ней Гун, не го практикуват, а работят само техника, без да осъзнават, че сама по себе си тя е безполезна. Виждал съм много демонстрации на китайци - само форми, форми, форми, без бой и бойни умения - та нали всички велики бойци в миналото са станали известни със своите убийства, а не форми. Мисля си, че истинските ВБИ са почти изгубени в морето от стилове, школи, форми и техники.
Другата крайност са прекалено меките школи - отдадени само на Ци Гун и вяра в бъдещето. При тях бойният елемент е изместен от здравословния, играят си формите и се задоволяват с философски дискусии на древни писания, пренебрегвайки собствения си опит :sad: . Те поне имат терапевтични резултати, но споменавайки, че се занимават с БИ, предизвикват само насмешка и съжаление.
Друг погрешен аспект е схващането, че във ВБИ всичко трябва да е естествено (разбирай лесно) - не трябва да се силиш, не трябва да се потиш, не трябва да се стремиш винаги да побеждаваш, не трябва да задаваш неудобни въпроси на учителя си, не може да критикуваш уменията му и т.н. глупости. По-добре се поти сега, за да не кървиш утре :). Много от хората, които преподават ВБИ в България са на, меко казано, посредствено ниво и разчитат само на авторитетно повтаряне на трактати и на, виждате ли, разбирането им за философията и духа на ВБИ. Философията на вътрешните системи е необходима, но е и основа за манипулация на хората (особено тези, които ги е страх от натоварването и болката и търсят магически път, за да станат майстори в БИ).
Прекаленото разнообразие на техниките е друг голям проблем. Тай Дзи Цюан е възникнал на основата само на 3 техники, а сега са 5003 ! При положение, че практикувате на ден 2 часа и играете бавно формата си за 10 мин например, си направете сметката колко пъти повтаряте всяка техника (в най добрия случай 20-30 пъти, и то без партньор). Боксьорите правят на тренировка не по-малко от 500 прави удара (минимум) !!! И когато излезе на улицата, боксьорът, колкото и да е уплашен ще пусне свестен прав, а практикуващият ВБИ няма дори да се опита да си направи техниката. Необходимо е редуциране и специализация в техниката. В много от школите се практикуват техники, за които никой не вярва че действат, но така трябва, нали са във формата ! :wink:
Повтарям отново - докато не се обърнем към практиката (техника и Ней Гун) и не отхвърлим мистиката и простата имитация, ВБИ в България няма да има !
За North и Cocolino - има хора, разбиращи от ВБИ в България, но те като единици не могат да спрат негативните тенденции в развитието им към настоящия момент. А най-негативната тенденция е, че към практикуващите ВБИ няма уважение и в повечето случаи ставаме за смях (заслужено бих казал :sad: ).

#6 North

North

  Злобар

 • Идващи Отвъд
 • 545 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Някъде в пространството
 • БИ:300 метра спринт.. ама напит!

Публикувано: 14 август 2003 - 23:10

Аз нямам претенции да съм нещо особенно в сферата на ВБИ, но ще си позволя да се включа с коментар. Мен лично слабо ме вълнува кой какво мнение има за този вид бойни изкуства защото данък обществено мнение не обичам да плащам. Но като се е отворила тази тема - не мистиката е виновна, не приказките за разни енергии, а са виновни хора, които чули недочули (да не говорим колко са разбрали) тръгват да парадират с това, че се занимават с ВБИ и вече са непобедими, че даже и някакви опасни енергии използват.. Такива по принцип се излагат публично след като някой съвсем посредствен уличен бияч ги пребие.. Тия ги има не само във ВБИ а във всяко едно друго бойно изкуство. Това разбира се не е единствения проблем, но съм сигурен, че е в основата. Не смятам, че човек достатъчно навътре в тази материя ще тръгне да парадира с уменията си, затова всичко останало го отдавам на човешка глупост. За практиката си прав - аз докато не пробвам не вярвам. Само не разбрах - кой твърди, че в Тайдзицюан удари няма??
Поздрави.
По-добре мъртъв пич отколкото жив педал!

#7 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 14 август 2003 - 23:35

Dobrudzhanski, аз 'се си мисля,че все пак има разлика между ней-гун и чи-гун, но ти ако искаш ме опровергай, като добре се аргументираш :up: Аз само ще вметна, че има доста хора практикуващи второто, които хал хабер си нямат от БИ :wink:

И пак ще ви призова. Ако поне малко претендираме, че си имаме представа от китайски БИ, нека да наложим словосъчетанието Даоски БИ, вместо ВБИ в този форум. Надявам се да разбирате защо.

Поздрави и повече пот в тренировките ... ;D ,
:gangstah:
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#8 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 15 август 2003 - 21:26

Принципно, Anonimen е прав - има разлика в употребата на думите, но не и в същността, и за второто е прав, НО точно тези дискусии за това дали се казва така и онова дали се употребява иначе са причина за толкова глупави и безмислени спорове, с които ставаме смешни. Говорим за принципната ситуация в България и да ви кажа честно не ме интересува дали ще кажа Ней Гун или Ци Гун, или Чи Гун, или както дойде. Ако продължаваме така никога няма да стигнем до същината на нещата, а ще ходим по повърхността. Когато глътнеш няколко шута в главата на улицата ще ти е все едно дали си се занимавал с Ней Гун или Ци Гун, защото и в двата случая е било напразно. Така че, ако някой смята да води спорове за мухата в супата си при положение, че цялата маса е осрана :), аз лично няма да се занимавам да пиша повече по тази тема.
За North - обикновения поглед върху нещата го твърди. Като изключим, може би, някои Чън школи, в 9 от 10 такива по Ян стил ще видиш само бутане и дори един шамар няма да си ударят (това е и в Китай)

#9 North

North

  Злобар

 • Идващи Отвъд
 • 545 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Някъде в пространството
 • БИ:300 метра спринт.. ама напит!

Публикувано: 15 август 2003 - 21:58

Dobrudzhanski, това, че в 9 от 10 школи работят само бутане си е техен проблем според мен, но ти пак ще кажеш, че точно така се разваля репутацията на този вид БИ. Затова ще кажа - според мен и двамата сме наясно, че една птичка пролет не прави и колкото и да се опитваш да набиеш нещо в главите на всички адепти в сферата на ВБИ - нищо няма да се получи. Колко малко са хората, които не чакат наготово а вместо това с усилен труд и много грешки, много разочарования - продължават напред. Може да са малко, но в тях ни е надеждата да стигнат до правилния начин, правилните методи и правилните техники. Затова, ако ти (примерно) си от тях - не си пилей времето да убеждаваш тези, които не искат да си отворят очите за реалността - търси правилния начин. Като го намериш - научи 1,2-10 човека как да стигнат до истината, от тези 10 ще успеят 1-2.. Колкото и да са - те ще предават напред за да се запази изкуството. Звучи философски, но нямам за идея да прокарвам канони, просто според мен така стоят нещата.
Поздрави и успех!
По-добре мъртъв пич отколкото жив педал!

#10 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 16 август 2003 - 20:47

Аниме, темата е "митове и легенди в БИ":), пусната от мен, и аз се изказах, че няма логика в разделението на "външни" и "вътрешни" стилове:). Съгласен, но и "Даоски" не е точно-Син И Цюан, според една от версиите, е създаден от ген. Юе Фей, който пък е учил...в Шаолин :chinese: ! Тези спорове за терминологията са забавни (на някои хора:)), но си спомням какво беше казал (в Нета) един руски "мечоносец" (от историческата фехтовка): "Все ми е едно как някой си категоризира меча ми-от това той няма да почне да реже по-добре или по-зле).” Приложимо е и за нас, не мислите ли?
Както и да е, темата е за БИ, които поставят ударение върху "вътрешната работа"-Ней Гун:). Аз така я разбрах и ако съм в грешка, моля за извинение:). А там само мога да мълча и да вдигам репутацията на North и г-н Добруджански (на вторият не ми е удобно да я повиша за втори път в продължение на по-малко от 3 дни:)-някой ще го направи ли вместо мен?). За сега мога само да си избера над какво да работя в къщи, за да го усъвършенствам до едно прилично ниво:).
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#11 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 17 август 2003 - 13:01

Идеята на Тай Дзи е чрез мекота да не се противопоставяме на противника и когато той е най-слаб да го изкореним, да го бутнем, блъснем и т.н., а ако можем и малко енергия да му вкараме - още по-добре ? Много е жалко, че се дискутира повече бутане и изкореняване, при положение че това са най-сложните аспекти. За да изкорените някого трябва да скъсите дистанцията, а по-това време той няма да стои безучастно или да се засили напред........

Според мен да избуташ(изкорениш)своя противник не е никак сложно,стига да знаеш Как.....
:sunny:
Аз никога не съм тренирал "Тай Чи" или други даоски вътрешни бойни изкуства,но знам силата на едно бутане когато е приложено в подходящи условия в точният момент.
Случката в която използвах техниката на бутането накратко е следната:
:sunny:...........
"Един ден бях с приятелите на баща ми в местната кръчмичка...................
Те си сърбаха блага ракийка, а аз си хапвах мешена скара и надигах чаша кока кола.
През вратата влезе един намръщен чичко с широко разперени ръце и седна тежко на съседната маса.Един другар от нашата маса ми сподели че този човек, навремето е побийнал бащата и му взел всичките джобни парички.Започнах да го наблюдавам и изучавам намръщеният чичко,а той се държеше доста нагло със хората около него.
Беше си изградил репутацията на местният побойник и държеше в страх всички хора около него.
Е аз не го познавах и като разбрах какво е сторил на бащицата, го приканих на вън да ми вземе и моите парички които ги бях размахал пред неговите очи.Той ме погледна подигравателно-явно ме беше преценил че ще бъда лесна плячка за него.На ли си изкарваше прехраната като правише караминиол на леко подпийнали другари.Признавам си този чичко въпреки своите напреднали годинки имаше доста внушителна фигура,а мойта фигура беше слабоватичка.Та излезнахме пред кръчмето и се спуснахме един срещу друг.
В такива моменти не мисля какво ще правя, какви техники ще използвам, да ли ще победя или ще загубя.Просто се оставям на .......
Когато се доближихме един до друг,вместо да го ударя,някак си отвътре ми дойде да го избутам.Изблъсках го от долу-нагоре и за мое голямо очудване той отлепи петите от земята и полетя назад.
Явно го бях избляскал доста добре,защото близо няколко метра хвърча във въздуха сякаш го беше ударил ток със голяма сила,след което падна на земята почти на врат.
В последствие докато се опитваше да се надигне, изяде бая шутове и волета.И след известно време изостави всякакво желание да стане от земята и се сви на кълбо като малко коте.Това беше сигнала които ме спря да се правя на футболист (централен нападетел).
След тази случката този побойник близо месец не смееше да излиза от тях,поради сериозните отоци.
Репутацията му беше накърнена и страхът в очите на другите леко намаля.
След като разбра за тази случка бащата много се гордееше с мен пред своите приятели."........ :)
:sunny: ..................
Та мисълта ми беше че не трябва да се омаловажава дадена техника за сметка на друга.
Да ли ще удариш или ще изблъзкаш(избуташ)своя противник няма никакво значение.Важното е техниката да ти идва отвътре.
Тогава всяка техника която използваш,ще бъде ефективна стига да е приложена правилно и в точният момент....... :up:Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 17 август 2003 - 14:17

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#12 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 17 август 2003 - 16:15

Cocolino, според някой теории и тай-джито, е трагнало от Шао-Лин, 'ма и той се води Даоски Styel. Явно не произхода, а нещо друго ги пра'и Даоски :wink:

Никодиме, ти си бил опасен побойник бе! А аз те мислех за високо одухотворена личност ... ;D

Поздрави,
:gangstah:
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#13 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 17 август 2003 - 17:09

Cocolino, според някой теории и тай-джито, е трагнало от Шао-Лин, 'ма и той се води Даоски Styel. Явно не произхода, а нещо друго ги пра'и Даоски

Ами Анонимен, тогава ме просветли какво точно ги прави "Даоски"! Несъпротивление има и в Шаолин-цюан:), доколкото ми е известно, и особено в Айкидо:)-хайде и Айкидото да стане "Даоски стил", а? :chinese:
Между другото, две изказвания на Ърл Монтегю (повече-на сайта му-натисни тук!:))
"Какъв е смисълът да се тренират бутания...(нататък вижте изказванията на г-н Добруджански и North:)). От бутането има полза, ако избуташ противника си на пътя на някой камион!"
"Когато тренирахме по двойки, моят учител ме удряше от близка дистанция в лицето и тялото и ми обясни, че ако се науча да се защитавам от тези удари, другите няма да са ми проблем... (Ян стил:))"
Никодиме, браво, макар че това за "излетя на няколко метра" ми е трудно да го повярвам-по-точно, ако можеш да го направиш, той ще се приземи в безсъзнание...в по-добрия случай:). Но че трябва движението "да идва отвътре" съм напълно съгласен:)-иначе трябва да го тренираш още! :chinese: :yin-yang:
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#14 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 17 август 2003 - 20:49

Ами Анонимен, тогава ме просветли какво точно ги прави "Даоски"! Несъпротивление има и в Шаолин-цюан, доколкото ми е известно, и особено в Айкидо-хайде и Айкидото да стане "Даоски стил", а? 


Даоската философия на базата върху, която тези изкуства са доразвити в последствие, Cocolino :)
А т'ва не е само "Несъпротивление".А за айкидото, има един слух, че Морихей яко е гепил от Ба - Гуа, за да го създаде в последствие. Уешиба е бил доста време в Китай, а и в айки-до саществуват едни осем стихии - небе, вятър, огън ..., да ти приличат на нещо? Ти си начетено момче ш'се сетиш :wink: Да неговорим за принципите на вретеното, които се използват не само в Ба - Гуа, ами и в Тай - Джи .. Мисля, че айки-до спокоино можем да го причислим също към Даоските БИ ;D

Между другото, две изказвания на Ърл Монтегю (повече-на сайта му-натисни тук!:))
"Какъв е смисълът да се тренират бутания...(нататък вижте изказванията на г-н Добруджански и North:)). От бутането има полза, ако избуташ противника си на пътя на някой камион!"


А подобно нещо немога да коментирам. Ърл Монтегю? Сигурно е някой експерт на БИ, създал 5-6 Styles У-Шу ?!

Качена снимка

И накрая нека преговорим. Във всички Styles У-Шу присъства широко ней-гун, така че е неправилно да се категоризират като вътрешни и по-малко такива, т.е. външни?!
Също неправилното боравене с термините издава едно грубо непознаване на У-Шу, а "как може да нарисуваме правилно една картина, когато не сме способни добре да разпознаваме цветовете?", визирам спецялно, не само т'ва за външни и вътрешни, ами и неразграничването на чи-гун, ней-гун и ЦЗИ БЕН ГУН ...

Хайде со здраве,
:gangstah:
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#15 Monte Kristo

Monte Kristo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения
 • БИ:tai chi ba zi fan zi

Публикувано: 18 август 2003 - 09:17

Не бива да се подценяват вътрешните стилове, нещата опират до нивото на практикуващите а не до самия стил. Да вземем например бутащите ръце. С тяхна помощ се развиват базови умения, които много успешно се прилагат в реална ситуация. Например, когато противника атакува много е важно да се улови първата атака и оттам да се поддържа прилепване и контрол на центъра. Оттам нещата стават много по-лесни, когато контролираш центъра на противника той не може да развие нито една атака. Освен това чрез "слушане" може да се подбере мястото за атака т.е. където той не е подготвен, времето за атака и необходимата за прилагане сила - точно колкото трябва. Когато си имаш работа с някой с високо ниво в бутащите ръце усещането е за пълна безпомощност. При реални бутащи ръце нещата са доста истински, има подсечки, хвърляния, ключове и бутанията са почти като удари. :yin-yang:

#16 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 18 август 2003 - 10:59

Изчетох мненията и пак виждам нещо, което ми направи впечатление и в други форуми. Практикуващите даги наречем условно "външни" БИ, където спарингите са ежедневие и състезанията им дават възможност да се докажат колко струват, смятат че "вътрешните" бойни изкуства не струват.
Аз лично практикувам айкидо - не съм кой знае колко напреднал, но не съм и бяло коланче и понаучих някои неща. Първото е, че има хора и хора. Всеки тренира сам са себе си и не е толкова важно какво тренираш, а КАК го тренираш. Пишеш за ударите - на тези които са подготвени им давам най-добрата си атака на която съм способен. Но не можеш да очакваш от един новак да се справи с такова нещо. Там трябва да му помагаш и да се оставяш, за да може да научи поне формата, преди да започне да се запитва какво стои зад нея. А липсата на спаринг е въпрос на философска концепия. Липсата на агресия не те прави безпомощен, тя ти помага да избягваш битките, дори и да си сигурен, че ще ги спечелиш. Липсата на спаринг е средство да преодолееш егото си. Друг въпрос, че малко хора успяват да го постигнат. Виждам около себе си много хора, които заучават техниките, но не схващат принципите на които те се базират. А именно те са важните - другото е форма, която се получава от самосебе си според човека и атаката му. Много ясно, че никой боксьор няма да започне да мисли каква стойка да заеме и какъв блок да направи, а ще реагира инстинктивно. Същото е и в айкидо - не знам как стоят нещата в другите стилове, затова няма да се изказвам неподготвен. И тренировките хич не са измислени - потя се предостатъчно, контузвал съм се, падал съм на паркет и освен това по приятелски съм си мерил силите с разни познати и хич не им се давам :) Та без значение е според мен кой какво практикува, важното е да го правиш добре и отговорно. А съвършенството идва с практиката.
Успех на всички по избрания от вас път.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#17 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 18 август 2003 - 15:36

Мерси, че ме просвети, Аниме!:) А останалите стилове, създадени от даоси, (на основата на тяхната философия, разбира се) как ще ги класифицираш?
А смисъла на изказването на Монтегю (не, не е създал нито един стил, доколкото знам) е, че да избуташ някого, без да го събориш, няма смисъл, а най-често точно това се учи. Човекът призовава да се включат повече реални елементи (като казаното от Монте Кристо) в обучението по Тай цзи (и в Бутащиъте ръце също), затова го и цитирах тук.
И какъв ти е проблемът с терминологията? Ци Гун-"работа с енергията"; Ней Гун-"вътрешна работа"; Цзи Бен Гун (което си пуснал, ако правилно виждам снимката-по-малка нямаше ли?:))-"базова работа/базова подготовка". Е, и? По-добър ли ставам от това, че ги знам? Китайския език ли обсъждаме, или китайските бойни изкуства?
Поздрави, Асен.
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#18 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 18 август 2003 - 16:50

Да вземем например бутащите ръце. С тяхна помощ се развиват базови умения, които много успешно се прилагат в реална ситуация. Например, когато противника атакува много е важно да се улови първата атака и оттам да се поддържа прилепване и контрол на центъра. Оттам нещата стават много по-лесни, когато контролираш центъра на противника той не може да развие нито една атака. Освен това чрез "слушане" може да се подбере мястото за атака т.е. където той не е подготвен, времето за атака и необходимата за прилагане сила - точно колкото трябва. Когато си имаш работа с някой с високо ниво в бутащите ръце усещането е за пълна безпомощност.

Бутащите ръце се използват за 1) проверка на релаксацията, 2) игра с центъра на тежестта т.е. те са са само метод на тренировка и като такъв не трябва да се преувеличава значението им. При приложението им изпускаш основния момент, а той е "улавянето на първата атака". Ако си мислиш, че е лесно да уловиш атаката и да си достатъчно релаксиран, за да контролираш насетне противника си, отиди в някоя боксова зала и се пробвайте с ръкавици - гарантирам ти, че ще си промениш мнението много бързо. Ами ако те финтира, например с ляв прав и ти пласира десен крос, може и да не стигнеш до контакта изобщо, а единственият контакт ще бъде на главата ти със земята:)
От мнението личи, че изпускаш (както и повечето практикуващи ВБИ) 2 много важни момента: скъсяването на дистанцията и ударите в средна дистанция. Повечето практикуващи някаква форма на бутащи ръце имат проблем със скъсяването на дистанцията и атаката, поради спецификата на самото упражнение - наличието на контакт. Както посочих по-горе, използването на енергията за удар е трудно и сравнително лесно при контакт (за усет), това води до намаляване важността на атаката и надценяване на защитата. Бих казал дори, че контраатаката е издигната в култ. Ето защо не е учудващо, че темата за скъсяване на дистанцията е доста чужда на повечето специалисти във ВБИ. Вижте клипа Винг Чун срещу Граплинг от UFC, който се коментира в раздела за WT. Нали е трнирал Чи Сао, какво стана ? Дори не реагира, а става въпрос за влизане в краката, доста по-бавно от удар ! А съм сигурен, че тоя ги е спуквал на... Чи Сао в школата си :D. Освен това, трябва да направиш контакт - още една грешка! Осъществяването на контакт трябва да е последна мярка в защитата при положение, че не смяташ да преминеш към граплинг. На първо място е подържането на дистанция, просто е най-безопасно. Липсата на добър крачен маньовър при атака е допълнена и с липса на защитен крачен маньовър - това вече се дължи на фанатично проповядваното вкореняване. Толкова много се вкореняват хората, че чак се вдървяват. На вече споменатото състезание по Ушу през 2001 година, гледах най-смешните бутащи ръце, които съм виждал (нямаше нито мекота, нищо... а, имаше обаче бутане и то здраво бутане :D). Който е гледал, знае за каква жалка картина ставаше въпрос :sad:. При положение, че това е обикновено състезание без опасност за живота, хората се бутаха здраво без капка релаксация (след сигнала "старт" просто протягаха ръце и давааааааай напред), я ми обясни как ти в критична улична ситуация ще запазиш релаксация, ще го изчакаш да скъси дистанцията, ще му посрещнеш удара, ще го "преслушаш" и след като му намериш слабите места ще го пречукаш. Ами, просто няма да стане ! Защо ти е необходимо да правиш контакт след като смяташ да го удряш ?
Ами и аз съм играл с хора, които правят каквото си искат с мен на бутащи ръце...при положение, ОБАЧЕ, че и аз играя бутащи ръце. Като включа на бокс нещата бързо, много бързо се променят (а аз съм посредствен боксьор).
Какво означава "реални бутащи ръце" и "почти като удари". Ами направи го с истински удари. Бутащите ръце са упражнение за релаксация, а не за бой, така че няма реални и нереални.
На Мастер мога да кажа, че липсата на спаринг е наистина философска концепция - едните стават философи, а другите бойци :up:. Всеки има право да избира дали да прави спаринг или не, но ако не спарингуваш, повярвай ми, в реална ситуация "най-добрата" ти атака няма да се окаже най-достатъчна. :up:
По-горе написаното не означава, че не съм съгласен, в голяма степен, с постингите на Master и Monte Kristo, всеки има право на избор и на всеки познанията се базират на досегашния опит (било свой или чужд). Но не издигайте в култ обикновени упражнения и не ги представяйте като върховна истина за двубоя.
Айде чао, че ме заболяха пръстите :), очаквам мненията ви по темата.

#19 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 18 август 2003 - 17:59

Мерси, че ме просвети, Аниме!:) А останалите стилове, създадени от даоси, (на основата на тяхната философия, разбира се) как ще ги класифицираш?
А смисъла на изказването на Монтегю (не, не е създал нито един стил, доколкото знам) е, че да избуташ някого, без да го събориш, няма смисъл, а най-често точно това се учи. Човекът призовава да се включат повече реални елементи (като казаното от Монте Кристо) в обучението по Тай цзи (и в Бутащиъте ръце също), затова го и цитирах тук.
И какъв ти е проблемът с терминологията? Ци Гун-"работа с енергията"; Ней Гун-"вътрешна работа"; Цзи Бен Гун (което си пуснал, ако правилно виждам снимката-по-малка нямаше ли?:))-"базова работа/базова подготовка". Е, и? По-добър ли ставам от това, че ги знам? Китайския език ли обсъждаме, или китайските бойни изкуства?
Поздрави, Асен.


Откаде да те почвам Коколино ;D ?!

1. Нямах предвид точно дали се знае терминологията, а дали се прави разлика м/у самите упражнения. Но явно и терминологията малко куца, малко :wink: , 'шото пропускаш за чи-гуна, че на първо място означава "овладяване на дишането", а после на енергията :wink: ..ако въаобше се стигне до тоз' момент ;D
2. Как да ги наричаме останалите стилове, създадени от даоси? - 'ми пак Даоски, тук какво сложно има ;D ?
3. За професора по БИ Монтегю, мога само да кажа, че ако не събориш противникат си с бутане, по-добре не го бутай въаобще ... :up:
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#20 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 19 август 2003 - 01:30

:D

Пишеш за ударите - на тези които са подготвени им давам най-добрата си атака на която съм способен.

Ами след като

А липсата на спаринг е въпрос на философска концепия. Липсата на агресия не те прави безпомощен, тя ти помага да избягваш битките, дори и да си сигурен, че ще ги спечелиш. Липсата на спаринг е средство да преодолееш егото си.

-- да ти кажа,че тази твоя "най-добра атака, на която си способен" е нещо съществуващо главно във фантазиите ти:)
Не знам за липсата на агресия, ама липсата на спаринг те прави точно безпомощен в критична ситуация и хич не те прави сигурен че ще спечелиш (освен някой бой да си спечелиш:) ) ами по-скоро те кара да се самоуспокояваш с философии от рода на тези за егото и побеждаването на самия себе си(това сигурно щеше да го напишеш в следващия постинг.)
Без претенции да разбирам от ВБИ, правейки аналог между Чи-Сао и Бутащи ръце- това са предимно упражнения развиващи определени качества. Те са важни, но не ви учат пряко да се биете. Те развиват конкретен аспект от бойните ви умения, но само с тях няма да станете бойци. В тях няма толкова стрес, няма страх от противниковата атака и нараняване, няма го първоначалното дебнене, няма ги маневрите за скъсяване на дистанцията и подход към противника. Те са упражнения за чувствителност, точно толкова важни, колкото и упражненията за сила, за скорост, за атака без телеграфиране и т.н. А преувеличаването на тяхното значение според мен най-често е заради страха от контактна игра- много по-лесно е да се занимаваш с нещо безопасно и да си вярваш, че някой ден след 10-20-30 год. ще станеш като Скалата дето ги бие по 30, обаче и от разстояние :D
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.