Към съдържанието


- - - - -

Вътрешните БИ в България


 • Please log in to reply
В темата има 112 мнения

#21 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 19 август 2003 - 08:20

На Мастер мога да кажа, че липсата на спаринг е наистина философска концепция - едните стават философи, а другите бойци

Не знам за липсата на агресия, ама липсата на спаринг те прави точно безпомощен в критична ситуация и хич не те прави сигурен че ще спечелиш (освен някой бой да си спечелиш )

Без претенции да разбирам от ВБИ

Виждам, че наистина не сте много запознати с тези концепции, това е нормално - човек не може да научи всичко само за един живот. Липсата на спаринг е и предимство и недостатък. Предимство е, че ти помага да се концентрираш върху конкретното БИ и те прави по-смирен, лишава те от желанието да побеждаваш винаги и на всяка цена. Това те предпазва от ситуации в които, вместо да избегнеш битката, ти я предизвикваш заради самоувереността си. Аз лично се надявам да не ми се налага да използвам уменията си в реална или критична ситуация. Недостатък на липсата на спаринг е, че много лесно можеш да загубиш реалната си преценка и да си помислиш, че щом в залата си добър и се справяш със заучените техники същото ще е и на улицата, където както отбеляза Гриша, като нищо можеш да изядеш боя :D Обаче бойното изкуство си е бойно - то е предназначено за печелене на битки или поне за самоотбрана. Няма значение какъв е стилът. Иначе нямаше да е бойно, а щеше да е филисофско учение като дзен например. Философията ти дава мирогледа и осмисля това което правиш на татамито, тепиха или ринга. Но трябва да практикуваш отново и отново. Защото, ако не можеш да приложиш философията си на практика, значи само си загубил времето си. Специално за айкидо, което практикувам мога да кажа, че е съвсем реално приложимо, а философията му е достатъчно универсална, за да я прилагам в ежедневието, за да реша даден житейски проблем. Не съм си поставил за цел да ставам неподедим боец - това е една илюзия, защото всеки може да бъде победен, дори и от отстъпващ му противник при определени обстоятелства. Тренирам за да се усъвършенствам и тялото и ума ми работят сега по-добре и ако някой мисли, че може да ме набие просто така, защото той прави спаринги, а аз не ще има да взема. Много съм добър с краката - ритам силно и бягам бързо :D
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#22 Mecho Puh

Mecho Puh
 • Дао
 • 88 мнения

Публикувано: 19 август 2003 - 09:58

Razgovora ot praktichen stana filosofski.
Mnoeto mnenie e che tvarde mnogo se obrashta vnimanie na butashtite race, zashtoto: 1) sa besopasni v golqma stepen; 2)otstrani izglezhdat lesni; 3) mnogo "instrukturi" videli nedovideli gi prepodavat. NO te sa samo edin malqk dql ot Taj Dzi Chuana. prez tqh se preminava, ne se ostava. Pак и те градират. От статични се преминава към такива с движение само на единия крак, оттам кам свободно предвижване с крака. Един важен аспект на бутащите ръце е : "запълването на дупките", а не самото бутане. Затова една от фазите на БР е тази с удари- откриеш ли се -> удар с юмрук, лакет, коляно, рамо, таз, крак, пълен арсенал. последната фаза е спаринга. Това, че някои достигат само до първата фаза си е техен проблем, не на Тай чи чуана. Има бутащи крака, ножове, мечове. Не се забивайте на първа фаза.
Варианти на бутащи ръце има и в трите вътрешни стила.
В Син-И -> това са формите за двама, които в последствие се освобождават от договореноста,
а в Да Чен са си точно бутащи ръце.
В Па Куа същто има много уптажнения които спокойно могат да се наричат бутащи ръце.
не съдета по калпажото изпълнение на някой "майстори" за стила.
За да се разживат тези стилове трябва ОБМЯНА на опит и информация между школите, а не караници и патардия.
Чао
MECHO puh

#23 Monte Kristo

Monte Kristo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения
 • БИ:tai chi ba zi fan zi

Публикувано: 19 август 2003 - 10:18

Бутащите ръце се използват за 1) проверка на релаксацията, 2) игра с центъра на тежестта т.е. те са са само метод на тренировка и като такъв не трябва да се преувеличава значението им. При приложението им изпускаш основния момент, а той е "улавянето на първата атака". Ако си мислиш, че е лесно да уловиш атаката и да си достатъчно релаксиран, за да контролираш насетне противника си, отиди в някоя боксова зала и се пробвайте с ръкавици - гарантирам ти, че ще си промениш мнението много бързо.

Добруджански съгласен съм с теб, че бутащите ръце са само един от методите на тренировка. Естествено, че в реална ситуция няма да тръгна да се бутам докато противника отсреща ме налага. Освен това всичко зависи от нивото, под ниво разбирам не конкретната техника а вътрешната цялостност, усещане за тайминг, правилна реакция по време на стрес и др. Тези неща се развиват с години в процеса на тренировките, разбира се ако имаш добър учител, който да ти прави необходимите корекции. Колкото до прилепването и контакта не съм казал че става въпрос за само за физически контакт. Ако човека срещу теб е много добре подготвен той предугажда всяка твоя атака, което си е чисто прилепване.

Какво означава "реални бутащи ръце" и "почти като удари". Ами направи го с истински удари. Бутащите ръце са упражнение за релаксация, а не за бой, така че няма реални и нереални.


Реални означава че учаснтниците могат да пострадат сериозно. Гледал съм записи от състезанията в Чен Дзя Гоу и много често се получаваха сериозни травми.
Всъщност много се отвлякохме от темата за вътрешните стилове, според мен там напредъка идва от системно практикуване на форма при добър учител и с постоянни корекции. Бутащите ръце и особенно състезателния вариант са само един тест дали вървиш в правилната посока, същото се отнася и за спаринга.

#24 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 19 август 2003 - 17:41

Аниме, прочети пак това-може да си го пропуснал:). Нещо подобно казва и Монтегю-но нямам намерение да му ставам адвокат, така че спирам дотук:). Прочети още веднъж финалното изречение!:)

Пък и те градират. От статични се преминава към такива с движение само на единия крак, оттам кам свободно предвижване с крака. Един важен аспект на бутащите ръце е : "запълването на дупките", а не самото бутане. Затова една от фазите на БР е тази с удари- откриеш ли се -> удар с юмрук, лакет, коляно, рамо, таз, крак, пълен арсенал. последната фаза е спаринга. Това, че някои достигат само до първата фаза си е техен проблем, не на Тай чи чуана. Има бутащи крака, ножове, мечове. Не се забивайте на първа фаза.
***
За да се развиват тези стилове трябва ОБМЯНА на опит и информация между школите, а не караници и патардия.

А относно терминологията: нали не мислиш, че ме изпитваш?:) Просто ти написах едно от възможните значения, които, поради спецификата на китайският език, са много:).
Благодаря на Мечо Пух за мнението-и не защото го цитирах! Особено му благодря за последното изречение!

Това мнение е редактирано от Cocolino: 19 август 2003 - 17:53

Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#25 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 19 август 2003 - 21:06

Всъщност много се отвлякохме от темата за вътрешните стилове, според мен там напредъка идва от системно практикуване на форма при добър учител и с постоянни корекции. Бутащите ръце и особенно състезателния вариант са само един тест дали вървиш в правилната посока, същото се отнася и за спаринга.

Не съм съгласен по този въпрос с теб. Ако прочетеш достатъчно на брой писмени източници или истории за майсторите от старите генерации до 1930-1940 година ще забележиш, че повечето са свързани с многобройните боеве, които са провеждали и с това колко човека са убили/осакатили/разбили и т.н. (естествено не всички източници са достоверни). Ян Лучан вече го писахме - "масов убиец", Ли Цун И (Син И Цюан) побеждава на 70-годишна възраст руски борец на турнир около 1930 г., Лян Джен Пу (Ба Гуа Джан) и Куо Юн Шен (Син И Цюан) са лежали в затвора за многобройни убийства, а Уан Сиан Дзай (създателят на Да Чен Цюан) дори имал приемен час всяка седмица за тези, които са искали да се пробват (неговите битки с боксьори, монголски борци, джудисти са добре документирани). Това е само една малка част. Тези хора са били истински бойци, те са разбрали, че усъвършенстването на боеца идва с опита, опита и пак опита! Вече в по-ново време започва да се набляга на формички, философстване и други такива и какъв е резултата - колко хора сега могат поне малко да се доближат до уменията на старите майстори. Играй си формата и ще прогресираш! Това са казвали старите майстори - правилно! :up: Не ти ли прилича на отговор на някой, който не иска да сподели с теб, някой който иска да му се махнеш от главата и да не го занимаваш с глупости. Това са казвали, но не това е истината, а само нещо за залъгване, за да не задаваш въпроси. Нали не мислиш, че тези хора не са се спуквали от бой, не са си трошали кокалите, а са играли по 100 пъти формата и, виж ти, са станали майстори. Обаче твоят учител е учил така, неговият учител също и ти също ще учиш така - такава е традицията :sad: Кажи честно, виждал ли си учителя си да пребива някой по начина, по който преподава нещата, а за неговия учител само си чувал разни истории, но и него не си виждал, играете заедно, но не смееш да го удариш, защото е учител. Традицията, фанатичното преклонение и липсата на истински бой са най-големите капани във ВБИ. Познавам хора, които играят формата си по 2 часа на ден, релаксирани са, чувствителни са и по-нищо не превъзхождат тези, които играят за здраве - просто не знаят за какво да използват придобитото :sad: Така, че съветвам всички, които се надяват чрез практикуване на форми да станат добри бойци - забравете, просто няма начин!!! Играйте форми, вземете техниките, пробвайте, отсявайте непотребното, пак пробвайте, и пак, и пак, докато се получи (ако се получи :) ).Аз дори не наблягам на формите, а на Ней Гун упражненията и свободния спаринг (не пък, че съм "дъ бест мадъфака боеца", както би казал Гриша :kenshin: :up: ).
Надявам се, че ще продължим с дискусията :up:, взе да става интересно и се получава добра тема.
Гриша, нещо ме съмняваш, че поиграваш малко Тай Дзи :D. Сериозно казано, много компетентно и правилно се изказа за Бутащи ръце :up:
Следващите ми писания ще бъдат за една тема, която много ме човърка - култът на ВБИ към големите кореми, майсторството и има ли връзка между тях :D

#26 Zoro

Zoro

  Чукам , влизам , гледам ... то било заключено :)

 • Дао
 • 1870 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:имам парцел на Луната ...
 • БИ:пенсионер

Публикувано: 19 август 2003 - 23:27

и ако някой мисли, че може да ме набие просто така, защото той прави спаринги, а аз не ще има да взема. Много съм добър с краката - ритам силно и бягам бързо

Извинявам се , че се намесвам дето не ми е работа , ама специално към "Master" /заради по-горните му думи/:
"Майсторе" , веднага ще те пробвам , пусни едно съобщение къде и кога .

Поздрави

пп : Извинявам се пак , че се намесих в тази тема , ама пълните глупости като тези на този "Master" ме дразнят .

Това мнение е редактирано от Zoro: 19 август 2003 - 23:29

"Едно е да искаш , второ - да можеш, а трето и четвърто да го направиш"
"всички могат да духат , но малцина могат да свирят"
"Истината е относително нещо, но е винаги само една!

#27 Onq

Onq
 • Дао
 • 2002 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:на майната си...
 • БИ:ГСБ

Публикувано: 20 август 2003 - 03:48

"Майсторе" , веднага ще те пробвам , пусни едно съобщение къде и кога .

Hmmm,vze mi dumite ot ustata
Master,ti da ne bi da si sashtiq Master ot Dir.bg?

#28 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 20 август 2003 - 08:07

Очаквах подобна реакция от Оня и Zoro :D Специално за Оня - да аз съм от Дир, там сме си мерили силите в спора. Както и да е, не съм си поставил за цел да ставам боец, трябва да призная, че започнах да практикувам по съвсем различни причини. Не са ме били другарчетата, та да искам да стана боец и да им го върна като им счупя главите. Обаче все пак айкидото, което практикувам го водят бойно изкуство. Който не са го хвърляли Едва ли си дава сметка как би му се отразило, ако този който го хвърля не го пази. Стигаме обаче до момента в който трябва да хванеш, за да хвърлиш. Там признавам, че е слабото място на подобен род БИ, не защото не са го предвидили създателите на съответното изкуство, а по-скоро защото отдавна е отпаднало от системата на преподаване. Тъпо, защото научаваш неща, които е много трудно да приложиш. Да не говорим, че в айкидо са занемарили физическата подготовка и повечето айкидоки издъхват дори и без да ги удряш. Изглежда че това което са преподавали основателите и това което се практикува днес доста се различават. Предполагам комерсиализацията и предпазването от травми са ги омекотили толкова. От една страна уж айкидоките следват О'Сенсей, а никой не е в неговата физическа форма, никой не приема предизвикателства, никой не опитва друг стил, за да може да ги съпостави. Това не е айкидо. Само с любов и хармония стават танци по залите. Все още не искам да ставам боец, но смятам да направя моето айкидо работещо. И ще си помогна чрез другите БИ. Няма универсално изкуство, контактните и вътрешните изкуства според мен се допълват взаимно. Но за мен, ако една философия не е приложима, тя не струва. Философията на айкидо помага когато общуваш, но не и когато се биеш.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#29 Mecho Puh

Mecho Puh
 • Дао
 • 88 мнения

Публикувано: 20 август 2003 - 09:03

Ne tvardq che sam zapoznat s ajkido, no sam gledam demonstracii na О'Сенсей i tam qsno se vizhda, che vsqko hvarlqne e predshestvano s udar po vitalni tochki. v smisam ednata raka pravi kljuch posledvan ot hvarlqne, a drugata minava v opasna blizostdo garloto... zashto li?
Spored men filosofiqta na neranqvane na oponenta v ajkodo e oporochila bojniq mu aspekt. О'Сенсей kato majstor veche e mogal sa si pozvoli da ne naranqva oponenta si, a ne predi tova. pak kazvam che ne sam speciqlist po temata, no tova e moeto mnenie. Spored men, ne e vazmozhno da napravish kluch na fizhicheski zdrav chovek, ako predi tova ne si go capardosal, taka che pone za mig da zagubi orientacia, drugoto e prosto izvazhdane ot ravnovesie bez realni posledici.
MECHO puh

#30 Monte Kristo

Monte Kristo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения
 • БИ:tai chi ba zi fan zi

Публикувано: 20 август 2003 - 09:33

Това е само една малка част. Тези хора са били истински бойци, те са разбрали, че усъвършенстването на боеца идва с опита, опита и пак опита! Вече в по-ново време започва да се набляга на формички, философстване и други такива и какъв е резултата - колко хора сега могат поне малко да се доближат до уменията на старите майстори. Играй си формата и ще прогресираш! Това са казвали старите майстори - правилно!  Не ти ли прилича на отговор на някой, който не иска да сподели с теб, някой който иска да му се махнеш от главата и да не го занимаваш с глупости.


За старите майстори си прав но забравяш един основен момент - те са били професионалисти. Не можеш да сравняваш уменията на човек трениращ по цял ден и на някой на който бойните изкуства са само хоби.
Формите и други упражнения - тип бутащи ръце са направени и с друга цел - да се предпази ученика докато все още не е придобил необходимите умения. Ако в някоя зала всеки ден става касапница то след време там няма да има трениращи. :chinese: Освен това споменах, че със спаринга само се тества нивото. Не е нужно да се приема всяко предизвикателство, винаги ще се намери някой по-добър от теб.
Освен това когато работиш нещо друго не можеш да си позволиш излишни рискове, все пак няма кой да ме замества постоянно докато аз си лекувам раните вкъщи. :wink:

  Познавам хора, които играят формата си по 2 часа на ден, релаксирани са, чувствителни са и по-нищо не превъзхождат тези, които играят за здраве - просто не знаят за какво да използват придобитото

Аз също позновам такива хора и съм съгласен с теб, че те са мнозинство, само дето не играят и по 30 мин.. Но има единици, които точно с игране на форма и отработване на приложения са станали много добри. Виждал съм лично такива учители
(за съжаление повечето от тях само по семинари ) и точно с тях съм се чувствал безпомощен да направя каквото и да е.

#31 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 20 август 2003 - 09:48

За да направиш техника в айкидо Мечо, трябва да си извел противника от равновесие, или той сам да се е извел. А дали ще го постигнеш с удар, бутане, дърпане или някакви енергии вече си е твой проблем. В сегашните тренировки няма много атеми - които си виждал да прави О'Сенсей. Тяхната цел е била точно да нарушат баланса на стегнат противник. Ясно е, че на тренировки трябва да се пазим и че трябва да се учат формите. Но формите сами по себе си не представляват нищо. Те учат тялото, но именно принципите правят формите ефективни и ако не си ги усвоил една технике ще можеш да я направиш на един човек, но на друг не, защото не знаеш какво да коригираш, та да се получи. А за съжаление в айкидо извеждането се приема за даденост и оттам нататък се правят разни техники - те подобряват взаимодействието между хората, карат те да се чувстваш приятно и да усетиш хармонията с партньора си, но не можеш да изведеш от равновесие, някой който не ти го позволява. Преди да се запиша, карах на майтап едни познати да ми правят ключове - аз не съм кой знае колко силен физически, но се стягах и те нищо не можеха да ми направят. А една от тях има първи дан. И пак смятам, че това е от лошият начин на преподаване, а не от самото бойно изкуство.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#32 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 20 август 2003 - 23:44

Абе мастъре, ти не схвана ли от Дир-а още че понякога пишеш големи глупости дето не са ти ясни дори?(не само ти де :) ). Съвземи се малко де... :kuku:
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#33 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 21 август 2003 - 09:11

Започвам да схващам :D Но не ми казвай, че ти никога не си говорил глупости - всеки може да сбърка нали, по-трудно е да си го признаеш.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#34 Zoro

Zoro

  Чукам , влизам , гледам ... то било заключено :)

 • Дао
 • 1870 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:имам парцел на Луната ...
 • БИ:пенсионер

Публикувано: 21 август 2003 - 13:45

Извинявам се , че отново се намесвам , ама да кажа две думи на "мастър-а" .

Абе , "мастър-е" , доколкото виждам , тук темата е за ВБИ и е насочена определено към китайските !
Ти от какъв зор си се намесил ?
Явно хората те познават и от други форуми и определено разбирам , че хич те няма . А , като цяло приличаш на някакъв закостенял идолопоклонник . Не съм голям привърженик на френологията , ама като ти гледам снимката и сравнявам изказванията ти , не след дълго ще и стана фен / на френологията де / .

Поздрави
"Едно е да искаш , второ - да можеш, а трето и четвърто да го направиш"
"всички могат да духат , но малцина могат да свирят"
"Истината е относително нещо, но е винаги само една!

#35 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 21 август 2003 - 14:07

Сложи една снимка да те видим и тебе що за птица си. Не съм дошъл да се обиждам с никой тук, нито да натрапвам мнението си на някой. Като не си съгласен - не ми пука. Казвам нещата така както ги мисля, а къде ме има и къде не едва ли ти можеш да прецениш. Не знаеш нищо за мен.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#36 North

North

  Злобар

 • Идващи Отвъд
 • 545 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Някъде в пространството
 • БИ:300 метра спринт.. ама напит!

Публикувано: 21 август 2003 - 14:59

Zoro е прав за нещо - темата е пусната в раздел УШУ/Кунг фу а не в Айкидо, и аз много обичам като чета тема в УШУ/Кунг Фу да чета за нещо китайско. Затова - Master, ако обичаш пиши си за айкидото кадето му е мястото. Благодаря предварително.
По-добре мъртъв пич отколкото жив педал!

#37 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 21 август 2003 - 16:05

Ваша воля, намесих се в темата, не за друго, а заради препратката в друг форум. Ако съм засегнал някой от участниците - съжалявам, не е било умишлено. Но не бих желал и да бъда обект на разни лични нападки и определения, най-малкото от хора, които не ме познават.
Смятам тази тема за приключена за мен и ви оставям да си я доразвивате.
Успех по пътя, който сте избрали.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#38 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 21 август 2003 - 16:44

Ако прочетеш достатъчно на брой писмени източници или истории за майсторите от старите генерации до 1930-1940 година ще забележиш, че повечето са свързани с многобройните боеве, които са провеждали и с това колко човека са убили/осакатили/разбили и т.н. (естествено не всички източници са достоверни). Ян Лучан вече го писахме - "масов убиец", Ли Цун И (Син И Цюан) побеждава на 70-годишна възраст руски борец на турнир около 1930 г., Лян Джен Пу (Ба Гуа Джан) и Куо Юн Шен (Син И Цюан) са лежали в затвора за многобройни убийства, а Уан Сиан Дзай (създателят на Да Чен Цюан) дори имал приемен час всяка седмица за тези, които са искали да се пробват (неговите битки с боксьори, монголски борци, джудисти са добре документирани). Това е само една малка част. Тези хора са били истински бойци, те са разбрали, че усъвършенстването на боеца идва с опита, опита и пак опита! Вече в по-ново време започва да се набляга на формички, философстване и други такива и какъв е резултата - колко хора сега могат поне малко да се доближат до уменията на старите майстори. Играй си формата и ще прогресираш! Това са казвали старите майстори - правилно! :up: Не ти ли прилича на отговор на някой, който не иска да сподели с теб, някой който иска да му се махнеш от главата и да не го занимаваш с глупости.
***
Следващите ми писания ще бъдат за една тема, която много ме човърка - култът на ВБИ към големите кореми, майсторството и има ли връзка между тях :D

Специално за "големите кореми": според мен имат връзка с майсторството, но непряка: ако някой успее да оцелее след като си пусне корем, значи е майстор...:D
Но не, "играй си формата" не ми звучи като "измъкване"-по-скоро ми звучи като учтивят начин да се каже "Докато още не си си научил основите, защо идваш да ми досаждаш да ти обяснявам неща, за които не си готов?" :chinese: А че само с форми не става, е съвсем ясно, мисля:). Впрочем, би могъл за начало да се изкажеш в темата за формите, а после го копирай тук:).
Поздрави, Асен!

Това мнение е редактирано от Cocolino: 21 август 2003 - 17:30

Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#39 Mecho Puh

Mecho Puh
 • Дао
 • 88 мнения

Публикувано: 21 август 2003 - 21:57

Ehe, g-n Dobrudzhanski si izkaza mnenieto otnosno nachina na trenirane. Zashto ne vizhdame i druki stanovishta "otnosno nachina na trenirane", a samo komentari kade polozhitelni, kade otricatelni, za negovija pat. PATJAT NA VSEKI E RAZHLICEN, celta e edna.
MECHO puh

#40 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 22 август 2003 - 10:17

Да си припомним ме някои забравени неща........
Безценните мигове когато нашите сърца жадно попиваха всяка дума относно тайнствената сила на Джедайте.
Силата на Джедая извира от силата.

Гняв....страх....агресивност. Тъмната страна на силата са те.Лесно те се вливат,бързо идват в битка.Ако веднъж поемеш по тъмната пътека завинаги ще доминира тя твоята съдба,ще те консумира.
-По силна ли е тъмната страна?
-Не...не...не.По-бърза,по-лесна,по-изкусителна.
Но как ще отлича добрата страна от лошата?
-Ти ще знаеш.Когато си спокоен, умиротворен
Изчисти съзнанието си от въпроси . .......... .........
:sunny: Използвай силата. Да... Сега...камъкът.Почувствай го. Концентрирай се.....
-Не..не..никога няма да го извадим сега.
-Толкова сигурен си ти. С теб винаги е което не може да стане. Нищо ли не чуваш от това което ти казвам?
-Учителю,да местиш камъни напред-назад е едно нещо.Това е тотално различно.
-Не не е различно.Различно е само в твоето съзнание.Ти трябва да се отучиш от наученото.-Не.Не опитвай.Направи.Или не прави.Няма опитване.
-Не мога.Много е голям .
-Размера важен не е.Погледниме.По размера ли съдиш. А не трябва.Защото моят съюзник е силата.И велик съюзник тя е. Животa я създава, дава и мощ. Нейната енергия ни обкръжава и обединява.
Лъчисти същества ние сме,не от тази груба материя(тялото).Трябва да почувстваш силата около теб. Тук....между теб...мен...дървото....камъка....навсякъде.Да,дори между тази земя и този кораб.
-Ти искаш невъзможното. ./././././ -Аз не.... Аз не мога да повярвам.
-Точно за това се провали. ..........
:sunny:- Концентрирай се....Чувствай потока на силата.......Да.....добре.Спокоен, да.Чрез силата, неща ще видиш ти. Други неща. Бъдещето.......Миналото.Стари приятели, отдавна забравени.
- Хан,Лея
-Контрол,контрол.Трябва да се научиш на контрол.
Видях....видях град в облаците.
-Приятели ли имаш там?
-Те страдаха.
-Това е бъдещето, което виждаш.
-Бъдещето
Те ще умрат ли?
-Трудно е да се види.Винаги в движение е бъдещето.

Помни Люк ........Силата на Джедая извира от силата.
:sunny: Нека силата бъде с теб.


Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 22 август 2003 - 10:24

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.