Към съдържанието


- - - - -

Вътрешните БИ в България


 • Please log in to reply
В темата има 112 мнения

#41 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 август 2003 - 12:39

Безспорно е интересно, Никодиме, но какво точно искаш да кажеш си остава загадка...Нали не предлагаш да се научим да контролираме Силата?:)
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#42 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 28 август 2003 - 21:49

Nikodim Petrov изби рибата :D. А бе, човек, досега се опитвам да обясня, че мистификациите са вредни, а ти изведнъж "да си припомним силата на джедайте" :confused:
Както и да е, щях да пиша за коремите, но реших, че на всички (освен на тия дето си мислят, че сланини и Ци са едно и също нещо) им е ясно, че единствено във ВБИ се споменава за равенството корем=майсторство, и цялата работа щеше да бъде една подигравка с ония дето съм ги споменал в скобите и се отказах:D.
Дълго време се чудех защо много голяма част от практикуващите ВБИ в България и по света (да не кажа почти всички) изглеждат бавни и тромави. Голямата част практикуващи не използват повече от 1 удар при атака и мисля, че това е причината за това мое впечатление. Честно казано, Тай Дзи например, има много по-сложна механика на удара от бокса, която не позволява 3,4 или 5 удари в серия. Пояснявам, за да ударите бързо 2 пъти е необходимо да завъртите 2 пъти кръста без да премествате краката (ако не удряте само с ръцете, разбира се) - класически боксов "ляв-десен" без смяна на краката, но в Тай Дзи това до голяма степен нарушава канона, тъй като пълно завъртане на кръста без преместване на краката е в разрез с концепцията за едновремено движение на цялото тяло. Апропо, в Чън стил има изпълнение на серийни удари (има го в някои от формите, 2 бързи удара изпълнени с Фа Ли или Фа Дзин, но това е друга тема). В Син И Цюан този недостатък не е толкова изявен, тъй като се работи със серии удари, но пак се спазва изискването "всеки удар с крачка" и това, съчетано с липсата на майстори в България, е достаъчно да класифицирам и техните удари като бавни. В Ба Гуа Джан (поне направлението, което работя) също има подобни серии, а също и серии от по 2,3 удара, но кинетичната енергия на удара не е толкова голяма колкото(бързината е сходна). Комбинациите от удари се използват, основно, когато искате да разбиете добра противникова защита, когато не иската да предоставяте инициативата в боя на противника, когато целите с един от ударите да разкриете пролуки в защитата за другите и т.н., а единичните удари, когато имате много силен удар, когато имате настъпателен и агресивен, постоянно търсещ близкия бой противник, когато сте много прецизни и т.н. (дълго изречение, а :D). За да използвате единични удари трябва да сте подвижни, с добра защита, със силен удар - всичко, което липсва на практикуващите ВБИ в България! Нищо чудно, че не се срещат "удрячи" във ВБИ у нас :sad: Виждал съм същия проблем и при китайците, но и неколцина наистина добри бойци, което ме навежда на мисълта, че проблемът е в липсата на добра бойна система и квалифициран (знаещ и можещ) преподавател.
Друга страна на проблема е концепцията за "слушането" на противника и реакцията на движенията му, която е в противовес на боксовата за "изсипване" на серия без оглед на реакцията на опонента. Във ВБИ не се "изсипват" серии, основани на предварителна преценка за реакция на противника, тъй като това води до нарушаване на контрола, което също е обосновано в много случаи. Ето защо в повечето школи по ВБИ не се работят комбинации от удари.
Следователно, липсата на комбинации води до по-добър контрол, но намалява ефективността на атаката. Моментната липса на контрол намалява защитния потенциал, а атака само с един удар - нападателния. Балансът е въпрос на личен избор (да не забравяме, че аз се занимавам с бокс и сан-да и съм донякъде пристрастен).
Разбира се, нещата не са толкова прости и общи, има и много други аспекти, пишете за вашите наблюдения по въпроса.
Да не забравя, Нимодиме, приятелю, тези неща със Силата и т.н. дай да ги оставим за закриване на темата :up: :).

#43 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 29 август 2003 - 02:19

Следователно, липсата на комбинации води до по-добър контрол, но намалява ефективността на атаката. Моментната липса на контрол намалява защитния потенциал, а атака само с един удар - нападателния. Балансът е въпрос на личен избор

Какво означава "по-добър контрол" при липсата на комбинации? Атака само с един удар е нелошо решение ако е възможна при конкретния противник-за нещастие при опитен такъв това рядко става.
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#44 Monte Kristo

Monte Kristo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения
 • БИ:tai chi ba zi fan zi

Публикувано: 29 август 2003 - 09:37

Голямата част практикуващи не използват повече от 1 удар при атака и мисля, че това е причината за това мое впечатление. Честно казано, Тай Дзи например, има много по-сложна механика на удара от бокса, която не позволява 3,4 или 5 удари в серия. Пояснявам, за да ударите бързо 2 пъти е необходимо да завъртите 2 пъти кръста без да премествате краката (ако не удряте само с ръцете, разбира се) - класически боксов "ляв-десен" без смяна на краката, но в Тай Дзи това до голяма степен нарушава канона, тъй като пълно завъртане на кръста без преместване на краката е в разрез с концепцията за едновремено движение на цялото тяло.


Предполагам, че нещата които пишеш се базират на твои лични наблдения . Когато се отнася за бокс не мога да коментирам, но когато се практикуват вътрешни стилове е важно да се осъзнаят принципите на които те се базират и то не само на теория. Тялото също трябва да ги осъзнае и по време на стрес да реагира спонтанно. Не забравяй, че много от практикуващите вътрешни стилове тренират и някакъв външен стил и когото се наложи ще реагират според ситуацията. Просто имаш различен арсенал от оръжия и при необходимост използваш най-подходящото от тях. Освен това си останал с грешно впечатление, че е необходимо подчертано въртене на кръста при всеки удар. Важно е тялото да е свързано по време на удара с моментно вкореняване, а корен може да се вземе и от противника -
например може да се вземе корен чрез нисък ритник в крака за да се удари в главата с ръка. Двете неща стават почти едновремено, така че твоята концепция за единичните удари в Тай Дзи не важи в случая.

#45 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 29 август 2003 - 11:11

Какво означава "по-добър контрол" при липсата на комбинации?

Гриша, явно не съм обяснил достатъчно добре този аспект, така че сега съм на поправителен :)
Комбинациите представляват последователности от удари без оглед ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ реакции на противника, а на основа ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ за реакциите му т.е. комбинация от типа "ляво кроше-десен прав-ляв ъперкът в трупа" предполага опонента да реагира на крошето, да се отвори за правия и да се довърши в незащитената долна част. Тъй като се изстрелват автоматично на база предварителна преценка, е вероятно при избягване на 1 или 2 удар в серията да "увиснете" т.е. да натоварите въздуха :D. В този момент (тъй неприятен :sad:) сме уязвими тъй като механизмът за изпълнение на комбинацията (усъвършенстван на чувал, круша, лапи и др.) е по-силен от този за спирането й. В случая, при ескиваж вдясно десният прав и ъперкъта увисват, двата удара се хвърлят и през това време сме уязвими тъй като атакуваме и не може да се прехвърлим веднага на защита т.е. липсва контрол. При това положение автоматизираната реакция за комбинация е в наш минус и уязвимостта ни зависи изцяло от уменията на противника (дали може да ни контрира веднага). При единични удари този аспект е по-различен - реагираме по-добре на контраатаки т.е. по-добър контрол на противниковата атака, но и шансовете за попадение при атака са по-лоши. Разбира се, всичко зависи от конкретния противник :up:

Просто имаш различен арсенал от оръжия и при необходимост използваш най-подходящото от тях. Освен това си останал с грешно впечатление, че е необходимо подчертано въртене на кръста при всеки удар. Важно е тялото да е свързано по време на удара с моментно вкореняване, а корен може да се вземе и от противника -
например може да се вземе корен чрез нисък ритник в крака за да се удари в главата с ръка. Двете неща стават почти едновремено, така че твоята концепция за единичните удари в Тай Дзи не важи в случая.

За арсенала си абсолютно прав, всеки използва техника, пречупена през собствения му опит и стил (в тази последователност). Не казвам, че е необходимо въртене на кръста при всеки удар, а че въртенето на кръста осигурява най-добрата комбинация от сила и бързина, а това невинаги означава ефективност. Обръщам внимание на факта, че боксовите комбинации са най-бързи, а и те дори трудно влизат (какво остава за останалите). За корена не съм съгласен с някои работи, да вземеш корен от противника означава да приложиш тежест (няма лошо, това е основен принцип в Тай Дзи), но ако той подаде ще останеш без корен (за това аз лично избягвам да се вкоренявам чрез противника). Концепцията за вкореняването, без съмнение, е една от най-важните във ВБИ и трябва наистина да се разбере внимателно, но е и една от най-трудните за изпълнение. Теоритично всичко е ясно, но теорията във ВБИ е супер изчерпателна, а практиката......

когато се практикуват вътрешни стилове е важно да се осъзнаят принципите на които те се базират и то не само на теория. Тялото също трябва да ги осъзнае и по време на стрес да реагира спонтанно.

Напълно съм съгласен, разбирането на принципите, особено при приложението, е един от най-важните аспекти при практикуване на ВБИ. Проблемът е, че тялото изключително трудно се приучава да реагира според тях, тъй като в най-общи линии, естествените реакции на организма в критична ситуация са противоположни на тези във ВБИ. Адреналинът се покачва, дишането се учестява, коремът и останалите мускули се напрягат, мисълта е хаотична, а във ВБИ дишането трябва да е спокойно, коремът и мускулите отпуснати, мисълта кристално ясна и т.н. - все трудни за научаване неща. Сложната техника и теория е причина за трудно привикване към принципите и приучаване на тялото да реагира спонтанно. Разберете, че проблемът не е в концепциите, те са много правилни (и тази за несъпротивление, и за мекотата, и за вкореняването), а в приложението им - просто е много сложно, малко хора успяват да ги приложат на практика и затова не се вземат насериозно от практикуващите БИ, а не защото са неправилни т.е. и тук опираме до степента на приложение, а не до познанията.
Съгласен съм с почти всичко, което пишете и се надявам да продължавате да гледате критично на всичко което постна, и също така призовавам: пишете през призмата на собствения и чуждия опит, защото теорията е ясна, а проблемът, поне аз мисля така, е в практиката :sad:

#46 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 01 септември 2003 - 01:24

[quote name='Dobrudzhanski' date='Aug 29 2003, 11:11 AM']Комбинациите представляват последователности от удари без оглед ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ реакции на противника, а на основа ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ за реакциите му [/QUOTE]
Така е, но единичната атака също се базира на предполагаемата, а не на действителната реакция на противника- няма как да си сигурен в реакцията му, защото тя следва, а не предхожда твоите действия- в този смисъл не виждам разлика? Затова и понякога нетренираният противник може да бъде далеч по-изненадващ и непредсказуем (съответно опасен) от обучения.
Така че разчитането на заучаване на техники и комбинации (както често съм спорил с други потребители тук) води именно до евентуална уязвимост в посочените от теб случаи. По-ефикасно е според мен комбинациите да се ползват само за основа на изграждане на двигателни навици и принципи на движение (има начини за това)- \"привързването\" към тях е капан.
[/QUOTE]Адреналинът се покачва, дишането се учестява, коремът и останалите мускули се напрягат, мисълта е хаотична, а във ВБИ дишането трябва да е спокойно, коремът и мускулите отпуснати, мисълта кристално ясна и т.н. - все трудни за научаване неща.[QUOTE]
И тук си задавам аз логичния въпрос- има ли смисъл да го учим и правим по сложния начин, след като има и лесен, и защо- особено ако противоречи на естествените ни реакции ?
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#47 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 01 септември 2003 - 08:15

И тук си задавам аз логичния въпрос- има ли смисъл да го учим и правим по сложния начин, след като има и лесен, и защо- особено ако противоречи на естествените ни реакции ?

Сложен е начина, защото не останаха истински бойци във ВБИ, само теоритици :sad: И колкото по-малко остават, толкова тези БИ стават по-сложни за разбиране (с разните му там философии, стихии, триграми, учения и т.н.) и още по-невъзможни за приложение. Иначе принципът за несъпротивление, например, е добър от гледна точка на това, че работи независимо от силата на противника. Ама, я пробвай - трудно се получава. Няма майстори, няма методика - нищо. Това, че противоречи на естествените реакции не означава, че не струва, тъй като описаните по-горе естествени реакции целят запазване на тялото, а не победа над противника - има разлика. Освен това, както се писа в една друга тема, покачването на адреналина повишава мускулния тонус, но понижава "мисловния" тонус :D. В този смисъл тази защитна реакция е по-приложима при животните, където силата, а по-малко техниката (ако мога така да се изразя) има значение.

Така е, но единичната атака също се базира на предполагаемата, а не на действителната реакция на противника- няма как да си сигурен в реакцията му, защото тя следва, а не предхожда твоите действия- в този смисъл не виждам разлика?

Абсолютно съм съгласен, но както знаеш по-голямата част от боксовите комбинации са с решаващ 2 или 3 удар, а първият е само подготвителен и в този смисъл разчитат предимно на статистически най-вероятната реакция (предположение). А много от единичните удари се базират на откриване от страна на противника и атака в мястото без оглед предположение за реакцията му след това т.е. при комбинациите предположението за реакцията след това е по-важно т.к. следват 2,3 и т.н. удари, а при единичните е само 1 и сме сравнително по-неуязвими. Но си прав (както винаги) - оставете комбинациите за залата и състезанията!

#48 Monte Kristo

Monte Kristo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения
 • БИ:tai chi ba zi fan zi

Публикувано: 01 септември 2003 - 09:31

За корена не съм съгласен с някои работи, да вземеш корен от противника означава да приложиш тежест (няма лошо, това е основен принцип в Тай Дзи), но ако той подаде ще останеш без корен (за това аз лично избягвам да се вкоренявам чрез противника).


В случая противника поддава - чудесно продължаваш през него и сриваш цялата му опора, разбира се за това е необходимо прилепване и слушане за да се усети променената ситуация. Получава се на практика но зависи от нивата на двамата противници. Иначе непрекъснато трябва да има баланс между вкореняване и подвижност иначе ще заприличаш на вкоренен боксов чувал. :)

Проблемът е, че тялото изключително трудно се приучава да реагира според тях, тъй като в най-общи линии, естествените реакции на организма в критична ситуация са противоположни на тези във ВБИ.


Точно така е това се лекува само с правилно практикуване. Тук нещата опират до разликата в нивата, не ти ли се е случвало когато се сблъскаш с някой с по-ниско ниво да имаш усещането че изцяло контролираш ситуацията, тогава си спокоен и можеш да приложиш принципите от ВБИ. Когато си имаш работа с равностоен противник, по-добър от теб или с няколко противника на улицата тогава естествената реакция веднага се проявява.

#49 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 03 септември 2003 - 01:17

Сложен е начина, защото не останаха истински бойци във ВБИ, само теоритици :sad:

А имало ли ги е изобщо, поне тук при нас, в БГ? Кои са (били) те?

И колкото по-малко остават, толкова тези БИ стават по-сложни за разбиране (с разните му там философии, стихии, триграми, учения и т.н.) и още по-невъзможни за приложение.

На това не му ли се вика Еволюция? В смисъл, че щом нещо не работи, отпада по естествен начин? Не знам, има много гледни точки по проблемите...
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#50 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 03 септември 2003 - 08:01

Нямало ги е, Гриша, в България, а малко останаха и в Китай (да не кажа почти не останаха) :(
Направо не мога да поварвям, че представител на Външните БИ така добре разбира развитието на Вътрешните!!! Абсолютно си прав !!! Еволюцията ще отстрани ВБИ като "бойни" и ще ги замени с ВБИ като "оздравителни" и "философски". Такава е тенденцията по света, в Китай и у нас също, въпреки че на някои не им се вярва. Ще отпаднат по естествен начин не защото не са приложими (имам предвид оригиналните системи), а защото 1) са по-трудни за разбиране, 2) липсват класифицирани преподаватели (броят на неквалифицираните е стотици пъти по-голям), 3) имат оздравителен аспект, който измества бойния, 4) имат прекалено сложна философия (същото като 3)) и др., но това са основните причини. Еволюцията, обаче не се интересува от вида на причините, а от наличието и броя им - а за ВБИ те са много. Ако нямате квалифициран преподавател, а се интересувате от философия и Цигун, се откажете от ВБИ и си намерете майстор по Цигун - така ще направите услуга и на себе си и на ВБИ :up:
Както казах и в предишни постинги, виждал съм наистина качествени бойци от ВБИ, но за съжаление техният брой е наистина малък, за да обърне хода на еволюцията - ВБИ като такива умират :( (надявам се, да се окажа лош пророк). Може би звуча прекалено критично за човек, който ги практикува, но истината е такава (поне според мен), а без "истината, цялата истина и само истината" присъдата за ВБИ е "смърт" на електрическия стол на времето.

#51 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 03 септември 2003 - 09:16

Позволявам си да се намеся с моето не до там компетентно мнение относно вътрешните БИ. Като младеж съм се ровил, чел, търсил и т.н. всякакви материали, които съм могъл да докопам. И аз като повечето деца от времето, когато БИ не се тренираха свободно, съм се прехласвал по идеята да си 50 кг и да можеш с помощта на космически сили да пердашиш хора по 150 кг :up:

Сегашното ми мнение е, че наистина ефективни вътрешни БИ най-вероятно има, но те нямат практико-приложна стойност за нас. В смисъл, че за се изучиш трябва сигурно да прекараш толкова десетки години някъде в изолация (защото и майсторите май само там са останали), че в един момент когато вече си се изучил ще си дядка, на когото хич не му е до младежки бабаитлъци, не му се налага да се защитава или да напада и му харесва да медитира и да наблюдава хармонията на света. В този смисъл съм съгласен с мнението на Добруджански, че истинската полза от разните тай-чи техники е здравно-оздравителна. И за духа и за тялото.

И Гриша е прав за еволюцията - в нашето общество днес, където вероятността да те подхванат с целодневно обучение от 5 годишен клони към нула ( за да може на 25 години вече да си майстор) и хората започват да тренират на по 15-17-20 години и могат да отделят за тренировки до около 15 часа седмично най-много, се е появила необходимостта от по-прости, по-лесно усвояеми бойни практики. За това и традиционните БИ започват да куцат с ефективността, макар да не са съвсем за изхвърляне де :devil: Просто за да напреднеш толкова в карате, че да можеш да спреш граплер например (респективно да напреднеш толкова в джудо, че да спреш удряч) се изисква много повече време, отколкот да овладееш по малко (но достатъчно) и от двете.

#52 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 03 септември 2003 - 15:16

Разберете, че проблемът не е в концепциите, те са много правилни (и тази за несъпротивление, и за мекотата, и за вкореняването), а в приложението им - просто е много сложно, малко хора успяват да ги приложат на практика и затова не се вземат насериозно от практикуващите БИ.

:sunny:

Това със несъпротивлението като основен принцип винаги е будело в мен известно учудване и интерес.
Какъв е този принцип,как можеш да победиш един агресивно насочен към теб противник посредством принципа на Несъпротивлението.Каква е идеята.........?

Може би когато ни ударят шамар по едната блуза,трябва да подложим хрисимо и другата........Tова ли е по същество принципа на Несъпротивлението, които се явява и една от основните тайни на Вътрешните бойни системи.


Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 03 септември 2003 - 15:21

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#53 nobody_

nobody_
 • Дао
 • 478 мнения

Публикувано: 03 септември 2003 - 15:39

Ne.

#54 Monte Kristo

Monte Kristo

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 7 мнения
 • БИ:tai chi ba zi fan zi

Публикувано: 03 септември 2003 - 15:43

Може би когато ни ударят шамар по едната блуза,трябва да подложим хрисимо и другата........Tова ли е по същество принципа на Несъпротивлението, които се явява и една от основните тайни на Вътрешните бойни системи.


Никодиме, вероятно се шегуваш ! :)

#55 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 03 септември 2003 - 16:37

nikodim, ти беше баси хрисимото момче, а с'а се обърна на 180 градуса. Ако искаш да разбереш принципа, гледай "Шаолин футбол". Хем ще се посмееш, хем ще го видиш. Там доста образно са се постарали да го покажат ;D
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#56 Troika

Troika

  Перекенде

 • Дао
 • 230 мнения

Публикувано: 03 септември 2003 - 18:39

Че няма хора, които да се срещат на път и под път и да разбират от "вътрешните изкуства" е ясно. Четох едно интервю, което може и да е истинско, не гарантирам, обаче си струва човек да се позамисли. Абстрахирайте се от конкретния стил, за него се говори, защото аз се интересувам от него и това съм намерил, но ако е истина, е истина за всяко едно изкуство. :)
Руски сайт

Това мнение е редактирано от Troika: 03 септември 2003 - 18:44

Идеята за чистота на съзнанието е една голяма мръсотия.
Когато картата и теренът не съвпадат, вярвайте на терена - стара военна аксиома

#57 IYI Khan Tangra

IYI Khan Tangra

  малко луд

 • Дао
 • 438 мнения
 • Skype: dimcho_ :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Българско Бойно Умение

Публикувано: 03 септември 2003 - 20:17

Поддържам мнението на Pax "Sep 3 2003, 09:16 AM"
Искам да допълня, че външните стилове също водят до поввишаване и подобряване на вътрешната сила. Човек без нея не може изобщо да живее, да не говорим да се бие. Теоретично ако някой външен стил е наистина добър, човек може да натрупа толкова вътрешна сила, колкото ако тренира който и да е вътрешен стил (а може и повече)
Ние българите по дух, структура и чувство сме по - близки до външните стилове (поне с мен е така. разбира се има и изключения).
Средствата са също важни както и целта. Начина по който тренирате също трябва да ви допада, както и целта която искате да постигнете. Така че ако ви доставя удоволствие да тренирате вътрешен стил тренирайте го, само не изпадайте в някакви заблуди, че ще имате някакъв магичен и мистичен напредък и с малко усилия ще постигнете чудеса. (Това само във ВЦ.. го може ... шегичка)
"Умението да бъдем живи изобщо не е лесна работа, обаче мъката си струва"

#58 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 04 септември 2003 - 00:05

Никодим е прав, принципът за несъпротивление е нещо, което наистина звучи сложно за разбиране (и като че ли всички го свързват с Айкидо), но да обясня. Този принцип присъства във всяка бойна система (по едно време си мислех, че само в Киокушин-а го няма :)), като разликата е само в дела му в общата съвкупност защити. Най-простото обяснение е да не поемаш противниковата атака твърдо, да не й се съпротивляваш директно срещу нея. Това първо, този принцип се използва в бокса, например, от най-техничните състезатели - Ивайло Маринов, принц Насийм Хамед и др., които предпочитано използват отклони, ескиважи, сайд-степ, изтегляния, въобще игра с тяло без да блокират много с ръцете. Те разчитат на това противниците им да увисват и да ги контрират по лесно, защото 1) когато атакуват не могат да се защитават толкова добре, 2) нямат опората, която се получава при попадение, за да развият по-добра атака и 3) рефлексът за започване на атака е по-силен от този за спирането й (все пак всички боксьори се учат да удрят чувала, а не да не го удрят :)). Обобщено казано, всички защити неизползващи директна сила против атаката са основани на принципа за несъпротивление. Същото е и с ВБИ с една съществена разлика - при тях изискването за несъпротивление се прилага във всички защити (и с ръце, и с тяло). При наличие на атака има изискване за посрещане удрящата ръка, прилепяне, усещане за посоката и силата на удара и отклоняването му встрани, надолу, нагоре, като целта е да не попадне в тялото. Отклоняването трябва да се извърши леко, меко и без много сила, защото колкото повече сила се приложи, толкова по-стабилна ще опората за противника и толкова по-бързо ще спре атаката си и ще се промени. Дотук добре, теоретично издържано, ОБАЧЕ има 3 проблема. Първият е, че не е лесно да пресрещнеш ръката, да разбереш накъде отива, да запазиш контакт и да я отклониш, да не кажа че е доста трудно (виждал съм леки боксьори да удрят по-бързо отколкото мигвам т.е. не съм виждал леки боксьори... :)) - както би казал Боби Турбото (не нашия Боби) - ПРОБЛЕЕЕЕМ ! Вторият проблем е, че веднага след отклоняването атаката на противника, след като ударът му попадне в празното пространство, трябва да се премине в атака, а за да се възползвате от този момент ви трябват 2 пъти по-добра чувствителност и усещане за момента на контрата т.е. да се възползвате веднага от ситуацията (ето защо боксьорите не изпълняват такива защити с ръце, трудничко е). Третият проблем, за които много практикуващи не се и замислят е следният - ако се защитавате/несъпротивлявате на какви да е удари, тогава след завършването им (т.е. след прилепянето и отвеждането им) ръцете ви могат да се намират във всякякво положение (над главата, опънати встрани, надолу и т.н.), усещате момента за контра и ..... как да стане номера, когато ръцете са ви опънати надолу, например, а вие трябва да ударите бързо и мощно в този кратък момент. Ами, в почти всички БИ се налага да се спазва някакъв гард и ако защитите разкриват гарда, те просто не се изпълняват, ударите се изпълняват от една бойна стойка и дори тогава не се получават винаги мощни. Как тогава, практикуващ ВБИ ще успее да удари, след като (теоретично погледнато) възможните му начални позиции за контраатака са толкова много. Боксьорите (оливам се малко с тях, но те са ми образеца за бързина, а когато се готвим трябва да се готвим срещу най-лошото :up:) имат затруднения със силата и бързината на само 4 удара от 1 бойна стойка, а какво остава за нашия практикуващ ВБИ (ще му трябват 10 часа на ден да отработи всички варианти :)).
Не казвам, че тези защити са неефективни, казвам че са много трудни за научаване (аз самият едва отскоро започвам да разбирам някои от тях и да ги прилагам по-смело), а също не е лош принципа за несъпротивление, просто се постига трудно (естествените реакции си казват думата, когато видиш ръчицата да лети към тебе, а ти да трябва леко да я отклониш покрай главата си :wooow:). Когато пиша за това нямам предвид, обаче, демонстрациите на някои айкидисти, в които едните демонстрират несъпротивление, а другите разни левитации, понеже разбираш ли, останал в празното, няма опора и лети ли, лети... Както вече наблегнах, тази концепция се състои от две части - несъпротивление и контраатака, защото ако наблегнете само на първото рано или късно ще противопоставите вашата глава на противниковия юмрук, а това боли.
Сега разбирате, надявам се, защо във форума понякога се критикува Чи Сао методът на ВЧ (също използващ гореспоменатия принцип) - не защото не е издържани на теория, а защото е по-трудно приложим. Чи Сао, без съмнение, развива умения за усещане в близка дистанция, но сами разбирате че един бърз удар също толкова бързо ще премине и през средната и през близката дистанция, та чак до главата ви, а за защита ще имате времето, за което ръката преминава от зоната на близка дистанция до главата ви. Малко е, нали ? Та затова беше и цялата приказка - защитите основаващи се на несъпротивление са трудни.

#59 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 04 септември 2003 - 03:52

Сега разбирате, надявам се, защо във форума понякога се критикува Чи Сао методът на ВЧ (също използващ гореспоменатия принцип) - не защото не е издържани на теория, а защото е по-трудно приложим. Чи Сао, без съмнение, развива умения за усещане в близка дистанция, но сами разбирате че един бърз удар също толкова бързо ще премине и през средната и през близката дистанция, та чак до главата ви

Да кажа няколко думи и аз за Чи-сао, понеже се спомена вече, а не е баш така :)
В ДжКД този метод заедно с няколко други за развитие на чувствителност се използва най-общо за създаване на умение да усещаш противниковата енергия и да реагираш на промените и. Техниките и бойния диапазон, с който са свързани изобщо тези умения обаче предполага контакт с противника (на тази дистанция работи и ВТ, от където водят началото си тези упр.); за да имаш такъв контакт с противника обаче, се предполага, че боят е преминал в близка (трапинг, капанираща) дистанция- как точно е станало това за момента не е толкова интересно: може да е станало след удар и контактен блок от негова страна, може да е след ваша защита, може да е след директен капан, може да е от клинчова позиция- много варианти. Така че тук не стои проблема "Как да приложа концепцията за прилепване срещу бърз удар от далечна дистанция"- просто има по-ефективни начини да се справите с такъв и със сигурност по-безопасни. В този смисъл не е редно да се търси недостатък на този тип подход в бойни диапазони, за които той не е предвиден- той си функционира на мястото си (наистина функционира!), извън него е почти безполезен.
Между другото в бокса има подобни упражнения от клинч, където идеята е пак да се усети посоката на противниковата сила и да се реагира- по замисъл те са си точно упр. за чувствителност.
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#60 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 04 септември 2003 - 12:12

Никодим е прав, принципът за несъпротивление е нещо, което наистина звучи сложно за разбиране (и като че ли всички го свързват с Айкидо.

:sunny:

Има ли някои айкидист - по възможност да бъде майстор,
които да ни обясни следното изрeчение oт основателя на Айкидо :

"Айкидо - това е Не-съпротивление.
Тъй като е несъпротивляващо се,
то е винаги победоносно".

:sunny:


Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 04 септември 2003 - 12:17

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.