Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Да Дао


 • Please log in to reply
В темата има 341 мнения

#21 colober_

colober_
 • Гости

Публикувано: 15 септември 2003 - 09:28

Здравейте,
За онези, които се съмняват имали ли са българите традиции в БИ или не, дали глаголицата е произлязла от китайскските йероглифи или обратно и както ред още въпроси един линк:
http://tangra.bitex.com/
Поздрави

#22 borko_trepa4a

borko_trepa4a

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 8 мнения

Публикувано: 15 септември 2003 - 09:51

[SIZE=14][COLOR=red] ei pi4ove DA DAO e boino izkustvo koeto se trenira,ne s kumono a s da dao gi we pi4ove!!! :jockey:

#23 borko_trepa4a

borko_trepa4a

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 8 мнения

Публикувано: 15 септември 2003 - 09:54

[SIZE=14] ydarite s raka se nanasqt po principa nare4en" 4en zu 4un"

#24 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 15 септември 2003 - 21:17

[SIZE=14] ydarite s raka se nanasqt po principa nare4en" 4en zu 4un"

Ами galio вече го писа и аз му отговорих:)-какво искаш да кажеш с това изявление? :confused: Поясни се:).
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#25 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 16 септември 2003 - 08:57

.................Ето малко инфо за Да Дао което успях да намеря в интернета.
:sunny: .....Малко е дълго за четене ..........но.......История на Да Дао
ренсей Стоян Цветкашки
шихай Атанас ЦветкашкиСинтезирането на бойните изкуства, което доведе до създаването на ДА ДАО, започна през 1985 год. в Пловдив. При това бяха съчетани достиженията на западните и източните бойни изкуства, като беше използвано опита на традиционните бойни системи и постиженията на съвременната наука и технология. Чуствайки необходимостта от осъвременяване на практиката и философията на бойните изкуства, ние обновихме и поставихме на принципни позиции техниката, тренировъчните методи, както и формулирахме специфичната ДА ДАО концепция, като по този начин показахме и защитихме мястото и позициите на бойните изкуства днес. В основа на създаване на ДА ДАО не стои конкретен стил, системата не е просто развитие или трансформация на определена традиционна бойна практика, а съвсем ново бойно изкуство, градящо се върху постиженията и достойнствата на всички бойни практики. ДА ДАО е градация и връх в развитието на цяла една насока в бойните изкуства, търсеща най-реалистичните техники и правилници. Нашият стил е най-силното, разнообразеното и реалистично съвременно бойно изкуство. В него чисто амплитудните ударни техники от карате са съчетани със захватите и хвърлящите техники от джудо и се постига един завършен ударно-захватен стил, отговарящ на най-новите търсения на съвременните й теоретици на бойните изкуства. Създателите и разпространителите на ДА ДАО изповядват твърда увереност, че този боен стил ще бъде определяща система в стилистиката на бойните изкуства на бъдещето.
В перода 1985-1990 год. Стоян и Атанас Цветкашки поеха кампания по сформиране на група от трениращи бойни изкуства. При това бяха асимилирани множество групи и групички, както привлечени и самостоятелно трениращи. Въпреки трудностите, липсата на информация и това, че тренировките се провеждаха на открито, заниманията бяха ежедневни. Неслучайно в тази група участваха почти всички Старши инструктори на ДА ДАО школи днес. В групата участваха: Стоян Цветкашки, Атанас Цветкашки, Асен Асенов, Светлин Димитров, Филип Вълев, Владимир Вандов, Румен Рашков, Евгени Учкумов, Владимир Фриш, Груди Делигрудев и др.
В този период бяха изпробвани множество тренировъчни методи, схеми и конкретни техники. Търсенията бяха насочени към формулиране основите на новото бойно изкуство и изискванията към боения стил. Така бяха изведени и съблюдавани следните условия:
- простота, принципност, достъпност, икономичност и ефективност на техниката;
- безопасност и превантивна защита на здравето на практикуващите;
- пълнота на вариантите - техники, комбинации и приоми;
- постепенна градация и тенденция за усложняване на техниката, упражненията и методите;
- предизвикване на психо-функционална нагласа към екстремни натоварвания;
- създаване на условия за развитие на интелекта, философско мислене, изграждане на морал и др.
Така в този период бяха изведени принципите и поставени основите на бъдещото развитие на системата. Търсенията в този период бяха насочени към откриване на твърд, реалистичен и ефективен правилник за водене на състезателен бой. Стремежът беше чрез този правилник практикуващия да получава пряка и пълна директна информация за своята практика. Така се достигна до създаване на Зен да, правилник, в който положителните качества на състезателите, постигнати в резултат на тежки тренировки, можеха да бъдат изявени.
В края на 1989 год. и началото на 1990 год. фундаментите на бойното изкуство бяха поставени и то придоби завършен вид.
Стилът беше наречен ДА ДАО / Пътя на боя, Пътя на бойните изкуства /, което най-точно изразява същността му. Стилът беше формулиран от ренсей Стоян Цветкашки, който днес ръководи ДА ДАО Организацията. Той е роден през 1968 год. в Асеновград, като ученик, дълго време изучавал джудо. Военната си служба изкарал като парашутист, като в този момент в него се затвърдила идеята за създаване на динамично, модерно карате, отговарящо на потребностите на съвременната епоха. След 1988 год. за него започнал нов период на упорити занимания, постоянен стремеж за самоотвърждаване и налагане на новия стил. Осен добър състезател и организатор, ренсеят се утвърдил като един от най-компетентните теоретици на бойните изкуства, чрез множество публикации и книги, които е написал за ДА ДАО. В тях той разкрива в пълнота същността на бойното изкуство. Ренсеят формулирал системата, когато бил само на 22 год., а в следващите години работил за утвърждаването й. Въпреки високото ниво на майсторство г-н Цветкашки и неговите най-близки ученици от 1990 год. преминават през всички етапи на обучение, за да могат сами да изпитат бойното изкуство, преди да го предложат на бъдещите си ученици.
Първата школа на ДА ДАО беше открита в Пловдив в салона на училище "Кочо Честименски" през есента на 1992 год. Започналото доказва, че бойното изкуство е ефективно като практическо приложение, а също добре систематизирано и удобно за преподаване. Специално побраните тренировъчни методи дадоха добри резултати и за кратки срокове практикуващите постигнаха високо ниво на спортно и бойно майстрство. Това даде основите на Старшите инструктори да поемат кампания в следващите години за разпространение на бойното изкуство и широкото му популяризиране. Първите Старши инсруктори създали собствени школи бяха: шихай Атанас Цветкашки, шихай Евгени Учкумов, шихай Ваня Стоянова, шихай Владимир Вандов, шихай Асен Асенов, шихай Христо Благоев, сохай Ана Личева, сохай Искрен Тепавичаров.
Първи ДА ДАО турнир беше пробен през пролета на 1993 год. Малко на брой учасници показаха висока класа, боен дух и изключително ниво на майстроство, плод на дългогодишните им тренировки. В него за първи път беше преставен Зен да правилника.
Втори ДА ДАО турнир се проведе след една година, състезателите потвърдиха качеството на бойния стил и методите на тренировка. Повечето от учениците и шампионите от този турнир днес са Старши инструктори в школите по ДА ДАО. От тогава всяка година през месец май се провежда турнир по Зен да, в който вземат участие най-добрите състезатели по този начин в системата.
Търсенето на подходящ правилник за водене на бой продължи до откриването на най-мощния и напредничав правилник през 1995 год., когато беше формиран Сан да правилника. Именно със създаването на този правилник ДА ДАО излезе далеч пред останалите бойни изкуства в интелектуалната надпревара за търсене на универсална система за водене на състезателен бой. Новите бойни системи могат да се нарекат синтетични, защото съчетават ударните и хватови техники. Търсенето на автентичен ударно-хватов /синтетичен / правилник е същността на модерните системи, но ние отидохме много по-напред със създаването на рундовия, разделен бой.


--------------------------------------------------------------------------------


Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 16 септември 2003 - 09:59

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#26 nely

nely
 • Дао
 • 96 мнения
 • Пол:Женски
 • От:София
 • БИ:таекуон-до

Публикувано: 16 септември 2003 - 10:23

ritnicite se pravqt s edno specifi4no dvoino vkarvane na taz, koeto na men pak ne mi e poznato ot drugo BI, bez da imam pretenciite na razbira4, polu4avat se mnogo dalboki i silni...
pridvijvaneto si e standartnoto...

Не мога да коментирам ръцете, но принципът за “вкарването” на таза по време на ударите с крак е основен в Таекуондо. Що народ колко “пердах” е отнесъл по време на семинарите с Ким точно затова, че само маха с крак, а не вкарва и таза при удара… Всъщност почти всички, които са тренирали ТКД знаят, че това е основна забележка, наред с вълната.
Харесвам обясненията ти :up: , още повече, че аз нямам нерви да изчета книгите на Цветкашки много пъти и много подробно, но прощавай, както Да Дао използва много неща от други стилове, така и тази литература ми се струва копирана от Каролос Кастанеда най-вече плюс разсъжденията на автора. На моменти приликата с Кастанеда е направо дразнеща, просто невероятно! :kuku:
Иначе аз предполагам, че точно Да Дао ще достигне доста напред благодарение и на идеологическата обосновка, която тази литература се опитва да му създаде; със сигурност ще стигне по-напред от доста други стилове и системи, защото на хората им се иска да има и някаква философия все пак.
Свобода за българските медици в Либия!

#27 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 16 септември 2003 - 12:10

ritnicite se pravqt s edno specifi4no dvoino vkarvane na taz


Вкарване на таз ми е ясно. Но би ли пояснил някой апологет на Да Дао какво значи ДВОЙНО вкарване на таз. Нещо не ми е ясно.

#28 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 16 септември 2003 - 12:25

Az namerih tezi neshta - ot drug forum.

Къде мога да видя какво представлява ДА ДАО.В техният сайт в daobg.com , прочетох че Цветкашки ще издава книга за да дао която ще се казва "Модерното карате".Искам да попитам да ли това е вярно и ако е вярно кога мога да си я купя.

Az su6to treniram v DA DAO i da vi kaja 4estno tam e vurhut .Na trenirovkite mogat da se nay4at mnogo interesni i nai ve4e polezni ne6ta.Ako ne doidete izpyskate mnogo.NQMA DRYGI KATO NAS.Chakame vi.Elate nie sme tam.

Искам да попитам да ли е подходящо ДА ДАО за момичета.Преди време тренирах Кьокушин но не ми dopada.Tози стил е по - подходяш за момчета.

Naistina DA DAO e neverojaten stil.Az sushto sum prisustval na demonstraciite im v Plovdiv i Sofija i bjah vuzhiten.Praktikuvashtite pokazaha nevigdani do sega demonstracii-UNIKALNI. S neturpenie ochakvam predstojashtata im demonstracija v Sofija. Vseki koito bi
iskal moge da otide i sam da se uveri v tova

Razbira se, mogesh da se zapishesh kogato pogelaesh.
DA DAO e boino izkustvo v koeto ne sushtestvuva razdelenie
megdu mugete i genite. V zalata vseki se uchi i izgragda sebe si.

ако не ти е допаднало Киокушин карате няма смисъл да опитваш с Да дао. Първо защото там агресията е дори още по-голяма, да не говорим че те въобще отхвърлят ката като основна част от обучението на трениращите. И второ - правилникът им основно е взет от Киокушин. Пък и едва ли ти се тренира нещо, което не е признато от 95 процента от практикуващите бойни изкуства в България, те май дори и лиценз още нямат.
Но пък всеки е в правото си сам да избира....въпреки че мога да те запозная с едно момиче и две момчета, които съжаляват, че са си загубили времето в Да дао....те могат да ти кажат повече подробности...

Не 95%,а 100% никой не ги признава.За разлика от източните бойни изкуства където има приемственост от векове,на европейския континент много отдавна се е загубила и скъсала нишката,за да имат претенции хора като г-н Цветкашки,че едвали не имат прозрение свише.Само лъжат себе си и тези на които им удобно да им вярват.Истината е много проста и най-вече комерсиална...

Gospodin Kafedgiev, moga da kaga samo edno...obvineniata, koito otpraviate sa prosto absurdni.
Da Dao e edin suvremenen stil i e napulno normalno edin suvremenen chovek da trenira imenno Da Dao, kakto e napulno normalno v nashi dni da izpolzvame GSM-i, a ne poshtenski gulubi, za da osushtestviavame komunikacia po megdu si. V povecheto ot iztochnite boini izkustva ne se dava vuzmognost mnogo ot neshtata da budat promeniani, zashtoto v tiah se pochita genialnostta na maistora, koito gi e izmislil. Az sushto smiatam, che tezi maistori sa bili genialni... no za vremeto si...V nashi dni neshtata veche sa suvsem razlichni...
Otnosno g-n Cvetkashki... malcina sa horata, koito mogat da postignat tova, koeto e postignal toi. Zatova az go uvagavam kato chovek, kato maistor i kato uchitel...

Май е бзмислено да споря.
Силно се съмнявам,че някой от вас се е срещал със съвременен голям майстор.А всичките които идват в Европа преподават със съвременни методи.Ама вие откъде да знаете,нали си имате велик гуру:)),хич не ви трябва да сравнявате.
Поне се докажете в състезания.
Г-н Цветкашки и компания, преди няколко години ги попиляха от бой, Георги Попов и момчетата му.Кога ли Димитър Ангелов,ще научи,че ви има и в София,голям смях ще падне?
Последно чувам,че сте били и спецове със самурайски меч?
Е,направо прекалявате!Аз се уча и преподавам от 10год. кендо,и се нямам за никакъв спец,защото съм имал възможност да тренирам и обучавам при наистина големи майстори.
А вие имате наглоста,да пишете по вестниците,че сте такива.
Елате поне да ме научите на нещо,приемам всякакви предизвикателства от вас.Понеделник,сряда и петък-Пловдив СОУ "Никола Вапцаров" от 19.00часа


I az gledah edna demonstraciya v Plovdiv po da dao...
Edin priyatel sushto e gledal druga...
Provedoha neshto sredno m/u sastezanie, izpit i demonstraciya.
Zagubiha ni po 4 4asa vreme i 1 lev/vhod (maynata im na parite, ako imashe nyakakva polza, ama - ne!) na 4ovek.
Edno edinstveno mom4e imashe shto gode po - razli4na i efektivna tehnika. Ediniyat udrya, a drugiyat stoi i go gleda, poemayki udarite - ama nyama byagstvo ot zonata na porajenie, ama nyama blok, ama nyama klyu4, ama kontraatakata... Kogato padnat rucete na purviya ot umorata da bluska po gurdite partnyora si, vtoriyat zapo4va s udarite. I vse sashtoto - 4 4asa vreme...
Nemalka 4ast ot zritelite byaha, savsem meko kazano, razo4arovani. Nishto NEVEROYATNO, IZVANZEMNO, BULGARSKO nyama v Da dao. Imat edni smeshni pravilnici, okolo 5 smeshnoi knijki, poprepisani ottuk - ottam, sburkani i kato filosofiya, i kato istoriya... Abe - s edna duma - mnogo opiti za PR (razbiray - reklama), ama - naprazno.
Predi godini imashe koledna demonstraciya na pove4eto boyni izkustva, prepodavani v Plovdiv. Tyah gi nyamashe, izbyagvat da se sravnyavat s drugi - v prisastvie na tezi drugi.
Nyakoy naduhva decata, 4e sa nepobedimi, 4e TOVA e nay - efektivniya stil i tem podobni divotii i gi polzva kato kasi4ki s pari.

1. Da vlezesh v 100 srajeniya/edinoborstva i da pobedish v tyah ne e varha na izkustvoto. Varhut na izkusvoto e da saumeesh da gi izbegnesh.
2. Nyama dobro i losho boyno izkustvo, ima dobur i losh maystor.
3. Kakuvto u4itelyat - takiva i u4enicite, kakvito u4enicite - takuv i u4itelyat.

Vsi4ki stilove imat dostoina za uvajenie filosifia. Razlikata idva ot tova kakvo praktikuvash - sport ili boino izkustvo.Filosofiata im e varhu razli4ni osnovi. Za men niama razli4ni stilove, ima samo obosoben nabor ot tehniki, vazosnova na dadena filosofska gledna to4ka.(tova obiknovenno i prieto da se nari4a "stil")
Razumno e ne da se pravi zabelejka kam daden stil, a kam praktikuveshtite go i to pri uslovie 4e ne se dvijat kam celta, koiato zaiaviavat 4e sa si postavili. V protiven slu4ai sme jertva na sobstvenoto si predubejdenie i predpo4itania.
Pove4e ot 10 godini se zanimavam s Aikido, predi tova sas stila na Hvan Djan Nam, s Tsai Li Fo i vse oshte s Tai Chi. Ne sreshtnah takova bez filosofia, no zashto ne i se obrashta podobavashto vnimanie? ........ami sportuvat horata.
Po vaprosa za DaDao. Do skoro ne biah 4uval za tova BI. Znam 4e sashtestvuva drugo, izvestno v drevnosta kato "TaoTao"-tajno BI na drevnite BG jreci(shamani), koeto e v osnovata na Ninjutsu (zaedno s oshte njakolko drugi). Drug e vaprosa dali i kolko se e zapazilo to do sega sred Bulgarite. Predpolaga se 4e pri bitkata na reka Aheloj oshte go e imalo, no e bilo dostojanie samo na elitnite 4asti, bagaturi a ne bogatiri kakto im vikat "bratjata" slavjani - rusite. Posledni svedenia sa za srajenie na Napoleon v Rusia sreshtu vaorajeni s lakove bojci. Napoleonovite vojnici se previvali ot smjah pri vida im i nepodvijnija im stroj. Na drugija den padnal goljam smjah, okazalo se 4e lakovete streljat po-dale4e i po-to4no i po-barzo ot modernite pushki. Naskoro v zapaden institut sa testvali hunski lak, kojto e kopie na Bulgarskia slojnosastaven dvojno nategnat lak (40 4asti napraven ot elenovi roga i slepen s ribno lepilo), postignali sa 750 metra pricelna dalekobojnost, pri tova s 20 kg. sila na opan(opitajte savreminnia sporten lak i shte Vi stane jasno koj e po-dobar). Tova znam az(4uval sum de po-to4no kazano). Za pove4e pitajte dr.Dorian Alexandrov.
Do skoro.

imate li nai-malkata predstava 4e samo az pi6a tuk kakvo e tova nali tova e va6iat FORUM BE MO6ENNICI TAKIVA
ta kato e va6iat za6to togava samo az pi6a v nego,znam 4e i vie go 4etete no vie e strah da mi otgovariate ami kakvo 6te si kage daden fen kato vidi 4e nikoi ne vliza ot va6te,a?4akam e-mail ot inteligentni samo 4e,a ne ot onia pampers na ime Bogomil
o6te vednag moiat mail e wist@abv.bg
Priaten den

G-n Wist, ne e subavo da se obrushtate po takuv nachin kum bulgarite i kum BULGARSKOTO. Neznaja kakuv ste- moge bi ne ste bulgarin,Ili moge bi ste , no se sramuvate .Ako e taka, tova e zle za vas -strashno e, che ne namirate nishto rodno s koeto da se gordeete. E , tova si e vse pak vash problem.Az sum nameril tova i se gordeja.
Shte vi citiram edna fraza na Neshka Robeva v edno predavane predi 4 mesecha.Tja kazva taka:" Chovek ne trjabva da govari za bulgarite, che te taka pravili, che takiva bili, zashtoto i nie sme chast ot tezi bulgari.Trjabva da kazvame "nie bulgarite...", zashtoto ne sme razlichni. I nie sme bulgari."
Smjatam, che ne e neobhodimo poveche da go komentiram.
Vseki intelegenten chovek bi go osuznal .

I taka nanatqk...
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#29 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 16 септември 2003 - 13:12

Историк, цитираното от теб ми звучи като вечният спор "Глупак!-Ти си глупак!-Моят баща може да те набие!-А моят може да набие твоя!" Само замени "баща" с "треньор" и ще видиш приликата...
Всичко видях, само не и аргументи (предизивкателството не е аргумент!) Нито едните обясниха, защо смятат, че модерните стилове са по-добри, нито другите-защо "не признават" Да Даосите:). Само не разбрах какво общо имат българските стилове със самурайския меч:), но нейсе-сигурно е от съвременните оръжия :D ;D :chinese: .
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#30 nobody_

nobody_
 • Дао
 • 478 мнения

Публикувано: 16 септември 2003 - 15:41

Po vaprosa za DaDao. Do skoro ne biah 4uval za tova BI. Znam 4e sashtestvuva drugo, izvestno v drevnosta kato "TaoTao"-tajno BI na drevnite BG jreci(shamani), koeto e v osnovata na Ninjutsu (zaedno s oshte njakolko drugi).


Abe tova taotao ne beche li spomenato ot onia mochenik Lustbader v edna ot knigite mu za ninjata? (zabeljka - narekyl sym go mochenik, zachtoto spored men okolo 98% ot nechtata, koito e pisal, sa gluposti (govorim, za ki, boi, magii i prochie) i stava duma za chisto komersialen produkt. Podchertavam, che tova si moe lichno mnenie.)

#31 JESUS

JESUS

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 3 мнения

Публикувано: 16 септември 2003 - 16:15

Abe tova taotao ne beche li spomenato ot onia mochenik Lustbader v edna ot knigite mu za ninjata? (zabeljka - narekyl sym go mochenik, zachtoto spored men okolo 98% ot nechtata, koito e pisal, sa gluposti (govorim, za ki, boi, magii i prochie) i stava duma za chisto komersialen produkt. Podchertavam, che tova si moe lichno mnenie.)

ale ei takiva kato teb sa golemi maloumnici.Az treniram Da Dao ela edi put na trenirovka da vidish za kakvo stava vupros.Ti niama da mojesh i polovin trenirovka da izdurjish.Ei tova e bulgarina toi se opitva da napravi neshto vsichki pluiat sreshto nego.Еи затова няма да се управим.И нашите турнири са открити за всички които иска идва и се пробва не зависимо какъв стил тренира.

#32 nobody_

nobody_
 • Дао
 • 478 мнения

Публикувано: 16 септември 2003 - 16:42

Ti si maloumnik! Zadadoh iasen vypros, no vmesto da otgovorich - pichech gluposti. Ot kakyv zor pyk da idvam na trenirovka na Da Dao? Imam si kakvo da si treniram i opredeleno Da Daoto e niakyde na poslednite mesta v spisyka na nechtata, koito bih treniral - niakyde mejdu karate jutsu wadokan i jeet ki do (ne che sa lochi, prosto ne me interesuvat).

#33 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 16 септември 2003 - 20:58

vijte sega, iskam da sum qsen: az treniram Da Dao po nqkvi pri4ini ama tva ne zna4i, 4e moje da napadate sistemata ili rensei Stoqn Cvetka6ki v moe lice!!!

Cocolino, za zabelejki kum efektivnostta na stila moje6 da vrutne6 na 098 49 20 11, garantiram, 4e 6te ti oburnat vnimanie :wink:

4en zu 4in-a v DD mai e po-razli4en, ne sum zapoznat s tozi v Tai Dzi, no nai-malkoto poziciqta e po-razli4na... apropo, v nikoq kniga po DD nqma da vidite reklama ala WT - "nie perem po-dobre, 6toto imame spec formula deto drugite ne sa se setili", nikoi ne se obqvqva sre6tu kakvoto i da e , tezata na g-n Cvetka6ki, dokolkoto az q sxva6tam e, 4e drugite stilove sa texni4eski nepulni i 4astni slu4ai, zatova e suzdal DD kato 1-to kompleksno BI v sveta, znam 4e mnogo xora ima da sporqt tuka ama ne sporete s men, vijte telefon4eto po-gore, nali...?

nobody, 4en zu 4in-a ni e takuv: boinata poziciq Xu Pu e v ob6ti linii san4in da4i, no kolanoto i stupaloto na predniq krak so4at napred, a na zadniq-na 45' navun, sledva zasukvane na kolqnoto navutre (bez da se mesti stupaloto), koeto zasukvane povli4a edin sled drug taza, trupa, ramoto i sled tova udrq6tata ruka sus suotvetniq vid udar-krugov ili prav... po-qsno ne moga da go obqsnq, texni4eki negramoten sum , sorry ;D

PAX-za dvoinoto vkarvane na taza-mi v klasi4eskata texnika udrq6tiqt krak povli4a taza za da napravi udarapo-dulbok, OK? v DD pri nqkoi udari (prav, strani4en...) tazut purvo se izkarva leko nazad i sled tova se vkarva zaedno s udrq6tiq krak, primerno, ako otse4ka A e pravata na kraka, ots. B ti e vk-to na taza, A+B e liniqta na udara s diljina X, OK? na4aloto na taq otse4ka si ti-kraq e protivnika, t.e. nanasqneto na udara... v DD dobavqme ots. s duljina Y v na4aloto na udara, kato Y=B, ama tva e ot drugata strana na udara-ot tvoqta i taka liniqta na udara stava X+Y ili A+2B... stava kato opuvane na tetivata na luk predi da izstrelq6 strelata-ritnikut stava edna ideq po-baven i dve idei po-silen... sorry ako sum go obqsnil neqsno ama opitax vse pak :( vsu6tnost v Capoeira praviqt rinik e ne6to podobno... primerno - xvanal si nqkoi za reverite i iska6 da go srita6 s mae geri v korema-poneje nqma6 dostatu4no distanciq 6e izkara6 taza nazad za da sre4eli6 pone 30-40sm i togav 6te ritne6...

mi tva e ot mene pi4ove, dano sum bil polezen pone na nqkogo, see ya...
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#34 katana_

katana_
 • Гости

Публикувано: 16 септември 2003 - 21:01

4udeh se koga 6te se podhvane taq tema za da dao, ka kao ili kvoto e tam.... na mnogo malko hora e qsno to4no kakvo e, vsa6tnost mai nikoi ne znae :D vzeti sa nqkvi tehniki otkyde li ne, promeneni sa malko ,opredeleno ne v dobyr smisyl, toest tva e ...nqkva glupost, kato po4nem ot imeto-kak moje bylgarsko da se kazva da dao, 6to za prostotiq, posle udarite imat edni imena-uma da ti zaide ,prili4at na proizno6enieto na kvartalen piqnica i nai vajnoto nikoi ne znae na kakyv ezik sa, treto-stepenite sa tri vida-4u, lu i tmaistorskata e TAI , tva na kvo prili4a, i na kyv ezik e , da ne govorim 4e instruktorite sa -6ihai, sohai i syzdatelqt-Stoqn Cvetka6ki e -RENSEI, no coment... syzdadeno prez 198... dryn dryn togava vyprosniqt syzdatel e bil na 15-16 godini, brutalen pravilnik-ni6to podobno, mnogo travmi-da no ot lipsa na predstava kakvo se pravi i kak trqbva da se pravi, otkriti turniri-6to govorite gluposti na taka nare4enite otkriti turniri osven 6kolite ot plovdiv i pe6tera ne se dopuska nikoi, predi dve tri godini na taka nare4eniq turnir Elit, ima6e jelanie ot strana na po4ti vsi4ki plovdivski klubove za u4astie no... ne bqha dopusnati.6toto.... edinstveno prez 95 godina ima6e vyn6ni u4astnici i turniryt be6e pylen proval, s mnogo diskvalifikacii za gruba igra na systezatelite koito ne sa ot dadao, sorry no ako tva e brutalen pravilnik, vijte kioko6in, muay thai, ili nqkoi ot svobodnite pravilnici, a s nomerata elata i 6te vi pokajem, vsi4ki v plovdiv znaqt kakvo stana kogato prez da dao mina BLACK WAVE na kioku6in -evala na sensei Popov, no togava prosto ne izdyrja. maistori s me4ove- ISTORIK, priqtelju az sym vijdal tqhnoto umenie s me4ove, ama me4ove kupeni ot pazara koito se krivqt po sredata na demonstraciqta, i se izpravqt na kolqno s gryb kym publikata :chinese: taka 4e molq vi neka ne sporim za tova ne6to koeto nari4a samo sebe si boino izkustvo i nosi imeto KAKAO, opa da dao... pisna mi, 4estno... no poglednato ot druga gledna to4ka tva e idealen na4in za pravene na pari-BG boino izkustvo-VMRO dava pari, pe4ata se knigi, lyjat se horata....... ta taka e v PLovdiv osven vsi4ko druga si ima i syzdateli na sistemi, kyde li gi nqma vsy6tnost... kokloto do PRABOS te pone govorqt na bylgarski , i igraqt v rytyma na ry4enica.... ai stiga sum pisal 6toto se qdosvam :devil: uspeh na vsi4ki koito znaqt kvo pravqt

#35 JESUS

JESUS

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 3 мнения

Публикувано: 16 септември 2003 - 22:22

4udeh se koga 6te se podhvane taq tema za da dao, ka kao ili kvoto e tam.... na mnogo malko hora e qsno to4no kakvo e, vsa6tnost mai nikoi ne znae :D vzeti sa nqkvi tehniki otkyde li ne, promeneni sa malko ,opredeleno ne v dobyr smisyl, toest tva e ...nqkva glupost, kato po4nem ot imeto-kak moje bylgarsko da se kazva da dao, 6to za prostotiq, posle udarite imat edni imena-uma da ti zaide ,prili4at na proizno6enieto na kvartalen piqnica i nai vajnoto nikoi ne znae na kakyv ezik sa, treto-stepenite sa tri vida-4u, lu i tmaistorskata e TAI , tva na kvo prili4a, i na kyv ezik e , da ne govorim 4e instruktorite sa -6ihai, sohai i syzdatelqt-Stoqn Cvetka6ki e -RENSEI, no coment... syzdadeno prez 198... dryn dryn togava vyprosniqt syzdatel e bil na 15-16 godini, brutalen pravilnik-ni6to podobno, mnogo travmi-da no ot lipsa na predstava kakvo se pravi i kak trqbva da se pravi, otkriti turniri-6to govorite gluposti na taka nare4enite otkriti turniri osven 6kolite ot plovdiv i pe6tera ne se dopuska nikoi, predi dve tri godini na taka nare4eniq turnir Elit, ima6e jelanie ot strana na po4ti vsi4ki plovdivski klubove za u4astie no... ne bqha dopusnati.6toto.... edinstveno prez 95 godina ima6e vyn6ni u4astnici i turniryt be6e pylen proval, s mnogo diskvalifikacii za gruba igra na systezatelite koito ne sa ot dadao, sorry no ako tva e brutalen pravilnik, vijte kioko6in, muay thai, ili nqkoi ot svobodnite pravilnici, a s nomerata elata i 6te vi pokajem, vsi4ki v plovdiv znaqt kakvo stana kogato prez da dao mina BLACK WAVE na kioku6in -evala na sensei Popov, no togava prosto ne izdyrja. maistori s me4ove- ISTORIK, priqtelju az sym vijdal tqhnoto umenie s me4ove, ama me4ove kupeni ot pazara koito se krivqt po sredata na demonstraciqta, i se izpravqt na kolqno s gryb kym publikata :chinese: taka 4e molq vi neka ne sporim za tova ne6to koeto nari4a samo sebe si boino izkustvo i nosi imeto KAKAO, opa da dao... pisna mi, 4estno... no poglednato ot druga gledna to4ka tva e idealen na4in za pravene na pari-BG boino izkustvo-VMRO dava pari, pe4ata se knigi, lyjat se horata....... ta taka e v PLovdiv osven vsi4ko druga si ima i syzdateli na sistemi, kyde li gi nqma vsy6tnost... kokloto do PRABOS te pone govorqt na bylgarski , i igraqt v rytyma na ry4enica.... ai stiga sum pisal 6toto se qdosvam :devil: uspeh na vsi4ki koito znaqt kvo pravqt

tova moje da go kaje chovek koito nikoga nishto ne e treniral i e pulen smeshnik.Ale kato ste tolkova dobri elate da se probvame

#36 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 17 септември 2003 - 02:58

tezata na g-n Cvetka6ki, dokolkoto az q sxva6tam e, 4e drugite stilove sa texni4eski nepulni i 4astni slu4ai, zatova e suzdal DD kato 1-to kompleksno BI v sveta

да, ама не...

ДаДао не е първото в света. През 1980г. Джон Блуминг /холандец/ създава своя организация Кьокушин Будокай - смесица между кьокушин карате и джудо( :kenshin: :devil: ). Да Дао казвате, че било създадено 1985-1990...
Повече инфо има в темата за Джон Блуминг, или направо търси в интернет.
Ето и една връзка просто за сведение - кликни тук

/както е казано - нищо ново под слънцето/ :sunny:

Това мнение е редактирано от Han Omurtag: 17 септември 2003 - 03:01


#37 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 17 септември 2003 - 09:01

и вижте на каталога какви книжки са излизали в началото на 90-те години от някои бивши военни - за системата ... ПРАБОС ... Не, че е смешно, ама е много смешно - това било Прабългарска бойна система. после някой ги убеди, че то прабългари май нямало и всъщност - всички сме българи, та затова се отказаха от това абсурдно название и продължиха да измислят други древни български бойни изкуства.

Някой знае ли нещо в този форум,нещо повече за тази "ПРАбългарска Бойна Система".
Кой е нейният основател, къде имат школи, къде тренират тази бойна система...?.
Nely....споменаваш че са си сменили името на тази "Прабългарска бойна система".
Да те питам -сега как са се прекръстили.
Katana.... споменаваш че методиката на "ПРАБОС" е изградена в/у българската ръченица.
Знаеш ли нещо повече за ..........нея.Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 17 септември 2003 - 09:07

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#38 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 17 септември 2003 - 10:14

....- niakyde mejdu karate jutsu wadokan i jeet ki do (ne che sa lochi, prosto ne me interesuvat).

Samo da vmetna kum nobody-jeet kune do(ako tova si imal predvid).
A dokolkoto az shvanah za tova dvojno vkarvane na taza??,to prosto se vzima zasilka-nisto poveche.Ima dosta drugi po-udobni i po-udachni nachini za 'dvojno'(zasilka)vkarvane na taza,no chovek trjabva da vnimava,taka stoto tova 'telegrafirane' na ritnika moje da ti izigrae losha shega.
A kompleksni bojni izkustva-dal Bog!MMA,shootwrestling( i tova sa vse moderni ,kompilirani bojni izkustva),a da ne govorim,che vsjako edno sustestvuvasto izobsto pretendira ,che e kompleksno.
Vremeto ste pokaje dali ima kachestvo ili ne,kakto i trenirastite tova Da Dao.
Az lichno ne vijdam nisto revoljucionno i nisto po- ot drugite sustestvuvasti bojni sistemi(vsjaka s predimstvata i nedostatucite si),taka che izrazi ot tipa 'naj-velikite' ne se vmestvat v obstata ramka.Osven da draznjat horata,koito pone malko razbirat ot bojna podgotovka.
Tejki i plodotvorni trenirovki vi pojelavam.#39 JESUS

JESUS

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 3 мнения

Публикувано: 17 септември 2003 - 10:19

Samo da vmetna kum nobody-jeet kune do(ako tova si imal predvid).
A dokolkoto az shvanah za tova  dvojno vkarvane na taza??,to prosto se vzima zasilka-nisto poveche.Ima dosta drugi po-udobni i po-udachni nachini za 'dvojno'(zasilka)vkarvane na taza,no chovek trjabva da vnimava,taka stoto tova 'telegrafirane' na ritnika moje da ti izigrae losha shega.
A kompleksni bojni izkustva-dal Bog!MMA,shootwrestling( i tova sa vse moderni ,kompilirani bojni izkustva),a da ne govorim,che vsjako edno sustestvuvasto izobsto pretendira ,che e kompleksno.
Vremeto ste pokaje dali ima kachestvo ili ne,kakto i trenirastite tova Da Dao.
Az lichno ne vijdam nisto revoljucionno i nisto po- ot drugite sustestvuvasti bojni sistemi(vsjaka s predimstvata i nedostatucite si),taka che izrazi ot tipa 'naj-velikite' ne se vmestvat v obstata ramka.Osven da draznjat horata,koito pone malko razbirat ot bojna podgotovka.
Tejki i plodotvorni trenirovki vi pojelavam.

ei tova e otgovor

#40 nobody_

nobody_
 • Дао
 • 478 мнения

Публикувано: 17 септември 2003 - 10:39

Samo da vmetna kum nobody-jeet kune do(ako tova si imal predvid).


Ne, imah si predvid tochno jeet ki do (niakakva ekzotichna laoska sistema, za koiato ne biah chuval, dokato ne prochetoh edna reklama predi mesetz :D )